reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pomocy ! poronienie

P

Paula006

Gość
Witam , brałam wczoraj lek , 3 razy po 4 tabletki .
Jestem gdzies w 3-4 tygodniu ciąży.
Krwawienie było lekkie , tabletki nadal czuje bo bralam dopochwowo ?
Ile czasu te tabletki utrzymaja sie w pochwie jezeli duzo nie krwawie ?
i czy poronienie bylo zupelne ?Czy jest mozliwosc, ze bede w ciazy a urodze chore ? :/

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Rozwiązanie
Dobrze ktoś napisać - lepiej nie oceniać takich sytuacji. Często kontekst jest dużo szerszy niż to co dziewczyna pisze w sieci. Ja uważam, że tabletek poronnych jako metody antykoncepcji nie można stosować, ale w doraźnej sytuacji mogą być bardzo pomocne. Do autorki potrzebującej pomocy - wejdź na Girlinneed.com masz tam informacje o aborcji farmakologicznej. Możesz też porozmawiać z ich specjalistami - i przed wzięciem tabletek, i po ich wzięciu. Tam uzyskasz pomoc i rzetelne informacje.
reklama
ale sprawdzając palcem, czuję, że te tabletki są jeszcze i zrobiła się z nich taka mączka, boję się iść do ginekologa, ze zobaczy ze bralam tabletki .
Mysle ze gdybym krwawila to tych tabletek szybciej bym się pozbyła.
Boję się wizyty i ginekologa ze zobaczy te tabletki

Nie mam pojęcia ile mogą się rozpuszczać tabletki, które zażyłaś, wiem tylko, że te podawane przez lekarzy i przeznaczone do tego rozpuszczają się szybko.
Nie wiem czemu zdecydowałaś się na tak radykalny krok i nie wnikam w to. Natomiast ja chyba bardziej bym się bała tego, że wyrządziłam sobie krzywdę. A co jeśli poronienie nie było zupełne? Co jeśli dojdzie do zakażenia lub innych powikłań?

Dlatego napisałam "przynajmniej te które podają lekarze w szpitalach". Nie oceniam zachowania autorki wątku, po prostu chciałam przekazać informację na temat "normalnego" poronienia. Co się może wydarzyć po stosowaniu tych tabletek... Pewnie wiele.
Tu niestety nie wiadomo, co się może wydarzyć. Też nie oceniam. Ale do lekarza to raczej mus pójść i tak na kontrolę- bez względu na to, jak wygląda krwawienie. Z resztą po wywoływaniu poronienia z lekarzem też po jest wymagana kontrola ginekologiczna

Tabletki zapewne już się rozpuściły a ten dyskomfort który czujesz jest spowodowany rozwarciem szyjki macicy i skurczami macicy. Te tabletki nie dają 100% gwarancji że doszło do poronienia, albo że poronienie było całkowite i jeżeli już się zdecydowalas na ich użycie to koniecznie musisz udać się do lekarza. Tylko usg da Ci jednoznaczną odpowiedź czy jesteś dalej w ciąży czy nie, oraz czy wszystko się oczyściło. Moralizowanie sobie daruje, ale masz wiele rzecy do przemyślenia.

Wiem, że to nie była najlepsza, Człowiek w nerwach postepuje pochopne decyzje .
Jedyne czego sie boje teraz najbardziej, ze nie doszło do poronienia i jestem andal w ciązy ale wplynie to na dzieko , ktore na wlasne zyczenie uposledze ... :/

Tu niestety nie wiadomo, co się może wydarzyć. Też nie oceniam. Ale do lekarza to raczej mus pójść i tak na kontrolę- bez względu na to, jak wygląda krwawienie. Z resztą po wywoływaniu poronienia z lekarzem też po jest wymagana kontrola ginekologiczna

Również uważam, że najlepsze co dziewczyna może teraz zrobić to iść do ginekologa. Nie widzę innego wyjścia.

Paula - musisz iść do lekarza. Jeśli jesteś dalej w ciąży to jest szansa, że dziecko jest zdrowe. Prawdopodobnie jednak odebrałaś mu już życie i Twoje obawy są bezzasadne.
Szkoda, że działałaś pochopnie, ale teraz już działasz raczej świadomie i nie powinnaś dopuścić do wyrządzenia większego zła i narażeniu swojego zdrowia.

Wiem, że to nie była najlepsza, Człowiek w nerwach postepuje pochopne decyzje .
Jedyne czego sie boje teraz najbardziej, ze nie doszło do poronienia i jestem andal w ciązy ale wplynie to na dzieko , ktore na wlasne zyczenie uposledze ... :/
Dlatego uważam że jak najszybciej powinnaś iść do lekarza, jeżeli jesteś dalej w ciąży to tylko on jest w stanie Ci jakoś pomoc. Ja wiem że się boisz, ale skoro zdecydowalas się na współżycie to teraz musisz być równie dojrzała i zadbać o siebie (być może także o dziecko) i tu jedynym rozsądnym wyjściem jest lekarz.

reklama
Dlatego uważam że jak najszybciej powinnaś iść do lekarza, jeżeli jesteś dalej w ciąży to tylko on jest w stanie Ci jakoś pomoc. Ja wiem że się boisz, ale skoro zdecydowalas się na współżycie to teraz musisz być równie dojrzała i zadbać o siebie (być może także o dziecko) i tu jedynym rozsądnym wyjściem jest lekarz.
a czy ktoś orientuję się , jakie moge poniesc konsekwencje jezeli ginekolog zoorientuje sie ze bralam tabletki /

Do góry