Witajcie kochane! Wczoraj odbyliśmy z moim B. wizytę na dniach otwartych w szpitalu im. Czerwiakowskiego w Krakowie. Dla krakusek kilka informacji:
Sale porodowe po generalnym remoncie. Jedna sala do porodów samodzielnych (3 stanowiska) i trzy sale do porodów rodzinnych. Plus salka przedporodowa. Wszystko świeżutkie, eleganckie, można powiedzieć- warunki, jak w domu, tylko sprzęt medyczny stoi
Sale do porodów rodzinnych wyposażone we własne łazienki. Jedyny minus to korytarz, jeszcze przed remontem, no ale w końcu na korytarzu raczej nie rodzimy
Możliwość rodzenia w wodzie (od niedawna) na życzenie. Respektowana karta porodu, w której zawarte są wszystkie nasze życzenia (dot. krocza, pępowiny, przebijania pęcherza płodowego, oksytocyny itp). Możliwość pozostawienia dziecka na brzuchu mamy do dwóch godzin po urodzeniu (dopiero potem mierzenie i ważenie). Możliwość rodzenia w dowolnej pozycji przez wszystkie fazy porodu (jeśli mamy ochotę stać do końca- proszę bardzo!) ZZO na życzenie (odpłatne). Wszystko to oczywiście dotyczy prawidłowo przebiegającego porodu SN
Położne poznałam dwie, obydwie bardzo konkretne, miłe i sympatyczne. Ogólne wrażenie z porodówki- na piątkę
Oddział poporodowy po pełnym remoncie, włącznie z korytarzami. Sale czteroosobowe, bez łazienek (wspólna łazienka na korytarzu). Poza tym odpłatne sale jedno-, dwu- i trzyosobowe, z łazienkami. Wyposażenie wszystkich sal nowe, świeże i ... śliczne (!). Wrażenie z tego oddziału- piątka z plusem
Na miejscu poradnia laktacyjna 24h.
Koszty usług dodatkowych (z tego, co zapamiętałam):
ZZO na życzenie- 300,-
Poród rodzinny (wyżywienie dla partnera itp) 200,-
Sala jednoosobowa 200,- za dobę
...... dwuosobowa 150,- za dobę
...... trzyoosobowa 100,- za dobę
Możliwość porodu z osobistą asystą położnej (na wyłączność), koszt 800,- Mają też tzw pakiety, ale już nie pamiętam dokładnie co tam było...
To chyba tyle, tak pobieżnie... MAją też jakieś zniżki, jeśli się chodzi do ich szkoły rodzenia, albo jest się pacjentką któregoś z zatrudnionych tam lekarzy... Ale to są niewielkie zniżki. Może te informacje się komuś przydadzą.... My jesteśmy zadowoleni z tego, co zobaczyliśmy. Oboje stwierdziliśmy, że możemy tam rodzić
O matko, ale się rozpisałam.....