reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poród w Holandii 2011

Widze ze wszystkim ladne brzuszki rosna:)
moim zdaniem nie ma sie co przejmowac rostepami, wazne aby maluszki zdrowe byly:)

Chcialam sie zapytac jak to jest z tymi ruchami dziecka bo jestem w 31 tyg. i czytalam gdzies ze trzeba naliczyc przynajmniej 10 ruchów w ciagu godziny...
moj maly jakos rusza sie kiedy mu sie zachce, juz nie fika tak jak na poczatku tylko sie strasznie rozpycha, najwiecej rano i pozno w nocy.
Jesli nie czuje go tak intensywnie w dzien to o czyms zlym moze swiadczyc?

reklama
Witam się i tu:-D
ISKIERKO ja tez tak mialam ze czulam gowke miedzy nogami ,przez to nic nie moglam robic ,pamietam jak jecchalam autem do poloznej ,ledwo moglam kierowac ,tzn, biegi zmieniac bo nie moglam nog tak ciasno trzymac.Powiedz o tym lekarzowi moze cos poradzi.Koniecznie mosisz wytrzymac jeszcze pare tyg,oszczedzaj sie ,lez jak najwiecej.
Dziękuję kochana. Narazie mam tylko problemy przy chodzeniu i czasem w nocy, jak próbuję się odwrócić na drugi bok - ctrasznie mnie wtedy kluje. Ale lekarz mówi, że to bola jajniki, na ktorych przecież trzyma się coraz cięższa macica.
W samochodzie to mam jedynie problem, bo powoli nie mieszczę się za kieorwnicą, a posunięcie fotela do tylu nie wchodzi w rachubę, bo.... nie dosięgnę do pedałów:-D:-D:-D
Nogi moge ciasno trzymac, ale tylko gdy siedzę i lezę. Gdy chodzę to już mam gorzej - toczę się jak kaczka, a szczególnie wioeczorami
ISKIERKO. Jak sie czujesz dzisiaj??
Dzisiaj wyjątkowo dobrze, bo całe rano nic mnie nie bolało - śniadania zrobil mąż z dziećmi, póxniej czekaliśmy na gości syna, potem bylam w nimo iw kinie - więc dużo siedziałam.
Ale teraz jak ide do toalety lub kuchni to już czyje bol i muszę iść szeroko
Od razu przepraszam za swój strój pidżamowy, bo zdjęcie robiłam rano po wstaniu z łóżka i nie chciało mi się od razu ubierać :rofl2::rofl2:.
Nie przepraszaj - każdemu czasem potrzebny jest "Piżama day":-D:-D:-D
Alkoholu w ciązy nie pijam, przez pewiem czas nie mogłam pić kawy - nawet najsłabszej, bo źle sie po niej czulam i nie sypiałam po nocach. Herbatkę lubię zwykłą, z cytrynką.
Przed ciążą piłam Pu-Erh, ale teraz się boję, bo nigdzie nie ma informacji czy można ją pić w czasie ciąży.
Poza tym pije dużo soków owocowych - wprawdzie z kartonika, ale wole takie soki niż wszelkiego rodzaju słodkie napoje gazowane - fanta, sprite, 7up, cola.... Jedynie mogę pic wode w duuuuużych ilościach i to gazowaną;-)

Nana , czuje czuje juz wyraznie dosc. Kopie mnie hihi czasem w ogole niespodziewanych momentach, az sie czlowiek moze przestraszyc. Wtedy mehdi mowi ; laat mama met rust ;d I jest spokoj. Chociaz mysle, ze wkrotce jeszcze bardziej sie rozbryka, wczesniej wiecej spal a czasem teraz to ma takie dni , ze bardzo aktywny jest. Chyba chce swoja przestrzen kosmiczna powiekszyc :D hihi

Astrid a zdecydowalas sie juz na jakies kosmetyki do pielegnacji dla dzidziusia? co ostatecznie wybralas?

Mi pani z kraamzorg polecała kosmetyki kruidvatowe i zwitsala. Widziałam jeszcze kosmetyki od neutrala, ale nie chcę dziecka chować w nieskazitelnych warunkach, szczególnie, że raczej nie jestem w stanie przewidzieć, czy będzie alergiczką, czy nie.

Z tego, co wiem, to nie wolno pić Pu-Erh w ciąży, bo ma jakieś enzymy, które mogą zagrozić dziecku. Dowiedziałam się o tym z miesiąc temu. Na szczęście nie piłam w czasie ciąży ani łyka czerwonej herbaty.

