reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pierwsze słowa naszych pociech

Ojej Trini a nie za wszesnie na takie zmartwienia i wizyte u logopedy? Tzn nie uwazam zeby to zaszkodziło ale wydaje mi sie ze nie ma takich wskazan jeszcze. Moja siostra jest logopeda a jej synek nie mowił prawie nic do 3 r.ż Ona pisała nawet prace dyplomową na podstawie jego zaburzeń ale i cwiczyła z nim potem. Tyle, ze juz tak pomocniczo bo on nagle jak zaczał mowic to zasówal juz zdaniami i codziennie budził sie z nowym repertuarem. Teraz ma prawie 7 lat i jest wszystko ok.

A Alek zaczał wiecej mówić TAK ostatnio. Bo sie zafiksował na tych koncówkach i jak zaczeło mu wychodzić TAK zamiast TA. No i nie słysze juz tylko ciagle NIE, ciekawe jak długo to potrwa;-)

reklama
Wiktor ostatnio opanował słowa "noga" i "trzy". I umie zaśpiewać kawałek piosenki tatusia "Oooo Jadzia" :)

angie ja nie jestem z tego typu osób które latają do lekarza z byle powodu. Czasami lepiej wcześniej niż za późno. Ogólnie zaczęłam się martwić, bo nie wymawia w ogóle głoski "o". Taka wizyta nigdy nie zaszkodzi a czasem może pomóc.
Dowiedziałam się, że są prowadzone badania nad tym, że zażywanie No-spy w czasie ciąży ma wpływ na wiotkość mięśni, który odpowiadają za mowę a w szczególności języka. Można wykonywać taki specjalny masaż języka i podobno bardzo wtedy pomaga. My zaczniemy taki masaż już wkrótce, a wykonuje się go taką szczoteczką z Canpola (są w zestawie takie 3 przy czym 2 gumowe, które używałyśmy do czyszczenia dziąseł jak nasze dzieciaczki nie miały jeszcze zębów)

Trini ja słyszałam o tej nospie juz w ciazy i siostra mi cos o tym mowiła ale co miłam robic jak przez ponad połowe ciazy musiałam sie nia faszerowac:confused::dry: Generalnie moj Ali raczej nie ma problemow z mowieniem narazie...tak mi sie przynajmniej wydaje ale miał problemy ze ssaniem i z zebami ogólnie tylko nie wiem jaki i czy to ma zwiazek wogóle...
Napewno jak cie to uspokoi i uwazasz za stosowne to idz do logopedy a bedziesz miała lepszy poglad na sprawe.

Trini, jako niepraktykujący logopeda, podpowiem Ci, że z taką wadą, jak niewymawianie samogłosek ustnych (a, o, u, i, e) do logopedy trzeba się udać pod koniec 3 roku życia. Oczywiście ćwiczenia (z umiarem) nie zaszkodzą :-) Jak nasze maluchy będą trochę starsze, w rozwoju aparatu mowy pomoże im jedzeie marchewki, landrynek, żucie gumy i inne takie :-)

abryz jak dobrze miec specjaliste w gronie majowek, a powiedz mi z ciekawosci kiedy sie dziecko uczy gloski "r" bo to chyba najtrudniejsze i jesli ja mam wade wymowy, lekko za mocno sycze to Krysia ze sluchu moze to powielac?? czy to tylko kwestja jak sie ma miesnie wycwiczone??

Trini Ignaśko teżmało mówi - nie składa zdań, mówi kilka słów, na przykład "am" na wszystko co jest dojedzenia oprócz "buły" która jest z niewiadomych przyczyn wyróżniona :))

Nie martw się

Agnieszka

Jak powiedziałam koleżance, że Oluś tak mało mówi to doradziła mi żeby iść do logopedy... ale to chyba jeszcze nie jest konieczne... z tego co tu czytam to nie tyko Olo taki małomówny...

reklama
Do góry