reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pogaduchy szalonych kwietniówek 2012

reklama
Kivinko ale skoro spi to po co ją nosić?

Karina bioderka bada sie 3 razy. Ja tez mam alergie i moge tylko Alergodil - krople do oczu i nosa, leki na alerergie podobno przenikają do pokarmu i nie należy ich stosować.

a ja dzisiaj pierwszy raz użyłam laktatora i udało mi sie w 20min ściągnąć 100ml. Miłoszek zawsze je 20min więc chyba się taką stówką najada.

Witam wszystkie Mamy pomeczowo:)
My dzisiaj miałyśmy wizytę w poradni rehabilitacyjnej. Stwierdzono u Małej niewielką asymetrię (mamy podkładać woreczki z solą by leżała z główką na wprost) i nakaz noszenia Małej bardziej w poziomie niż w pionie (bo moja bardzo wygina się do tyłu w łódeczkę), ćwiczenie częstsze na brzuszku z pociąganiem rąk pod ciało no i najlepiej chustowanie. Więc chyba też dołączę niedługo do grona chustujących :) Ciekawą rzecz powiedziała pani doktor - ze takie małe dzieci jak nasze to tak naprawdę nie potrzebują częstego noszenia i powinno się to ograniczać. Jak dla mnie to ok, bo moja nie za bardzo lubi noszenie, a jak już to w pionie :-( Za miesiąc kontrola i zobaczymy co z tego wszystkiego wyjdzie.

A ja myslalam, ze wygramy:-( eM sie prawie rozplakal przy bramce grekow, a przy karnym krzykiem obudzil Malego:laugh2:

Magda85 uklony w Twoja strone za ta wizyte z chlopakami, ja z moim Szymonekiem wczoraj mialam problem jak Mamido-brakowalo trzeciej reki:-D

Pauletta moj Szymek uwielbia nasza lampe w salonie:-D a co do laktatora to sie sugeruj bo Malec Ci wyciagnie przynajmniej 30 ml wiecej:tak::tak:

Ewela, Iza Szymka zadna zabawka tak nie zaiteresuje jak obraz w naszej sypialni, moze dlatego , ze sciana ciemno fioletowa o obraz w jasnych barwach, ale gapi sie jak zaczarowany;-) wiekszosc mam moze zostawic swoje dziecko pod karuzela, a ja zostawiam Mlodego na naszym lozku z twarza skierowana w strone obrazu:-D i na spokojnie robie poranna toalete:))

A my wczoraj mielismy dzien pelen wrazen, najpierw badanie sluchu, potem wizyta w przychodni i na koniec wazenie. To moje pierwszy wizyty bez eMka i ledwo sie ogarnelam i dopiero zobaczylam jaki mamy ciezki fotelik samochodowy:szok: oh well, ale za to sluch Malego super, waga 5300;-) czyli 2 kg do przodu od urodzenia, a krostki na twarzy to nic powaznego i powinno samo minac. Dzisiaj za to nie wyszlismy z lozka do 11 bo taka okropna pogoda, ze nie bylo motywacji.

Milej nocki wszystkim Mamom i ich Maluszkom

aa dziewczyny jak sie nosi dzieci niemowleta przy swoim ciele to sa zdrowsze , lepiej sie rozwijaja, sa spokojniejsze i mniej placza ! i niewazne czy spiace dzieciatka wezmiemy do tulenia bo i tak zasnie bo bedzie mu blogo :) szczegolnie wazne takie noszenie wsrod wczesniakow, dzieci chorych , nadpobudliwych.... to jako wspomaganie prawidlowego rozwoju neurologicznego - wiec nosic nosic nosic ale w chustach :D i w sumie tak mysle, ze najlepiej spiace dziecko brac na rece, bo takie sie nie nauczy zasypiac na rekach , tylko zasypia przykladowo w lozeczku, potem bierzesz na rece i odkladasz do lozeczka jak sie wybudza :D i krasnal mysli caly czas ze spal w lozeczku :D

lazy my mamy podobnie z maksem - asymetria i odginanie glowy jak na raczkach - dlatego prawie nie nosze maksa - ewentualnie klade go na sobie brzuszek do brzuszka albo nosze w poziomie z rekoma pod kregoslupem z glowa na przedramieniu, chusta juz zamowiona- czekam na paczuszke . a co to za patent z workami soli ??laczego ma miec twazyczke caly czas na wprost? moj maksi raz ma glowke polozona na lewa raz na prawa strone - tez delikatnie wygina.....no i mamy kilka cwiczen vojty zaleconych do pielegnacji i inne proste ktore maja wyrownywac dysproporcje i cwiczyc ?
Emilia ale duze dziecie masz !!

