reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pomóżcie, bo już nie wiem co mam robić

Jak zaśnie to jest spokojny. Ma twardy sen. Między fazami snu się wybudza i nie może znowu zasnąć. Musi być cyc na zaśniecie tak jak u Ciebie. On nie pada na twarz jak jest zmęczony. Nie zaśnie szybko. Wczoraj był strasznie zmęczony, usypianie trwało od 21 do 24.
Oj to ciężki zawodnik z tym usypianiem ☝️ Ja jak wprowadziłam jedna drzemke w ciągu dnia to zasypianie trwa krócej (kosztem większego marudzenia, bo jest zmęczony 🙈) . Może u Was jest im bardziej zmęczony tym trudniej zasnąć? Ile trwają Wasze fazy snu? (30 - 45 min)? Tak jest u nas i zaczyna się wiercenie i szukanie cyca. Jak dam to possie, pomarudzi (pozmieniam mu cyce) i śpi dalej. Jak nie dam cyca to się wybudzi. Tylko u nas strasznie czujnie śpi. Wystarczy, że nakryje go kocykiem a on już się wierci do obudzenia (i znów muszę brać do cyca) a co dopiero jak ja się muszę jeszcze położyć 🤷‍♀️ Jak widzę na mieście, w tym halasie jak inne dzieci śpią, to przecieram oczy ze zdziwienia 😲 😀

reklama
Oj to ciężki zawodnik z tym usypianiem ☝️ Ja jak wprowadziłam jedna drzemke w ciągu dnia to zasypianie trwa krócej (kosztem większego marudzenia, bo jest zmęczony 🙈) . Może u Was jest im bardziej zmęczony tym trudniej zasnąć? Ile trwają Wasze fazy snu? (30 - 45 min)? Tak jest u nas i zaczyna się wiercenie i szukanie cyca. Jak dam to possie, pomarudzi (pozmieniam mu cyce) i śpi dalej. Jak nie dam cyca to się wybudzi. Tylko u nas strasznie czujnie śpi. Wystarczy, że nakryje go kocykiem a on już się wierci do obudzenia (i znów muszę brać do cyca) a co dopiero jak ja się muszę jeszcze położyć 🤷‍♀️ Jak widzę na mieście, w tym halasie jak inne dzieci śpią, to przecieram oczy ze zdziwienia 😲 😀
Małemu nie przeszkadza jakoś bardzo hałas. W samochodzie przy muzyce zasypia. W wózku jak spał to też nic go nie ruszyło. Teraz nie chce zasypiać w wózku. Odwidziało mu się, za dużo ciekawych rzeczy. Fazy trwają około 45 minut. Jak się obudzi to szuka piersi, marudzi. Czasami wystarczy pogłaskać i śpi dalej ale najczęściej cyc by spał dalej. Z tym przykrywaniem to chyba po prostu dzieci nie lubią. Ja mu daję lekką pieluchę bambusową i się obudzi, a paznokcie mu na śpiocha obcinam i się nie obudzi.

Ładnie mu idzie język do góry, nie wiem czy jest tonu niego potrzebne.
Mój też był taki nerwowy pomogło też spowijanie. Bardzo długo spał opatulony w kokon inaczej pobudka co chwilę bo miał odruch moro wzmożony. Mówią że dziecko będzie potem leniwe albo co. Śmiali się że mnie bo długo w tym spał, że go mecze, ale on był szczęśliwy w tym otulaczu. Używałam tulika inne się nie sprawdzały

U nas mega efekt dawał śpiwór. 2 lata w nim spala.
Mój też bardzo długo w tym spał nie pamiętam do kiedy. Obecnie ma 4 lata i jest bardzo pogodny i spokojny ale nie leniwy. Wszyscy się potem do tego przekonali jak widzieli jak się wycisza dzięki temu i jak spokojnie śpi. Inne się nie sprawdzały tzn te wiązane bo się z nich odwijał. Poza tym wygoda i szybkość ich zmiany. Mi to wszystko doradca laktacyjna powiedziała jak też o super wyciszającej pozycji do karmienia i specjalnym szu szu nad uchem a przy tym ruch góra dół na przedramieniu.

Mój też bardzo długo w tym spał nie pamiętam do kiedy. Obecnie ma 4 lata i jest bardzo pogodny i spokojny ale nie leniwy. Wszyscy się potem do tego przekonali jak widzieli jak się wycisza dzięki temu i jak spokojnie śpi. Inne się nie sprawdzały tzn te wiązane bo się z nich odwijał. Poza tym wygoda i szybkość ich zmiany. Mi to wszystko doradca laktacyjna powiedziała jak też o super wyciszającej pozycji do karmienia i specjalnym szu szu nad uchem a przy tym ruch góra dół na przedramieniu.
Mozesz powiedzieć coś więcej o tych sposobach? :)

Mozesz powiedzieć coś więcej o tych sposobach? :)
1. Ciasne owijanie u mnie sprawdził się otulacz tulik
2. Posycja do karmienia taka podobna do tej z obrazka ale bardziej dziecko leży na mamie i nogi dziecka wzdloz na ciele mamy ale ta z obrazka też ok. Ogólnie chodzi by mama była odprężona a nie spięta tym samym dziecko też będzie.
3. Owinięte mocno dziecko kładzie się na złączonych ze sobą przedramionach a z dloni robi sie łódke na głowę nogi oparte o brzuch rodzica i przedramiona podnosi się góra dół i mówi szu szu szu mocny ruch i zdecydowany szu dość głośne 😁

Załączniki

• pozycja-klasyczna-pollezaca.jpg
    pozycja-klasyczna-pollezaca.jpg
    21 KB · Wyświetleń: 46
reklama
Do góry