reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

pierwszy uśmiech, pierwszy ząbek, pierwszy krok...czyli wielkie postępy maluszków

reklama
Brawa to Dawidek juz dzielny samodzielny!!!!:-):-):-):-)

Ja rzadko piszę na tym wątku bo Marcel w tyle z róznymi umiejętnościami szczególnie z mową ale pochwalę synka,że od ponad miesiąca nie używa juz wcale a wcale smoczka do spania i w ogóle.;-)jeden niemowlęcy nałóg mniej:tak:jeszcze została pielucha ale z tym daaleka jeszcze droga przed nami

Dawidku i Marcelku...gratuluję pożegnania smoczka :-):tak::-)

Pisałam Wam niedawno, że moja kuzynka urodziła chłopczyka…Dziewczyny, nie uwierzyłybyście jaki to ma wpływa na moje dziecko :-p
Amelka wyciągnęła teraz dawno zapomnianą lalke i wózek i bawi się w macierzyństwo…no mówię wam komedia — zakłada pampersa, myje lalce pupcie, zawija w rożek, daje jeść chrupki, chodzi po domu z lalą na rękach i usypia ją albo pokazuje rybki w akwarium, bierze za rączki i uczy chodzić :-D:-D:-D….
A wczoraj mieliśmy z mężem niezły ubaw….przed wieczornym myciem rozebrałam małą i biegała na golaska…wzięła lalke, usiadła w fotelu i karmiła cycusiem….szok, szok :shocked2::shocked2::shocked2:….
Dzieci są NIESAMOWITE !!!

Acha...Amelka nauczyła się śpiewać takie piosenki: Stary niedźwiedź, Wlazł kotek na płotek, Aaa kotki dwa...ciągle coś sobie nuci a standardem jest jak bawi się i nagle ni z gruszki ni z pietruszki śpiewa : Jak psijemnie mija dzień "

Ostatnia edycja:
Ika gratki wielkie dla Marcelka:tak:

Monika no zobacz jaki "instynkt macierzyński" Amelka w sobie odkryła;-):-D:-D:-D Brawo za śpiewanie:tak:

Monia WIELKIE BRAWO dla Amelki:-) no prosze jak sobie kobietka pieknie daje rade :-)
a z karmieniem to i ja bym chciala zobaczyc Amelke w akcji :-D

ps. wiesz jak dawidek pieknie mowi Amelka :-) "Melka" :tak::-)

:-D:-D:-D:-D przepraszam ale mnie rozśmieszyło to"przejęzyczenie":sorry2:

Wielkie brawa Dawidku:tak::-)

:-):-):-) mnie tez :-D:-D:-D dopiero teraz je zauwazylam :-):-D

Ika oczywiscie dla Marcelka wielkie GRATULACJE również :tak::-)
Dawidek dzisiaj 2 dzien zasypia bez i ... jestem w szoku i pod wielkim wrazeniem ;-) ... po pytaniu czy idziemy spac ... zaczal szulac smoka na szafce ... nie znalaz wiec "nie ma" poszedl jeszcze sprawdzic do lazienki, ale tam tez "nie ma" wiec znou mu przypomnialam o chlopczyku ;-) ... bylo oczywiscie "acha" i Dawidek po 10 minutach juz spi :-) - krocej zasypial niz wczoraj ;-)
z pampersami tez jeszcze mamy problem ... ale mam nadzieje ze niebawem i tego "nałogu" Go oduczymy ;-) ... uda Nam sie Ika ;-)

I. Przykładowa rozmowa z Amelką
Meluś, Krzysiu pojechał do szpitala.
A. Boooo?
Bo go bolał brzuszek
A. Boooo?
Bo zjadł niedobrą mandarynkę
A. Boooo?
Bo mu pani w sklepie taką sprzedała
A. Boooo?

I tak w nieskończoność J A jak kiedyś babcia zwóciła Amelce uwagę że nie mówi się “Booo” tylko “dlaczego”, Amelka zapytała “Booo?”

II. Przykładowa rozmowa z Amelką

Będziemy się bawić ciastoliną i zrobimy kotleta dla tatusia
A. Iiii?
I dla babci
A. Iiii?
I dla mamy
A. Iiiii?
I dla Amelki
A. Iiiii?

Ostatnia edycja:
Rady ogolne od logopedy:

• nie zdrabniac,mowic pies,a nie piesek,owca,nie owieczka itp
  • gdy czytamy,dziecko ma siedziec na przeciw nas,najlepiej neico wyzej od nas,by moglo patrzec na nasze usta
  • cwiczymy jezyk,poprzez oblizywanie warg,dotykanie koniuszkiem nosa brody,nosa,polikow
  • cwiczymy jezyk,poprzez lizanie lizaka,zlizywanie z lyzki np.kisielu,musi byc twarde podloze,ze tak to anzwe
  • uzywamy duzo nslow dzwiekonasladowczych
  • cwiczymy z dzieckiem: mowienia ,,a",o" ,,i" ,,u",,eo",ach,ech itp,ze zwroceniem uwagi czy dziecko dobrz otwiera usta
  • dziecko ma prychac,klaskac,mlaskac

• szukac dzwieku - najpier pokazujemy dziecku np.budzik,wlaczmy by dzwonil,a anstpenie chowamy przed dzieckiem wlczony i dziecko ma wskazac miejsce, w ktorym sie znajduje budzik..
Z Hania musze ejszcze cwiczyc dmuchanie;mam spiewac jej piosenki skladajace sie z e slow np. ,,lalalala", ,,papapa", ,,dadada" itp..... Hania ma duze poczucoe rytmu,nuci pieosnki ,ale nie uzywa slow,wiec ten ejj sluch ma wykorzystac;mam chustac ja do rytmu pisoenek....
To mneij wiecej tyle,jak mi sie przypomni cos jeszcze to napisze.

reklama
Do góry