reklama
Mini55
&&&&&
Kilolek ja zakrapiam pieluchy i one przy praniu rozprowadzają ten olejek po całości .. więc jest ten sam efekt co jak dasz do prania
adasza jeśli chodzi o kupkę to ja spłukuje ją pod bieżącą zimną wodą (ponoć ciepła powoduje że kupka wnika we włókna ) i wrzucam pieluszkę do wiadra
adasza jeśli chodzi o kupkę to ja spłukuje ją pod bieżącą zimną wodą (ponoć ciepła powoduje że kupka wnika we włókna ) i wrzucam pieluszkę do wiadra
Ashleen
Zaciekawiona BB
wiadro może by zwykłe po farbie, byle by miało przykrywkę,
można też w pralce trzymac
ja akurat trzymam na lince na dworze gdy jest temperatura jest w plusie
można też w pralce trzymac
ja akurat trzymam na lince na dworze gdy jest temperatura jest w plusie
kilolek
podwójna listopadowa mama
ja wyciagam wkład, jak jest kupka to spłukuję jak nie ma to wrzucam takie usiusiane.
Kupiłam dzisiaj te ściereczki w biedronce. Mialam kupic jedna paczke ale mialy tak bajeczne kolory, ze 3 paczki wzięłam. Dość cienkie są. Moim zdaniem po 2 trzeba będzie wkladać. Tylko watpię czy te z wzorkami będą tak samo chlonne jak te gładkie. Dzis upiorę to jutro wyprubuję poskładane. jak się sprawdzą to pozszywam na wkłady a jak ni to do sprzątania pójdą.
Kupiłam dzisiaj te ściereczki w biedronce. Mialam kupic jedna paczke ale mialy tak bajeczne kolory, ze 3 paczki wzięłam. Dość cienkie są. Moim zdaniem po 2 trzeba będzie wkladać. Tylko watpię czy te z wzorkami będą tak samo chlonne jak te gładkie. Dzis upiorę to jutro wyprubuję poskładane. jak się sprawdzą to pozszywam na wkłady a jak ni to do sprzątania pójdą.
D
Doloress
Gość
powiedzmy, że pieluszki już mam
a teraz potrzebuję kupić coś do prania pieluch
coś do odkarzania
wiadro na brudne pieluchy
jakiś olejek
gdzie kupujecie???
bo chyba najlepiej opłaca się w jednym miejscu
i co mam kupić pls
a teraz potrzebuję kupić coś do prania pieluch
coś do odkarzania
wiadro na brudne pieluchy
jakiś olejek
gdzie kupujecie???
bo chyba najlepiej opłaca się w jednym miejscu
i co mam kupić pls
Pieluszki z kupki spieram pod silnym strumieniem z prysznica i dosłownie "schodzi " samoA ja mam pytanie - te mocno zabrudzone pieluchy też wrzucacie do wora/wiadra i zostawiacie na 2-3dni ?? Ja jakoś za każdym razem nie mogę usiedzieć z tyłkiem, jak wiem że gdzieś leży brudna pielucha... i zwykle kończy się tym że najpierw piorę ręcznie, suszę a potem przy najbliższym praniu trafiają do pralki i nie powiem - trochę się przy tym narobie
A wkład z kieszonki wyciągacie? czy całą pieluchę po prostu odkładacie?
Pieluszka jest wtedy tylko mokra i ląduje do wiaderka z zasikanymi pieluszkami.
Nigdy na pieluszkach nie zostają mi slady po kupie ;-):-)
Mysza1984
lalllalalala ;-)
dziewczyny, czy są jakieś pieluszki wielo, które zakrywają pępek? w sensie mocno trzymaja brzuch jak tetra ...
Moja córka ma przepuklinę i moja mama wpadła na pomysł tetry...nie wiem sama, kręci mnie wielo, ale nie wiem, jak to bedzie przy dwójce dzieci. Starsza jeszcze w pampersach śśmiga...
Dziewczyny, pozwolę sobie zacytować fragment artykułu, który niejako mi rozjaśnił te wszystkie otulacze, wkłady itp, itd. Wy już zaawansowane, ale może pojawią się mamy zielone, jak ja, w tym temacie.
"
Sucha pupa
Suchość zapewnia polar (jego cieńsza odmiana, mikropolar, również). Ma właściwości, dzięki którym mocz przenika w głąb pieluszki, a przy skórze materiał pozostaje suchy. Wystarczy zaopatrzyć się w dobrej jakości dzianinę z certyfikatem bezpieczeństwa, ok. pół metra bieżącego lub niewielki kocyk. Należy go pociąć w prostokąty pasujące wymiarami do pieluszek – polar się nie strzępi i nie trzeba go obszywać. Możemy też kupić wkładki, tzw. sucha pielucha, w cenie 6-20 zł komplet. Będziemy je umieszczać na wkładzie chłonnym, przy samej skórze.