Ostatnia edycja:
pauletta no to filip twardziel! :) a jak twoj eM sobie radzi z takim placzkiem? bo moj niby luzik spoko ale jak nasza syrenka sie rozwyje tak ze juz nic nie działała to stresik mu sie robi ze hej :D

kasiagaw kurcze a moze Zosienka ma kolkowe sprawy jesli tych godzinach regularnie płacze .. próbowaliście innego leku niż deliol? moze sab simplex? :)

podpisuje sie pod chwalebiem a nastepnie zwrotow akcji... normalnie jakby czar!
od dział mówię jaki do moj synek był dzis NIE grzeczny, ze w ogole NIE przespal pieknie całego nocki... ze WCALE nie był najrozkoszniejszym bejbisiem, ze RYCZAL non stop i ze WCALE nie rozumiemy sie juz o wiele bardzziej.. :tak::tak: :D:D

lene ja myslalam o czyms do noszenia malego, ale jak emilia te wiazania itp mnie przerazaja ;) ale z drugiej strony chce dla małego wygody i zdrowego ułożenia .. hm.

adasza moze ma skok rozwojowy....? :>

ewela jak moj zbudzil mnie płaczem dzis w nocy 10 raz z rzedu to naprawdę trudno o spokojny głos :D ale jak mi sie juz ciśnie na usta zeby na niego krzyknac to stara metoda 19 głębokich wdechow działa :laugh2:

pamka ja serwuje mlodemu rozrywki na zmianę - lezaczek, mata i karuzelka, mówię na głos jak cos robię a przy karmieniu czytam mu na głos to co sama czytam (albo bb albo ostatnio jakis romans historyczny :D:D)

a kupki rządzą..!

rekinasia hehe ja tez bym była odcięta od swiata gdyby nie iphobe :laugh2:
a co do pochwal i negatywnych skutków to u nas w tak samo.. :/ szkoda ze nie działa w druga stronę - jak narzekamy to czemu im sie nie odwidzi.....? :D

julianna dokładnie - zdrowie naszych malenstw to największy prezent! ale ponarzekac każda moze :D
ale jak twoje dziecie śpi po 18 godzin.... :no: pozazdroscic!!!

kasia jak tam twoja Terrorystka? :):) dalej ryk uskutecznia..?

a robilas małej badania.? moze przyczyna tego płaczu leży gdzie indziej?
moj płakał duuuuzo a jak sie okazało ma bakterie w drogach moczowych (najprawdopodobniej od urodzenia :baffled:) co wyszło dopiero na posiewie moczu..
dostaje antybiotyk od kilku dni. i zeby nie zapeszyc, ale widzę ogromna poprawę...!!!!

a Zosia najwidoczniej potrzebuje chrztu :D:D

reniuszku Maksio wie co dobre ! a przynajmniej masz świadomość ze jesteś dla niego całym światem.. ):) ciesz sie póki mozesz, zaraz nadejdzie moment gdzie zaczna sie interesować wszystkim byle nie nami.. :)

ale te twoje umoralniajace gadki to na moim muszę wypróbować :D:D

zdjecie pupci śliczne..! ja tez muszę zaczac wiecej fotek cykac no i kamerę odnaleźć :O

bruno czuje sie juz duzo lepiej po antybiotyku, choć ma lekka biegubke przez co poplakuje troszke.
a ja nie taka super woman, mam pomoc :)
ale udało sie wszystko dopiac na dzisiaj przez conajmniej poczucie spełnionej obowiazku i teraz kilka dni dla mojego malenstwa !
choć jutro organiujemy urodziny eMka i sie zjedzie 15 osob (oprócz nas) więc dzis pieczenie, mecz, a odchodzili siedzę w poczekalni z brunem po skierowanie :/:/:/:/ jakby takie maluszki nie mogły być obsługiwane poza kolejnoscia.. HEH

jak sie udał dzien we trójkę..??

