reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poród w Holandii 2011

Ayni, ja mialam porod w szpitalu ze wskazan medycznych, i nic za nic nie placilam, nawet za wielkie podpaski :D
za znieczulenie tez nie placilam.
moja kolezanka rodzila w szpitalu na wlasne zyczenie i nie placila za znieczulenie.

reklama
AYNI jak nie sadzisz zeby tak robili przeciez tak zrobili ze mna ? Nie pytali mnie o zgode a ja nawet krzyknelam ,ze nie .To nie wiem o co chodzi?

Ayni kochana z tego co tu podałas wynika ze znieczulenie za darmo maja tylko kobiety ze wskazaniem do porodu medycznego, czyli nie masz komplikacji, rodzisz naturalnie , nie dostajesz znieczulenia. Wydaje mi sie ze w takim razie musisz płacic sama.

Mnie najbardziej wkurza to ze takie wysokie jest eigen risico. Ktos płaci co miesiac 138 e ubezpieczenia, wykorzysta tylko 200e to i tak pokrywa to z wlasnej kieszenie bo risico , paranoja, to co za placenie uebzpieczenia :( dlatego jak ja juz zaczne na poczatku roku tak łaze i naciagam ile i gdzie sie da hhehehe

i oczywiscie podpisuje sie pod tym ze tak samo w Nl tak samo w Pl mozna trafić na konowała :( niestety

Ostatnia edycja:
Nana, moge Cie zapytac, w jakim stopniu mowisz w jezyku obcym? nie chce Cie oceniac, pytam po prostu, Chodzi mi o to, czy bylas w stanie swobodnie i na temat medyczny porozumiec sie z personelem?

Nana moze sie zle wyrazilam. Nie sadze, zeby takie postepowanie (czyt wciskanie pacjentowi roznych srodkow, ktore w innych krajach wymagaja jego zgody i konsultacji) bylo tutaj na poczatku dziennym i aby bylo to tutaj normalne. W Polsce chyba tez sie nie podaje oksy bez konsultacji z pacjentem . To nie jest tak, ze ja Ci nie wierze, w co Cie spotkalo , po prostu wydaje mi sie to bardzo dziwne... O to mi chodzi.

Nie Madzia, tam jest cos innego napisane. Tam jest napisane ,ze pacjentka zglosila sie do szpitala z wlasnego zyczenia nie z powodow medycznych i wtedy musialaby uiscic taka i taka oplate , ALE poniewaz poprosila o znieczulenie (ktore dostala) porod wymagal opieki personelu szpitalnego, nie poloznej dlatego nie musiala usicic kosztow porodu. Tak jest tam napisane.

Sencilla natomiast podaje, ze jej kolezanka rodzila w szpitalu z wlasnego zyczenia i nie poniosla dodatkowych kosztow zwiazanych ze znieczuleniem, poniosla tylko koszty porodu.

Poza tym kazda kobieta rodzaca w Holandii w szpitalu ma prawo do znieczulenia podczas porodu i ona sama okresla , czy chce je dostac , czy nie. Nie personel medyczny.

Ostatnia edycja:
SENCILLA nie mialam problemu z komunikacja pozatym byl tez moj maz wiec naz dwoje pamieta to samo.Ja mysle ze trzeba by rozgraniczyc pewne sprawy byc moze jest tak ze gdy kobieta ma skorcze a rozwarcie nie postepuje to pytaja czy podac oksytocyne czy dalej naturalnie.No a u nas byla inna sytuacja pomimo skorczy Tymek sie nei przesowal wiec podali oksytocyne by wzmocnic skorcze by te wypychaly dziecko.Tylko ze zaraz potem tetno Tymka zaczelo leciec w dol bo mocniejsze skorcze spowodowaly mocniejsze zacisniecie owinietej szyji pepowina i niedotlenienie.na karcie wypisowej ze szpitala mam napisane ze znajomosc jezyka ang.rodzicow czyli nas dobra i ze nie bylo problemow z komunikacja.

