reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Pieluchy wielorazowe

Wypróbowałam dzisiaj moje alvy z tetrą. Oj nie był to dobry pomysł ale przy okazji dowiedzialam się, ze mojemu dziecku siuśki zupełnie nie przeszkadzają (w przeciwieństwie do kupki). Zakupiłam jedną minky na próbę z lulajbaby i te polarkowe wkładki, moze dzięki nim uda się alvy użyć 2 razy, bo bez nich sie nie da niestety.
Mąz mnie dzis opitolil jak do kąpieli Zuzanke zabrał, ze na ma wilgotną pupę w tych pieluchach :dry:

reklama
Agata89 , to grono się cały czas systematycznie powiększa. My też używamy tylko takich pieluszek, właśnie ze względu na ich zalety, które wymieniłaś. No i jest jeszcze coś. Takie pieluszki pomagają maluchom szybciej uczyć się korzystania z nocniczka, a to jak dla mnie chyba największy plus.

kupiłabym sobie jakąś droższą pieluszke, ale szczerze się boję wydać, bo dopiero zacznę pieluchować, a jak się nie sprawdzą

co polecałybyście zakupić dla noworodka i niemowlaka i gdzie ;)

Zacznę po kolei jakie mam pieluchy i moje spostrzeżenia co do nich po 6 miesiącach używania

Kieszonki BabyLand sztuk 2- tanie,zgrabne, ale mniejsze od innych, dlatego tez są super od początku
ale mam wrażenie, że po roku będą za małe.(kupione nowe)
kieszonka naturalki minkie 2 szt.- welur syntet od środka średnio je lubię, mało używam(40zl 2 sz)
Kieszonka hand made od sylviontko- była moją ukochaną, ale poszła w swiat bo za mała ( wogóle mam od sylviontko
dużo różnych rzeczy i są super)(ok.30 zł)
kieszonka minkienappies z polaru- za gruba, wielka pupa, mała miała głowę niżej niż tyłek(kupona w lumpexie)
kieszonka no name z allegro, regulacja przy nóżkach jest super!(nowa z allegro)15 zł
Ze swiata pieluch mam 3 kieszonki pul minkiee bambams(one size,30zł)
bambams aio- fajna z odpinanym wkładem,one size-jak dla mnie do 6 miesiąca.
kieszonka bambusowa- nie wiem po co kupiłam ze środkim bambusowym, dziecko ma mokro,
ciężko się spiero kupę, zostają plamy(wolę polarek)
kieszonka xxl z mikropolarkiem w środku, jest faktycznie duża(ach śliczny tygrysek)
kieszonka blueberry poliestrowa- kupiona za 10zł, nowa kosztuje 85zł i nie różni się niczym
od moich tanich poliestrowych pieluch.
Mam jeszcze dwie pieluchy formowanki:
puchatą lenny lamb i bambusową ecopi - jakoś nie polubiłam się z formowankami, miały byc na noc, ale ciągle czułam zapach moczu
więc na noc tylko pampersy.
Tetry używam jak mi się skończą kieszonki i tylko w domu, za często trzeba przewijac, za dużo składania itp. nie polecam
do tego mam otulacz bambinex one size używany (20 zł)
i otulacz cotton bams chyba angielski w 2 rozmiarach(jeden już za mały)
Osikane pieluchy wieszam na lince na dworze tam czekają sobie dwa dni, jak pada to się dodatkowo wypłuczą,
czasem płuczę je także w wodzie pozostałej np. z prania ręcznego itp. żeby było ekologiczniej.
Piorę co 3 dzień
Używam olejku eterycznego lawendowego i z drzewa herbacianego,
Pieluchy należy kupic różnych firm, istnieje duże prawdopodobieństwo, że któraś wam niepodpasuje.
W razie pytań jestem do dyspozycji...

a czy ściereczki z mikrofibry nadadzą się jako wkład do pieluszki???

ja też polecam sylviontko - mam od niej już wiele wielo :D

Witam.
Jestem mamą 4,5 letniego Tobiasza i czekam teraz (koniec 36 tyg.) na kolejnego facecika.
Ze względu na ekonomię i ekologię, ale przede wszystkim ze względu na długie odpieluszkowywanie starszego syna zdecydowaliśmy, że teraz będziemy używać wielorazówek. I dlatego nie tyle zależy nam na tym, żeby młody czuł się bardzo komfortowo i nie czuł wilgoci, ale żeby właśnie czuł i komunikował, że mu źle - może wtedy szybciej nauczymy się, kiedy on się załatwia. To się nazywa "elimination communication" lub wychowanie bezpieluchowe. To plany i marzenia - zobaczymy co w rzeczywistości:-D
Narazie mam dwa otulacze wełniane tetro, dwa otulacze polarkowe z wszytą ceratką i kilka zwykłych tertowych i flanelowych pieluszek tradycyjnych (zostały po starszym - były używane do wszystkiego tylko nie na pupę;-)
wraz ze sposobami ich składania. Mam też sporo flaneli i polaru, z której chcę coś poszyć.

Ostatnia edycja:
reklama
no to super

jak coś uszyjesz to wklej fotki, na pewno będzie piękne

a ja mam pytanie do czego ładujecie brudne wielo i do czego ładować brudne pieluszki jednorazowe

Do góry