izka ojj masz aniolka w nagrode...!
ja także nie biegne na łeb jak maly zaczyna płakać, ale jeszcze nie zdarzyło mu sie samemu uspokoic (tylko tak rozkręca syrene ze aż sie krztusi i poci), a o zasnieciu bez pomocy nie wspomnę :D

juz sam trzyma piłeczkę..?! a łapie tez sam?
moj gada do swoich zabawko-przyjaciół (to nowosc..!)
ale jeszcze nie umie świadomie po nie chwycic..
a utrzymanie smoczka w buzi to nie do przeskoczenia... :laugh2:
chyba ze spodobało mu sie towarzystwo mamy/taty trzymających smoka w buzi ;)

lazy moj tez lubi doznania extreme.. najlepiej tak mózg odbija sie o czaszkę :p
choć najlepiej sprawdza sie fotelik samochodowy i buju buju.. :baffled:

co do asymetri, to moj tez lubi sie wyginac w tył jak do mostka, ale nic nie stwierdzono :)

agata podziwiam Cię ze tak sobie tak swietnie radzisz! ja nie miałabym głowy do nauki .. :no::no;

a u Was wesoło musi być..! :):)

maniaa ja nie szczepie maldgo na rota i pneumo, bo po tych szcsepionkach dzieciaczki i tak mogą sie rozchorowac. tyle jest odmian tych wirusów ze nie ogarniam.a ogólne tobie tradycyjne, takie jak miałam ja i eMek - robią je od wielu lat, a te nowości 5w1 przeszły badania adokąd dopiero od kilku lat.
ale jak piszesz - co mama to opinia i każda wybierze dla swojego malenstwa co uzna za słuszne :)

magda szacun...! ale z ciebie mama :):) ja z moim jedynym a ty blizniaki i starszaka..
mnie truskawki tez kuszą ale wprowadzam w małymi porcjami :D
muszę małego przyzwyczaić bo domek, ktory rodzice wynajeli na lato nad jeziorem, graniczy z plantacja truskawek, więc sama rozumiesz :laugh: :D
ale nie wiem jak sie opre czeresniom.. :(:(

karina no wlasnie pracusiu - jak Ci bez pracy?! :)
w juz w ciąży na katar uzywalam afrin, bo nie umiem z zatkanym nosem funkcjonować :no::no:

emilia nasi emkowie mieli dzis prawdziwe emocje :D
nawet ja to poczulam, ale juz po chwili maudzacy gnomek i pieczenie muffinek odwróciły moja uwagę :p

twoj maluch lepszy od mojego - na dzisiejszej wizycie waga 5650, czyli 1,6 kg odejścia ze szpitala :happy;

my dzis byliśmy w przychodni po skierowanie na powtorny posiew, więc jutro znowu walka z siuskami.. po
byliśmy tez w CH na zakupach, na spożywczych poleglam (nie mam skoordynowanych ruchów podzielnych na marudera, koszyk i kilometry zeby kupił kilka rzeczy :baffled: potem pieczenie, sprzatanie, kąpiel i spać, czyli padam na nos ;)

buziaki dla was i maluchów! ! !

glowa mnie juz boli - maks juz 2 godzine nie spi- tylko skrzeczy. mi juz z tego wszystkiego odechcialo sie spac i sie krzatam :wściekła/y:a kiedy on prawie zasnal 15 min temu niechcacy go obudzilam bo wyslizgnela mi sie butelka:angry: a on sam nie wie czego chce, trace powoli nerwy :no:

Kivinko no pytam bo z tego co pisałas to zrozumiałam że Marcela ciągle jest na rękach itd, wiec myślałam że jak śpi to jest w końcu troche czasu dla ciebie i spokój, a ty pisałas o noszeniu przez sen. Myślę że dla dziecka równie ważny jest czas w samotności, umiejętnośc samodzielnego zasypiania, samouspokojenia. Z wyjściem z domu rozumiem oczywiście, jak nie lubi wózka. Ja chustę chciałam uzywac raczej wtedy kiedy mała nie chce byc sam i się nudzi stąd było moje pytanie. Nie polemizuję z toba tylko chciałam poznac twoją motywację, już rozumiem. ;-)

reklama
Jeżeli chodzi o USG bioder to "co kraj to obyczaj". Antek miał jedno w 6 tyg. Wyszło ok i więcej kontroli nie było. Teraz jak byliśmy z Ala też wszystko ok , ale kontrola za 4 msce

Do góry