Wkłady
Przed zmoczeniem ubranek chroni otulacz. Nakłada się go na pieluszkę lub wkładkę. Może być wykonany z:
cyt. ze str. http://dziecisawazne.pl/jak-zaoszczedzic-na-pieluchach-wielorazowych/2/
Moja córka ma przepuklinę i moja mama wpadła na pomysł tetry...nie wiem sama, kręci mnie wielo, ale nie wiem, jak to bedzie przy dwójce dzieci. Starsza jeszcze w pampersach śśmiga...
Dziewczyny, pozwolę sobie zacytować fragment artykułu, który niejako mi rozjaśnił te wszystkie otulacze, wkłady itp, itd. Wy już zaawansowane, ale może pojawią się mamy zielone, jak ja, w tym temacie.
"
Sucha pupa
Suchość zapewnia polar (jego cieńsza odmiana, mikropolar, również). Ma właściwości, dzięki którym mocz przenika w głąb pieluszki, a przy skórze materiał pozostaje suchy. Wystarczy zaopatrzyć się w dobrej jakości dzianinę z certyfikatem bezpieczeństwa, ok. pół metra bieżącego lub niewielki kocyk. Należy go pociąć w prostokąty pasujące wymiarami do pieluszek – polar się nie strzępi i nie trzeba go obszywać. Możemy też kupić wkładki, tzw. sucha pielucha, w cenie 6-20 zł komplet. Będziemy je umieszczać na wkładzie chłonnym, przy samej skórze.
Wkłady
- najszybciej schnie tetra – nie trzeba już jej prasować ani gotować jak kiedyś. Wystarczy do proszku dodać jedną miarkę środka antybakteryjnego (np. Nappy Fresh, ok. 15 zł/500 g) i pieluszki będą zdezynfekowane, a my oszczędzimy czas i prąd. Pieluszki tetrowe (1,40-4 zł/szt.) doskonale sprawdzą się przy maluszkach, w domu oraz przy nauce korzystania z nocnika. Możemy je składać na różne sposoby i łączyć z innymi wkładami
- chłonniejsze są ręczniczki dostępne np. w Ikei (60×40 cm, ok. 1,49/szt., lub 30×25 cm, ok. 15 zł/10 szt.). Po złożeniu w mały prostokąt zyskuje się kilka warstw chłonnych – do prania i suszenia zaś zostaje jedna. Na początek wystarczy 20 sztuk (ok. 30 zł)
- na noce i wyjścia świetnie się sprawdzą wkładki zrobione z froty bambusowej (np. ręcznik o wymiarach 70×140 cm, ok. 25 zł/szt.). Dobrym rozwiązaniem jest też mikrofibra, ale trzeba znaleźć tę dopuszczoną do kontaktu ze skórą, np. kupowaną na metry. Taki ręcznik należy pociąć i zabezpieczyć brzegi przed strzępieniem, zdolniejsze mamy mogą go obszyć bawełną. Nie warto jednak zszywać złożonego w kilka warstw – będzie długo schnął.
Przed zmoczeniem ubranek chroni otulacz. Nakłada się go na pieluszkę lub wkładkę. Może być wykonany z:
- PUL-u: należy mieć kilka otulaczy – minimum trzy, ale bezpieczniej mieć cztery, pięć (40-90 zł/szt., w zależności od firmy i promocji)
- WEŁNY: uzdolnione mamy poradzą sobie same, można też poprosić o pomoc babcię czy sąsiadkę. Otulacz należy zrobić na drutach według dostępnych w sieci wzorów. Warto wiedzieć, że musimy użyć 100% wełny, najlepiej merynosowej (miła w dotyku), zużyjemy jej ok. 70 g/szt. Wełna powinna być gruba, ewentualnie możemy użyć podwójnej nitki). Gotowy otulacz należy zalanolinować – wystarczy do tego apteczny środek. Koszt? Ok. 40 zł/szt.. Wystarczą nam dwa tego typu otulacze.
- POLAR-u: otulacze polarowe są niewiele tańsze niż z PUL-u, ponadto na dłuższe wyjście powinniśmy mieć te ostatnie lub wełniane na zmianę."
cyt. ze str. http://dziecisawazne.pl/jak-zaoszczedzic-na-pieluchach-wielorazowych/2/
Ostatnia edycja:
reklama
lazy_butterfly
Fanka BB :)
mam tylko jedną kieszonkę z wkładem bambusowym i nie polecam - chłonie słabiej niż zwykły wkład a schnie dużo dłużej.
Podziel się: