reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pieluchy wielorazowe

Wypróbowałam dzisiaj moje alvy z tetrą. Oj nie był to dobry pomysł ale przy okazji dowiedzialam się, ze mojemu dziecku siuśki zupełnie nie przeszkadzają (w przeciwieństwie do kupki). Zakupiłam jedną minky na próbę z lulajbaby i te polarkowe wkładki, moze dzięki nim uda się alvy użyć 2 razy, bo bez nich sie nie da niestety.
Mąz mnie dzis opitolil jak do kąpieli Zuzanke zabrał, ze na ma wilgotną pupę w tych pieluchach :dry:

reklama
Agata89 , to grono się cały czas systematycznie powiększa. My też używamy tylko takich pieluszek, właśnie ze względu na ich zalety, które wymieniłaś. No i jest jeszcze coś. Takie pieluszki pomagają maluchom szybciej uczyć się korzystania z nocniczka, a to jak dla mnie chyba największy plus.

kupiłabym sobie jakąś droższą pieluszke, ale szczerze się boję wydać, bo dopiero zacznę pieluchować, a jak się nie sprawdzą

co polecałybyście zakupić dla noworodka i niemowlaka i gdzie ;)

Zacznę po kolei jakie mam pieluchy i moje spostrzeżenia co do nich po 6 miesiącach używania

Kieszonki BabyLand sztuk 2- tanie,zgrabne, ale mniejsze od innych, dlatego tez są super od początku
ale mam wrażenie, że po roku będą za małe.(kupione nowe)
kieszonka naturalki minkie 2 szt.- welur syntet od środka średnio je lubię, mało używam(40zl 2 sz)
Kieszonka hand made od sylviontko- była moją ukochaną, ale poszła w swiat bo za mała ( wogóle mam od sylviontko
dużo różnych rzeczy i są super)(ok.30 zł)
kieszonka minkienappies z polaru- za gruba, wielka pupa, mała miała głowę niżej niż tyłek(kupona w lumpexie)
kieszonka no name z allegro, regulacja przy nóżkach jest super!(nowa z allegro)15 zł
Ze swiata pieluch mam 3 kieszonki pul minkiee bambams(one size,30zł)
bambams aio- fajna z odpinanym wkładem,one size-jak dla mnie do 6 miesiąca.
kieszonka bambusowa- nie wiem po co kupiłam ze środkim bambusowym, dziecko ma mokro,
ciężko się spiero kupę, zostają plamy(wolę polarek)
kieszonka xxl z mikropolarkiem w środku, jest faktycznie duża(ach śliczny tygrysek)
kieszonka blueberry poliestrowa- kupiona za 10zł, nowa kosztuje 85zł i nie różni się niczym
od moich tanich poliestrowych pieluch.
Mam jeszcze dwie pieluchy formowanki:
puchatą lenny lamb i bambusową ecopi - jakoś nie polubiłam się z formowankami, miały byc na noc, ale ciągle czułam zapach moczu
więc na noc tylko pampersy.
Tetry używam jak mi się skończą kieszonki i tylko w domu, za często trzeba przewijac, za dużo składania itp. nie polecam
do tego mam otulacz bambinex one size używany (20 zł)
i otulacz cotton bams chyba angielski w 2 rozmiarach(jeden już za mały)
Osikane pieluchy wieszam na lince na dworze tam czekają sobie dwa dni, jak pada to się dodatkowo wypłuczą,
czasem płuczę je także w wodzie pozostałej np. z prania ręcznego itp. żeby było ekologiczniej.
Piorę co 3 dzień
Używam olejku eterycznego lawendowego i z drzewa herbacianego,
Pieluchy należy kupic różnych firm, istnieje duże prawdopodobieństwo, że któraś wam niepodpasuje.
W razie pytań jestem do dyspozycji...

a czy ściereczki z mikrofibry nadadzą się jako wkład do pieluszki???

ja też polecam sylviontko - mam od niej już wiele wielo :D

Witam.
Jestem mamą 4,5 letniego Tobiasza i czekam teraz (koniec 36 tyg.) na kolejnego facecika.
Ze względu na ekonomię i ekologię, ale przede wszystkim ze względu na długie odpieluszkowywanie starszego syna zdecydowaliśmy, że teraz będziemy używać wielorazówek. I dlatego nie tyle zależy nam na tym, żeby młody czuł się bardzo komfortowo i nie czuł wilgoci, ale żeby właśnie czuł i komunikował, że mu źle - może wtedy szybciej nauczymy się, kiedy on się załatwia. To się nazywa "elimination communication" lub wychowanie bezpieluchowe. To plany i marzenia - zobaczymy co w rzeczywistości:-D
Narazie mam dwa otulacze wełniane tetro, dwa otulacze polarkowe z wszytą ceratką i kilka zwykłych tertowych i flanelowych pieluszek tradycyjnych (zostały po starszym - były używane do wszystkiego tylko nie na pupę;-)
wraz ze sposobami ich składania. Mam też sporo flaneli i polaru, z której chcę coś poszyć.

Ostatnia edycja:
reklama
no to super

jak coś uszyjesz to wklej fotki, na pewno będzie piękne

a ja mam pytanie do czego ładujecie brudne wielo i do czego ładować brudne pieluszki jednorazowe

Do góry