reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

pierwszy uśmiech, pierwszy ząbek, pierwszy krok...czyli wielkie postępy maluszków

reklama
Brawa to Dawidek juz dzielny samodzielny!!!!:-):-):-):-)

Ja rzadko piszę na tym wątku bo Marcel w tyle z róznymi umiejętnościami szczególnie z mową ale pochwalę synka,że od ponad miesiąca nie używa juz wcale a wcale smoczka do spania i w ogóle.;-)jeden niemowlęcy nałóg mniej:tak:jeszcze została pielucha ale z tym daaleka jeszcze droga przed nami

Dawidku i Marcelku...gratuluję pożegnania smoczka :-):tak::-)

Pisałam Wam niedawno, że moja kuzynka urodziła chłopczyka…Dziewczyny, nie uwierzyłybyście jaki to ma wpływa na moje dziecko :-p
Amelka wyciągnęła teraz dawno zapomnianą lalke i wózek i bawi się w macierzyństwo…no mówię wam komedia — zakłada pampersa, myje lalce pupcie, zawija w rożek, daje jeść chrupki, chodzi po domu z lalą na rękach i usypia ją albo pokazuje rybki w akwarium, bierze za rączki i uczy chodzić :-D:-D:-D….
A wczoraj mieliśmy z mężem niezły ubaw….przed wieczornym myciem rozebrałam małą i biegała na golaska…wzięła lalke, usiadła w fotelu i karmiła cycusiem….szok, szok :shocked2::shocked2::shocked2:….
Dzieci są NIESAMOWITE !!!

Acha...Amelka nauczyła się śpiewać takie piosenki: Stary niedźwiedź, Wlazł kotek na płotek, Aaa kotki dwa...ciągle coś sobie nuci a standardem jest jak bawi się i nagle ni z gruszki ni z pietruszki śpiewa : Jak psijemnie mija dzień "

Ostatnia edycja:
Ika gratki wielkie dla Marcelka:tak:

Monika no zobacz jaki "instynkt macierzyński" Amelka w sobie odkryła;-):-D:-D:-D Brawo za śpiewanie:tak:

Monia WIELKIE BRAWO dla Amelki:-) no prosze jak sobie kobietka pieknie daje rade :-)
a z karmieniem to i ja bym chciala zobaczyc Amelke w akcji :-D

ps. wiesz jak dawidek pieknie mowi Amelka :-) "Melka" :tak::-)

:-D:-D:-D:-D przepraszam ale mnie rozśmieszyło to"przejęzyczenie":sorry2:

Wielkie brawa Dawidku:tak::-)

:-):-):-) mnie tez :-D:-D:-D dopiero teraz je zauwazylam :-):-D

Ika oczywiscie dla Marcelka wielkie GRATULACJE również :tak::-)
Dawidek dzisiaj 2 dzien zasypia bez i ... jestem w szoku i pod wielkim wrazeniem ;-) ... po pytaniu czy idziemy spac ... zaczal szulac smoka na szafce ... nie znalaz wiec "nie ma" poszedl jeszcze sprawdzic do lazienki, ale tam tez "nie ma" wiec znou mu przypomnialam o chlopczyku ;-) ... bylo oczywiscie "acha" i Dawidek po 10 minutach juz spi :-) - krocej zasypial niz wczoraj ;-)
z pampersami tez jeszcze mamy problem ... ale mam nadzieje ze niebawem i tego "nałogu" Go oduczymy ;-) ... uda Nam sie Ika ;-)

I. Przykładowa rozmowa z Amelką
Meluś, Krzysiu pojechał do szpitala.
A. Boooo?
Bo go bolał brzuszek
A. Boooo?
Bo zjadł niedobrą mandarynkę
A. Boooo?
Bo mu pani w sklepie taką sprzedała
A. Boooo?

I tak w nieskończoność J A jak kiedyś babcia zwóciła Amelce uwagę że nie mówi się “Booo” tylko “dlaczego”, Amelka zapytała “Booo?”

II. Przykładowa rozmowa z Amelką

Będziemy się bawić ciastoliną i zrobimy kotleta dla tatusia
A. Iiii?
I dla babci
A. Iiii?
I dla mamy
A. Iiiii?
I dla Amelki
A. Iiiii?

Ostatnia edycja:
Rady ogolne od logopedy:

• nie zdrabniac,mowic pies,a nie piesek,owca,nie owieczka itp
  • gdy czytamy,dziecko ma siedziec na przeciw nas,najlepiej neico wyzej od nas,by moglo patrzec na nasze usta
  • cwiczymy jezyk,poprzez oblizywanie warg,dotykanie koniuszkiem nosa brody,nosa,polikow
  • cwiczymy jezyk,poprzez lizanie lizaka,zlizywanie z lyzki np.kisielu,musi byc twarde podloze,ze tak to anzwe
  • uzywamy duzo nslow dzwiekonasladowczych
  • cwiczymy z dzieckiem: mowienia ,,a",o" ,,i" ,,u",,eo",ach,ech itp,ze zwroceniem uwagi czy dziecko dobrz otwiera usta
  • dziecko ma prychac,klaskac,mlaskac

• szukac dzwieku - najpier pokazujemy dziecku np.budzik,wlaczmy by dzwonil,a anstpenie chowamy przed dzieckiem wlczony i dziecko ma wskazac miejsce, w ktorym sie znajduje budzik..
Z Hania musze ejszcze cwiczyc dmuchanie;mam spiewac jej piosenki skladajace sie z e slow np. ,,lalalala", ,,papapa", ,,dadada" itp..... Hania ma duze poczucoe rytmu,nuci pieosnki ,ale nie uzywa slow,wiec ten ejj sluch ma wykorzystac;mam chustac ja do rytmu pisoenek....
To mneij wiecej tyle,jak mi sie przypomni cos jeszcze to napisze.

reklama
Do góry