reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Porady prawne, ZUS, zasilki, becikowe i inne dylematy :)

reklama
Dziewczyny może któraś z Was jest zorientowana w tym temacie. A więc moja sytuacja: Przez pewien czas pracowałam na umowę na cały etat, od maja b.r. na umowie mam zmieniony wymiar godzin pracy na 3/4 etatu. Zasiłek chorobowy (po 33 dniach) i macierzyński wypłacany przez ZUS będzie mi się liczył od momentu zmiany etatu, czyli od maja, a NIE będzie wyliczana średnia. A jak jest w momenciem gdy byłam na zwolnieniu przez tydz? Czy pracodawca jest zobowiązany wypłacić mi 100% wynagrodzenia od momentu zmiany etatu, ze czy ze średiej z ost 12 miesięcy?
Mam nadzieję, że w miarę jasno napisałam :)

wg mnie to średnia z 12 ostatnich miesięcy. Liczy się twoje wynagrodzenia a nie charakter umowy. Zapytaj najlepiej kadrowej, powinna Ci wyjaśnić jak jest w Twoim przypadku

tj. sprawdzona inf to już jest to, że na zwolnenieniu powyżej 30 dni będę miała od zmiany etatu i w moim wypadku jest to korzystniejsze :) i myślałam, że tak też jest w momencie, gdy płaci mi pracodawca, ale kadrowa wyliczyła mi ze średniej, z kolei inna mówi, że zrobiła źle... ;/

Sprawa rozwiązana - tj. pracodawca też płaci mi 100 % wynagrodzenia od momentu zmiany etatu (tak piszę, gdyby któraś z Was miała podobną sytuację :) )

Kochane a jak to jest w przypadku umowy o prace na pełen etat na czas nieokreślony, pracowników poniżej 20-stu, czy ZUS wypłaca od razu czy po 33 dniach?
Albo moze macie jakąś mądrą www co by doczytała jak to jest?

Pieknaszyszunia - u mnie identyczna sytuacja - poniżej 20 pracowników, umowa na czas nieokreslony. Jestem 3 miesiace na zwolnieniu, pierwszy miesiac zapłacił mi jeszcze pracodawca, a potem ZUS przelewa mi pieniadze na poczatek nastepnego miesiaca, jak na razie raz 5tego, a w tym miesiacu 9tego :)

za 33 dni placi pracodawca, a pozniej ZUS. Mi przyslali 2 raty z zusu za 20 dni sierpnia i pozniej za kolejne 9 bo za 2 zwolnienia. Przelewy dostalam jakos pod koniec miesiaca jeden i z 2 dni temu drugi :tak:

Dziewczyny mają racje powyżej 33 dni płaci już ZUS. Bez względu na to ile osób w zakładzie pracuje. Kwestia jest taka, że w dużym zakładzie pracy, powyżej 20 osób pracodawca może zadeklarować żeby zus przelewał jemu kasę na konto, a on zapłaci pracownikowi. Z doświadczenia wiem, że wtedy jest większe zamieszanie zawsze. Ale pracownik dostaje pieniądze tak jak inni wypłatę:)

reklama
Dziewczyny pomozcie, bo juz sie pogubiłam... Co nalezy sie ojcu dziecka po narodzinach? I jesli chce isc na roczny macierzynski to gdzie i w jaki sposob musze to zglosic(sa gotowe druki czy sama pisze?) do ZUSu czy do pracodawcy? oo i od razu do kiedy mam obowiazek to zglosic?

Do góry