reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Porady prawne, ZUS, zasilki, becikowe i inne dylematy :)

pieknaszyszunia z poślizgiem, przepraszam, ale odpisuję. Pracuję w Warszawie, w państwowej "firmie";-)

kasiulaQ według moich danych, ale zaznaczam, że specem nie jestem, powyżej tych 30 dni pensję powinien płacić ZUS. Niezależne od ilości zatrudnionych osób.

reklama
kasiula, tak jak pisze Anneczka napewno - jak pracodawca zatrudnia do 20 osob, to po 33 dniach dostajesz pieniadze bezposrednio od ZUSu, a jak wiecej osob zatrudnia, to ZUS płaci pracodawcy a pracodawca Tobie. Kiedys mi to szefowa tłumaczyła jak w zeszlym roku przekroczylam 33 dni. No i niestety pieniadze od ZUSu wplywaja czesto z bardzo duzym opoznieniem (bo kadrowa ma 30 dni zeby zlozyc do zus, a zus 30 dni zeby wyplacic, wiec opoznienia nawet 2 mies), wiec masz chyba lepiej :)

lucere wielkie dzieki za info tez wlasnie sie szykowalam na opoznienia a tu wypłata w czasie jak co miesiac takze dobrze jest

domyslam sie (nie mam działalnosci własnej, ale to na logike) że mają 30 dni na wypłacenie, czyli w przyszłym tygodniu powinnaś dostac, a jak nie to sie koniecznie dowiaduj :) zreszta pewnie tez ma znaczenie czy na konto czy pocztą..

Oczywiście też idę na roczny chyba 80 % ale się zastanawiam nad tym 100/60 . Napewno rok a może 2 zobaczymy jak z kasą będziemy stać , umowe w pracy mam do końca stycznia 2015 więc urlop macierzyński , zaległy urlop i pa pa umowa wygaśnie ,tak że do pracy już nie wrócę , będę pracowała u mężusia :) jak mnie zechce zatrudnić :-D;-)

reklama
oregano - właśnie doczytałam twój post :laugh2:BRAWO !!!!!!!!!!!
Tak trzeba traktować takich niemytych ***** sami zatrudniamy kobitki i nie wyobrażam sobie żeby ktoś z nas był tak bezczelny , albo zły że kobieta zaszła w ciąże , taka kolej życia , jak ktoś nie chce mieć ciąży w firmie to njech zatrudnia panie po 50 albo facetów , nie można wymagać od kogoś żeby swoje życie podporządkowywał pracy ! A tym bardziej rezygnował z macierzyństwa. W poprzedniej pracy szefowa rzuciła się na mnie , wycałowała i poprosiła żebym czasem zadzwoniła się pochwalić co u mnie , albo żebym wpadła czasem do biura. Szefowa miała 2 dzieci w tym jedno niepełnosprawne fizycznie i psychicznie. W obecnej pracy nie było już tak kolorowo, ale szefowa ledwo po 20 -ce bezdzietna , niezamężna .... punkt widzenia zależy od punktu siedzenia ....:tak:

Do góry