Ayni z twojej wypowiedzi wynika ze babka zgłosiła sie na porod bez wskazan medycznych i dlatego ze poprosiła o znieczulenie to nagle stał sie poród ze wskazaniami medycznymi.

toz wniosek napisalam taki sam jak ty....

Nana : art. 5 Europejskiej Konwencji Bioetycznej stanowi, iż jakąkolwiek interwencję w dziedzinie służby zdrowia dokonać można jedynie po udzieleniu przez osobę
zainteresowaną swobodnej i świadomej zgody na taką interwencję;
art. 16 ustawy o prawach pacjenta, zgodnie z którym pacjent ma prawo do wyrażenia zgody na udzielenie określonych świadczeń zdrowotnych lub odmowy
takiej zgody, po uzyskaniu odpowiedniej informacji;

Nawet tak rutynowo stosowane w wielu szpitalach zabiegi jak: przebicie pę-
cherza płodowego, podanie oksytocyny, nacięcie krocza powinny być poprzedzone dokładną informacją i pytaniem o zgodę na ich wykonanie. Wykonanie
ich bez zgody pacjentki w sytuacji, w której nie ma bezpośredniego zagrożenia
życia, jest niczym innym jak naruszeniem przepisów prawa.

Jezeli wasz syn nie byl w sytuacji zagrozenia zycia, lekarz zatem podajac oksytocyne zlamal prawo, bo zrobil to bez waszej zgody.

Madzia ja z tego zdania zrozumialam, ze kobieta bez komplikacji nie dostaje znieczulenia:

Ayni kochana z tego co tu podałas wynika ze znieczulenie za darmo maja tylko kobiety ze wskazaniem do porodu medycznego, czyli nie masz komplikacji, rodzisz naturalnie , nie dostajesz znieczulenia.

Znieczulenia nie mozna dostac tylko w domu, a w szpitalu, czy kobieta ma wskazania medyczne czy nie ma, moze dostac znieczulenie, o ile takie chce i lekarze zdecyduja, ze podanie znieczulenia nie zagraza jej zdrowiu. Natomiast ta , ktora ma wskazania medyczne nie poniesie zadnych kosztow zwiazanych z porodem , a ta ktora nie ma, moze koszty porodu poniesc (ale znieczulenie jest darmowe) . Ja nie jestem do konca pewna czy ta holenderka pisze prawde , ze biorac znieczulenie nie placi sie w ogole za porod bo wtedy jest 'medyczny' , mysle ze w takiej sytuacji, kazda rodzaca w szpitalu brala by znieczulenie, zeby nie placic tych 300 EUR. ale bede 18-tego na konsultacji to spytam dokladnie.

Ostatnia edycja:
Dziewczyny, możecie mi podać tak mniej więcej, jakich słówek angielskich mam szukać, jeśli chodzi o poród? Dogadać się dogadam spokojnie, tylko chciałabym wiedzieć, na co zwracać uwagę. Mam nadzieję, że w przypływie emocji nie zapomnę.

Co do znieczulenia, to mi odradzała znajoma, ale spytam się w poniedziałek położnej. W końcu są ponoć różne opcje i można coś tam wybrać.

Porównywanie służby zdrowia i wszelkie kłótnie nie mają sensu. Wszędzie są plusy i minusy, nic się nie poradzi.

reklama
Ayni bo ja czasami moze pisze bez ładu i składu, mialam na mysli to ze jak rodzic bez wskazan medycznych, czyli teoretycznie sami nie zaproponuja znieczulenia, tylko mozesz o nie poprosić ale wtedy własnie trzeba zapłacić.
juz teraz wszystko rozumiem :)

no własnie , to mi nie pasowało bo to wychodzi na to ze bierzesz znieczulenie i to kwalifikuje porod jako medyczny a tak to napewno nie jest ;)

ja szczerze mowiac nie dowiadywałam sie jeszcze nic na temat znieczulenia :( bo nawet nie myslalam zeby brac ;)

Astrid :) przeciez tu sie nikt nie kłoci.

Do góry