reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

pierwszy uśmiech, pierwszy ząbek, pierwszy krok...czyli wielkie postępy maluszków

Ciucia....fajnie brzmi :-)

Amelka już od dłuższego czasu rozróżnia i umie nazwać kolory: zielony, niebieski, żółty, czarny, brązowy, fioletowy, pomarańczowy, czerwony i różowy :tak:

reklama
Julia tez zrobiła ogromne postępy.Spiewa rozne piosenki np.domowe przedszkole,zuzia,stary niedzwiedz.Kolory rozroznia zołty,niebieski i biały najbardziej.Liczy prawie do 10ciu.mowi rozne wierszyki.Ze słowami nie mamy problemu,bo potrafi powiedziec nawet obserwatorium:-)Z tym,ze to "r" jeszcze nie jest takie jak byc powinno.

Julia tez zrobiła ogromne postępy.Spiewa rozne piosenki np.domowe przedszkole,zuzia,stary niedzwiedz.Kolory rozroznia zołty,niebieski i biały najbardziej.Liczy prawie do 10ciu.mowi rozne wierszyki.Ze słowami nie mamy problemu,bo potrafi powiedziec nawet obserwatorium:-)Z tym,ze to "r" jeszcze nie jest takie jak byc powinno.

Brawo Julia!!!:-):-):-):-):-)

my to jeszcze chyba ze 3 lata poczekamy na takie występy,dzis nauczył sie mówic "okej";-)

Rozmowa z Julia,ktora zeby zwrocic na siebie uwage trzaska telefonem otrzymanym od wujka na dzien dziecka:
Ja-Julia popsujesz telefon i nie bedziesz miała,sobie zrobisz na złosc nie mnie.
Julia nic,dalej rzuca nim i patrzy co ja na to.Wiec ja z innej strony;
-Wujek przyjdzie,zobaczy,ze popsułas telefon i postawi cie w kacie.
Julia-I mamusia bedzie płakała-Zaczełam sie smiac i pytam:
-Ja?Czemu bede płakała,przeciez to ty bedziesz stac w kacie nie ja?-Julia mysli i mysli w koncu popatrzyła na mnie,rzuciła mi telefon na kolana i mowi:
-Masz,ty popsuj....

Coz za pokretna logika:-)

u Mateuszka doszły dwa słowa siusiu i cisza - oglądał bajki a my zaczeliśmy rozmawiać więc musiał nas jakoś uciszyć:-):-):-) na razie wsio

Brawo dla małych geniuszy :-);-)

Dawidek równiez nauczyl sie wielu nowych slów, np:
zakal- zapal
pipotam- hipopotam
hahał, pies-pies
katofe-panofle
kacie-kapcie
pecuń sie- przesun sie
zowie- na zdrowie
i inne

wszystko jest "moje" ;-)
jak zaprzecza mówi w sposób .. nie pić, nie mniam, nie pać, nie choć, nie pacer itd

pieknie sam myje ząbki, sam siebie myje - a najfajniej wygląda jak chce umyc sobie tylek ;-):-D no i podstawa mycie siusiaka ;-)

spiewa: zuzia kaka nie duzia ;-)
i panie Janie czyt. bi ba booo :-)
kocha Cie a Ty ne :-D;-)

i ogolnie to czasem sie zastanawiam jak to mozliwe ze w tak krótkim czasie nauczyl sie tak wielu nowych rzeczy .. i wyjsc z podziwu nie umiem :happy:

Wielkie gratki dla naszych maluchow:tak::-)
mi bardzo sie podoba jak Kubus wola na mnie i na meza odrazu sie cieplej na sercu robi Mamuś i Tatus Powtarza wszystkie slowa Ale w najwiekszym szoku jestem ze zna wszystkie literki lacznie z śćż, no i liczy do pietnastu i te slowa ktore ma w swoim laptopie umie przeliterowac ,a nikt go tego nie uczyl :tak:ale niestety jak cos tlumaczy to w wiekszosci po swojemu ,ale i na to przyjdzie pora:tak:

Hania nauczyla sie mowic:czesc;papa.tatus;Kasia:-D;świt;okapi - mowi papi;pić,z takim wyraznym ,,ć: na koncu;śpi; ale nie mamy zadnego zdania na konce ,typu ,,mama daj" chociaz...;zoo - mowi zou;
I Hania chce byc motorniczym. I dzisiaj zrobila musztarde,wystarczy dac dziecku wode,make i mozliwosc wyboru przyprawy..Hania wybrala curry.I sosik na kielbaske dla taty gotowy;-)

reklama
gratki dla wszystkich dzieciaczków :tak:
Gosia mówi pełnymi zdaniami (także złożonymi). Potrafi w kilku zdaniach opowiedzieć o czymś. Mówi wyraźnie, nie sepleni (jedynie literki "r" nie wymawia jeszcze wyraźnie (ale nie jest to ani l ani ł ani j). Zna wszystkie kolory i potrafi je różnie nazywać np czerwony to też czerwień, żołty - żółć itd.
Zna wiele liter. Potrafi liczyć do 20. Układa bez problemu 20, 25 elemntowe puzzle.
Po ostatnim wakacyjnym wyjeździe bezbłędnie rozpoznaje grzyby :-D: borowiki, muchomory, kanie, podgrzybki, kurki, surojadki, maślaki.
Zna mnóstwo zwierząt i roślin (przez to że ciągle pyta o jakieś ja też sporo nowych poznałam :-D)
Potrafi się sama rozebrać,zdjąc i założyć buty (na rzepy), wejść do wanny.
Pięknie nauczyła się rzucać i łapać piłkę.
Je samodzielnie.
potrafi świetnie kojarzyć, żartuje. Jest doskonałym obserwatorem i ma poczucie humoru.
wie jak się nazywa gdzie mieszka, ile ma lat ile waży itp
Sama bez upominania używa słów grzecznościowych : dzien dobry, dziękuję, przerpaszam, proszę.
Pamięta o myciu ząbków.

Do góry