reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

PLANUJEMY PORÓD :) wybieramy szpital, szkołę rodzenia i położną

reklama
też myślałam o Zaspie bo redłowo jak już pisałam mnie przeraża... ale z drugiej strony później akt urodzenia gdańsk, formalności zalatwianie - gdańsk... trochę nie podrodze

Karina ja myślałam o rodzeniu w wodzie, ale to do samego porodu nie wiesz czy sie uda po jest bardzo wiele przeciwwskazań, ale na pewno to fajna sprawa. W teorii mozna tak rodzić jeszcze w Żeromskim i Narutowiczu, ale trzeba by sie dowiadywać bo na dniu otwartym na Ujastku położna mówiła np że na razie nie rodzi sie w wodzie bo nie mają rzekomo położnej z certyfikatem do tego...

Julianna i karina ja rodziłam w wodzie ;):-)
znaczy w koncu urodziłam na "sucho" bo musiałam wysc z wody bo małej tetno spadało..
U nas w Warszawie jest tylko 1 szpital gdzie mozna rodzic w wodzie lub do wody i 1 w Wołominie - ja wybrałam Wołomin i z całego serca polecam :happy2:

Ostatnia edycja:
Dziewczyny a jak to jest w koncu ZZO i poród w wodzie wolno czy nie ? Bo w sumie chcialabym spróbować w wodzie no ale z ZZO w innym wypadku nie ma mowy . Tylko wlasnie niby nie mozna tego łączyć :-(

jeszcze odnośnie CC :
"przechodzenie przez kanał rodny jest stresem dla dziecka, ale także mobilizacją, która przygotowuje jego organizm do życia w nowym środowisku, maluch „wyjęty" z brzuszka mamy jest pozbawiony tego fizjologicznego przygotowania i trudniej mu się zaadaptować do funkcjonowania w nowych warunkach"

"narodziny drogami natury powodują wydzielanie w ciele dziecka substancji, które pozwalają dojrzeć płucom i podjąć funkcję oddychania zaraz po urodzeniu, maluchowi urodzonemu przez cesarskie cięcie trudniej jest podjąć czynność oddechową."

a tu filmik:
Minusy cesarskiego cięcia - Dzieci.pl

ten lekarz jakiś taki anemiczny :p i nie zgodzę się , że dzieci po CC gorzej się rozwijają. Antoniusz jest tego świetnym przykladem..

Ostatnia edycja:
u mnie jest jeden szpital jedna szkoła rodzenia więc nie mam problemu z wyborem. Wiadomo jedni narzekają inni chwalą także sama też się przekonam jak jest:)
Ale wiem jedno. Nie chciałabym rodzić przez CC.

ja jeszcze się tylko wtrącę z taką anegdotką o lęku przed porodem :-)

jeśli kobieta boi się porodu, to znaczy, że jeszcze ciąża jej nie doskwiera :-) jak zacznie mieć serdecznie dość brzucha i wszelkich dolegliwości, to nie będzie mogła doczekać się porodu :-D

wtedy przestaje się bać i marzy o tym żeby już urodzić
:-)

serio :tak::tak::tak: więc głowa do góry mamy! ;-)
święta racja kochana:-)

reklama
Podczas drugiego porodu miałam salę z wanną. Teoretycznie mogłam z niej korzystać, ale w praktyce było tak, że 3 razy pozwolili mi usiąść na specjalnym siedzonku w wannie, a M polewał mnie, kręgosłup, brzuszek wodą.Każda taka "kąpiel" trwała góra 10 min. Ból się faktycznie zmniejszał, ale niestety na krótko. Myslę, że gdyby można było cały przynajmniej I okres porodu być wannie, to miałoby sens i ból bylby znacznie mniejszy. Miałam poród wywoływany oksytocyną- i może dlatego te ograniczenia, twierdzili, że to osłabia akcję porodową, ZZO mi nie podali z tych samych przyczyn:crazy: Chociaż w tym szpitalu to podobno bardzo oszczędnie podają wszelkie środki przeciwbólowe:dry:

Do góry