Ruchów dziecka nie liczyłam, bo ona się tak kotłosiła i dalek kotłosi, że normę na bank wyrabia :-D

Ostatnia edycja:
czerwona herbata zaszkodziła mi jak w ciazy nie byłam i wiecej tegoż nie bede piła ;)

ja chyba narazie zostaje przy kosmetykach zwitsala ;)

bernadetkka ja tez najbradziej intensywnie ruchy odczuwam rano i wieczorem i własnie czytałam to samo co ty ze od 28 powinno wejsc mi w krew odlicznie 10 na godzine ;)

AYNI super ze czujesz juz synka.To niesamowite.Oj te brzuszki marzy mi sie taki brzusio :-) ale jak pomysle o dodatkowych atrakcjach to brrrrrrryyy:-D

Moja koleżanka jest w drugiej ciąży i nic ją nie męczy :szok:.
Właśnie wróciłam od położnej. Mała jest dobrze ułożona, co mnie cieszy. Wszystko jest ok, nawet moja waga po śniadaniu nie jest taka straszna, bo wg niej jestem + 12 kilo :-D. Za tydzień kolejna wizyta. Pani powiedziała, że za tydzień już mogę spokojnie rodzić, bo to bezpieczne dla dziecka. Widocznie ja jestem hardcorem, bo urodziłam się z 28 tygodniu ciąży i nic mi nie dolega :cool:.
W ogóle.... okradli moją położną z USG :crazy:. Poszła na chwilę po coś do sklepu, wróciła i już nie było. Masakra jakaś.

Ja zostanę przy Zwitsalu. Sama używam i nie narzekam. Najwyżej jak Małej nie podejdzie, to ja będę mieć.

bernadetkka ja tez najbradziej intensywnie ruchy odczuwam rano i wieczorem i własnie czytałam to samo co ty ze od 28 powinno wejsc mi w krew odlicznie 10 na godzine ;)
Ja czuję ruchy przeważnie wieczorem, tak po godz. 18.00 i często jak budzę się w nocy to tez czuję, no i nad ranem. Nie uważam, żeby ich było mało czy dużo, ale też nigdy ich nie liczę. Nie robiłam tego też przy starszych dzieciach....
Generalnie jest tak, że kiedy ja sie ruszam, to dziecko śpi, a gdy ja odpoczywam to wtedsy zaczyna się wiercić:-D
A jest strasznym wiercipiętą:-D

AYNI super ze czujesz juz synka.To niesamowite.Oj te brzuszki marzy mi sie taki brzusio :-) ale jak pomysle o dodatkowych atrakcjach to brrrrrrryyy:-D
Oj tam mi sie wydaje ze swiat jest w miare sprawiedliwy i drugi raz mialabys juz bezproblemowy porod. Zobaczysz troche sie ogarniecie, przeprowadzicie i bedzie mozna planowac dziewczynke ;)))

Moja koleżanka jest w drugiej ciąży i nic ją nie męczy :szok:.
Właśnie wróciłam od położnej. Mała jest dobrze ułożona, co mnie cieszy. Wszystko jest ok, nawet moja waga po śniadaniu nie jest taka straszna, bo wg niej jestem + 12 kilo :-D. Za tydzień kolejna wizyta. Pani powiedziała, że za tydzień już mogę spokojnie rodzić, bo to bezpieczne dla dziecka. Widocznie ja jestem hardcorem, bo urodziłam się z 28 tygodniu ciąży i nic mi nie dolega :cool:.
W ogóle.... okradli moją położną z USG :crazy:. Poszła na chwilę po coś do sklepu, wróciła i już nie było. Masakra jakaś.

Hahah pewnie Polacy, kto wie Adtrid, moze nawet ty ;p W ogole usg to nie jest jakis maly sprzet nie wiem jak oni to wyniesli. Fajnie, ze tylko 12 kg i ze bedziesz miala juz zielone swiatlo na porod, w koncu teraz mozna bedzie bezstresowo czekac, mysle, ze przed samym porodem to oczekiwanie jest najslodsze, bo wczesniej wiadomo jakies stresy czy cos. Wiec ciesz sie kochaaana i ja tez sie interesowalam kruidvatowymi bo wygladaja mi przyjaznie, wiec dasz pozniej mi znac czy sie sprawdzily o ile nie zakupisz zwistala.

Iskierkon - ty mnie zawsze rozsmieszysz :D nasza kaczuszko mam nadzieje, ze mala poczeka i jeszcze sie troche przemeczycie w dwupaku. Buzka!

reklama
Bede do Ciebie przyjezdzac na darmowe sesje, bo wyglada na to, ze moja bylo chyba juz ostatnie tej ciazy :D

Do góry