reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

PLANUJEMY PORÓD :) wybieramy szpital, szkołę rodzenia i położną

reklama
też myślałam o Zaspie bo redłowo jak już pisałam mnie przeraża... ale z drugiej strony później akt urodzenia gdańsk, formalności zalatwianie - gdańsk... trochę nie podrodze

Karina ja myślałam o rodzeniu w wodzie, ale to do samego porodu nie wiesz czy sie uda po jest bardzo wiele przeciwwskazań, ale na pewno to fajna sprawa. W teorii mozna tak rodzić jeszcze w Żeromskim i Narutowiczu, ale trzeba by sie dowiadywać bo na dniu otwartym na Ujastku położna mówiła np że na razie nie rodzi sie w wodzie bo nie mają rzekomo położnej z certyfikatem do tego...

Julianna i karina ja rodziłam w wodzie ;):-)
znaczy w koncu urodziłam na "sucho" bo musiałam wysc z wody bo małej tetno spadało..
U nas w Warszawie jest tylko 1 szpital gdzie mozna rodzic w wodzie lub do wody i 1 w Wołominie - ja wybrałam Wołomin i z całego serca polecam :happy2:

Ostatnia edycja:
Dziewczyny a jak to jest w koncu ZZO i poród w wodzie wolno czy nie ? Bo w sumie chcialabym spróbować w wodzie no ale z ZZO w innym wypadku nie ma mowy . Tylko wlasnie niby nie mozna tego łączyć :-(

jeszcze odnośnie CC :
"przechodzenie przez kanał rodny jest stresem dla dziecka, ale także mobilizacją, która przygotowuje jego organizm do życia w nowym środowisku, maluch „wyjęty" z brzuszka mamy jest pozbawiony tego fizjologicznego przygotowania i trudniej mu się zaadaptować do funkcjonowania w nowych warunkach"

"narodziny drogami natury powodują wydzielanie w ciele dziecka substancji, które pozwalają dojrzeć płucom i podjąć funkcję oddychania zaraz po urodzeniu, maluchowi urodzonemu przez cesarskie cięcie trudniej jest podjąć czynność oddechową."

a tu filmik:
Minusy cesarskiego cięcia - Dzieci.pl

ten lekarz jakiś taki anemiczny :p i nie zgodzę się , że dzieci po CC gorzej się rozwijają. Antoniusz jest tego świetnym przykladem..

Ostatnia edycja:
u mnie jest jeden szpital jedna szkoła rodzenia więc nie mam problemu z wyborem. Wiadomo jedni narzekają inni chwalą także sama też się przekonam jak jest:)
Ale wiem jedno. Nie chciałabym rodzić przez CC.

ja jeszcze się tylko wtrącę z taką anegdotką o lęku przed porodem :-)

jeśli kobieta boi się porodu, to znaczy, że jeszcze ciąża jej nie doskwiera :-) jak zacznie mieć serdecznie dość brzucha i wszelkich dolegliwości, to nie będzie mogła doczekać się porodu :-D

wtedy przestaje się bać i marzy o tym żeby już urodzić
:-)

serio :tak::tak::tak: więc głowa do góry mamy! ;-)
święta racja kochana:-)

reklama
Podczas drugiego porodu miałam salę z wanną. Teoretycznie mogłam z niej korzystać, ale w praktyce było tak, że 3 razy pozwolili mi usiąść na specjalnym siedzonku w wannie, a M polewał mnie, kręgosłup, brzuszek wodą.Każda taka "kąpiel" trwała góra 10 min. Ból się faktycznie zmniejszał, ale niestety na krótko. Myslę, że gdyby można było cały przynajmniej I okres porodu być wannie, to miałoby sens i ból bylby znacznie mniejszy. Miałam poród wywoływany oksytocyną- i może dlatego te ograniczenia, twierdzili, że to osłabia akcję porodową, ZZO mi nie podali z tych samych przyczyn:crazy: Chociaż w tym szpitalu to podobno bardzo oszczędnie podają wszelkie środki przeciwbólowe:dry:

Do góry