reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Położenie pośladkowe dziecka

Czesc dziewczyny,dzieki za wasze opinie,pomimo ze sa rozne to troche mnie pocieszylyscie...

Ja mam porownanie co do porodow bo pierwszy byl CC a drugi SN wiec trzeci chce tez miec naturalnie,ale nie wyobrazam sobie rodzic dziecka z waga 4,700kg ulozonego glowkowo a co dopiero posladkowo a dokladnie miednicowe zupełne bo jak by sie rodzil(-a)(-bo teraz juz nie wiemy... ) to by nożkami szło dzidzi...

Ja pomimo szerokiej miednicy,badanej wielokrotnie to nie dam rady wycisnac takiego klocuszka,bo jak polozne stwierdzily mam sztywna szyjke macicy i sie nie poddaje latwo pod dziecko i mam trudne porody,ale lekarz na to nie patrzy,sprawdzi tylko miednice i tyle...

No ja mam do wyboru 2 szpitale do porodu oba oddalone o 30 km wiec teraz juz sie dowiaduje co i jak ,gdzie robia CC w razie co i ogolnie jakie sa warunki...ale przeraza mnie perspektywa lezenia 10 dni w szpitalu bo tyle sie lezy u nas po CC

Co do obracania dziecka to ja nie wyraze zgody na to,uczylam sie o tym i zbyt duzo zlego o tym slyszalam,a szczegolnie przy tak duzym dziecku...no a jesli chodzi o nawalanie sie lekarza na brzuch rodzacej w trakcie porodu to u nas nadal to sie robi i to w obu tych szpitalach co mam rodzic,teraz u mnie w rodzinie przez ostatni rok urodzilo sie 4 dzieci i jedno przez CC wiec mam porownanie co i jak i wiem ze nadal to sie robi...to jakich Horror!
A co o tym mówiły te na których to było stosowane??? A 10dni po CC to wiesz na 100%?

reklama
na wczorajszej wizycie okazało się, że moja mała też jest ułożona pośladkowo (a ściślej- miednicowo), tyle że lekarz powiedzial, że ma jeszcze duże szanse, aby się przekręcić, więc nie będę póki co o tym mysleć ;)

Dziewczyny nie martwcie się tym ułożeniem. Znam kilka przypadków gdzie dziecko przekręciło się naprawdę w ostatnim momencie. Koleżanka już miała cesarkę umówioną za dwa dni a tu niespodzianka i rodziła naturalnie. Jeszcze się wiele może wydarzyć :)

Czesc dziewczyny... no ja bede sie dowiadywac doklednie ile sie lezy po CC ja jak bylam po CC to lezalam 10 dni w jednym z tych szpitali co mam teraz mozliwosc rodzic wiem ze w drugim jak lerzala szwagierka to po CC lerzala 9 dni wiec mala roznica,a co do tego nawalania sie na brzuch to zdania sa podzielone,jedna mowi ze to jakis koszmar byl i bol straszny a druga ze jest wdzieczna bo juz nie miala sily i wogole skurczow partych wiec dziecko z niej normalnie wycisneli...no ja osobiscie nie mialam tej przyjemnosci i drugie naturalnie urodzilam sama na 2 skurcze,najpierw glowka,a potem reszta...

niusiaagusia to mialas szczescie z tym rodzeniem. Ja partych mialam chyba z 15 i juz nie mialam sily...

u nas kolezanka po CC lezala chyba 3dni. bo pamietam jak chcialam ja odwiedzic (tzn balonik zaniesc, bo to jest taki fajne i wszystkim kolezanka rodzacym baloniki zanosze:-D ott takie moje zboczenie) to odwiedzilam ja na 2 dni po porodzie i ona mowila ze niedlugo wychodzi (tzn tego dnia).;-)

No u nas bez zmian,to moje 3 dziecko i powiem wam ze jestem przekonana ze nie odwraca sie dzidzius bo musi byc owiniety kilka razy pępowiną tak jak poprzednie dzieciaki po 3 x tylko ze tamte od poczatku byly ulozone glowka w dół wiec jakos wyszly a ten mi sie wydaje ze sie juz nie obroci,znam siebie i widze ze wogole nawet nie probuje a jego ruchy staly sie jakies takie delikatniutkie tylko jakby muśniecia czy jakby delikatnie rączka czy nóżka przejerzdzał od środka,a do tego czuje ucisk jego pupci u mnie w kanale ze sie wstawia (siedzi bokiem,czyli nozki ma na moim lewym talerzu biodrowym) ok 10 lutego ide do gina i bede juz podpytywac,ale postanowilismy ze powtorzymy usg 4D zeby sprawdzic te owiniecie pepowina bo bardzo to nas niepokoi a na tym zwyklym usg to slabiutko widac i ogolnie chyba zasiegnac opini drugiego lekarza...a do tego ten mi zmienial termin porodu na 30 marzec wiec jestem teraz teoretycznie nie w 31 a w 32 tygodniu ciazy i szczerze mowiac to powiem wam ze ledwo chodze...i tak z tego strachu to juz wszystko kupilismy dla dzidzi oprocz wozka ale to juz po porodzie kupimy bo raz mowia ze chlopiec a raz dziewczynka...

:-)) A łóżeczko to nie wytrzymalismy i stoi juz zlozone i czeka na nasza niunie...

Wiecie juz moze ile ważą wasze niunie?

Mój mały wczoraj został dokładnie zmierzony i zwarzony jak pojechałam na IP z tymi moimi bólami - waży 1020g (prawie jak tytka cukru ;-)). No i jest od jakiegoś czasu ułożony główką na dole, zapytałam moją gin czy jest szansa że będzie fikał i się poobraca ale stwierdziła, że ma coraz mniej miejsca i raczej tak już pozostanie. Jakby sie przekręcił to od razu cc:baffled:

reklama
Czyli ty w 29 tyg jestes? Ja bylam ostatnio w 28 tygodniu i moj wazyl 1,636 gr mowi ze duuużyyyyy...No sie zdziwil ze posladkowo bo tez mowi ze coraz ciasniej a do tego spory jest i szanse coraz mniejsze na przewrocenie sie,a ja zaczynam juz popadac w jakas paranoje normalnie,wieczorami zaczynam plakac,a dzis w nocy mialam taki koszmar ze swego obudzilam i tak sie wtuliłam jak dzieciak jakis,no oczywiscie sen dotyczyl ze rodzilam i nie mogli wyciagnac,ze sie zaklinowal ,ze mi kosci polamali a dziecko zmarło...Coś strasznego...

Nie chce miec CC bo mialam przy pierwszym,wole sama rodzic nawet jak i te 4,700 bedzie wazyl ale tylko niech choc glowka sie ulozy a tu widac guzik z tego,bo tak mu lepiej...

JESTEM PRZERAżONA!!!

Do góry