reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Pielęgnacja noworodka

Czyli trzeba będzie trochę z pupcią eksperymentować :)

myślę, że naszym dzieciaczkom nic złego nie grozi, kiedyś jak stałam po studiach na stażu przy pierwszym stole to przyszła babka ktora mnie pytała co ma zrobić bo dziecko ma rany na pupie!!! jak ja zapytałam jak często zmienia niemowlakowi pieluchę i czy stosuje jakiś krem to sie dowiedziałam że pielucha to tak 3 na dzień... a krem, cóż szkoda kasy, a jechało od niej papierosami....

ufff ale to nic, mojej teściowej kiedyś się trafiła babka - matka 6 miesięcznego dziecka, która przyszła po czopki glicerynowe... a jak ją spytała czy dla dorosłego czy dla dziecka mają być czopki, to ona odpowiedziała dla dziecka bo już ponad tydzień kupki nie zrobiło, więc chyba musi kupić te czopki...

takich historii jest pełno, my tu myślimy jaka oliwka jest najlepsza, jaki kremik kupić, a inne dzieci mają takich rodziców że aż płakać się chce

reklama
Ja przeczytałam w jakiejś gazecie dzieciowej że pudru nie powinno się używać bo wchodzi w fałdki i może tam nawet spleśnieć :happy: A my uzywamy pudru dla Małego cały czas bo wg mnie najlepszy i powiem Wam że jeszcze nic mu nie spleśniało :-)
O matko jakoś sobie nie wyobrażam spleśniałego pudru u mojego dziecka:shocked2::happy: ja zakupiłam bo koleżanka chwaliła...

ale zanim się pojawi pleśń to musi trochę minąć, to chyba dziecka nie można kąpać przez 2-3 dni , żeby założyc taką "hodowle"

Munie no właśnie...trzeba nieźle dziecko zaniedbać, zeby doprowadzić do takiego stanu...winy nie szukałabym w takim przypadku w kosmetyku tylko raczej w rodzicach...

ja tez poprosze instrukcje :-p

Tu mam insrukcję obsługi z mojej szkoły rodzenia :)

Zmiana pieluszki jest czynnością prostą choć często budzi przerażenie u młodych rodziców. Zatem
znajomość podstawowych zasad ułatwi pokonać pierwsze obawy.
Zwykle przewijać powinno się na przewijaku a przygotowane akcesoria położyć w zasięgu ręki.
Proponowany chwyt z boku na bok lub jedna ręka pod pupę a druga wsuwa pieluszkę.
Z boku na bok krok po kroku:
1. prawą rękę układamy pod pupę i unosimy do góry.
2. lewą rękę wsuwamy pod jedną z nóżek i chwytamy drugą nóżkę tuż przy bioderku
3. zmieniamy pozycję obracając pupę i układając dziecko na bok.
4. rozpinamy śpioszki i zsuwamy jak najniżej
5. powracamy do pozycji na plecy i zdejmujemy śpiochy.
6. powtarzamy krok 2- lewą rękę wsuwamy pod jedną z nóżek i chwytamy drugą nóżkę tuż przy
bioderku , dalej delikatnie obracamy swoją rękę w kierunku dziecka, co powoduje lekkie”
podkręcenie” jego pupy do góry. Wyjmujemy pieluchę.
7. dziecko leży na boku lub na plecach- wycieramy pupę wacikami moczonymi w ciepłej wodzie, wycieramy, smarujemy kremem przeciw odparzeniom.
8. stosując krok 2- zakładamy pieluszkę, pamiętając aby nie krępowała spontanicznych ruchów
nóżkami.
Chwyt ten:
 pozwala na kontrolę całego ciała w trakcie wykonywania wszystkich czynności pielęgnacyjnych,
 eliminuje chwytanie za stópki i unoszenie pośladków,
 zapewnia utrzymanie symetrycznego ułożenie dziecka.

a tu nt. kikuta pępowinowego - nasza położna mówiła, że po prostu trzymać na sucho - niczym nie smarować bez potrzeby (octenisept tylko w szpitalu, bo tam zarazki latają w powietrzu)

Pielęgnacja kikuta pępowinowego

Pępowina jest niezbędna do życia tylko w okresie łonowym. Po porodzie następuje odcięcie pępowiny (pozostawia się kikut o długości ok. 2-5 cm) i zaopatrzenie jej klamerką. W tym momencie rozpoczyna sięproces wysychania. Prawidłowa pielęgnacja sprzyja szybkiemu wysychaniu i zapobieganiu kolonizacji
bakteriami chorobotwórczymi np. gronkowcem złocistym.

Kikut pępowinowy zawijamy jałowym gazikiem lub gdy jest przycięty tuż nad skórą – nie robimy nic.. Po
odpadnięciu części z zaciskiem do dna pępka należy dopuszczać świeże powietrze . Czas gojenia: 6 dni do
oddzielenia i ok. 6 dni do całkowitego wygojenia.

Czynność pielęgnacyjną wykonujemy zawsze po kąpieli, częściej zależnie od zabrudzenia. Sprawdzamy
stan wysychania (kikut staje się twardy i ciemnieje). Skóra wokół pierścienia pępowinowego powinna być
różowa, jeśli jest zaczerwieniona należy skonsultować się z lekarzem lub położną.

Kikut pępowinowy musi mieć stały dostęp powietrza, zakładając pieluszkę jednorazową należy szlaczek z
kolorowym nadrukiem wywinąć na zewnątrz lub stosować pieluszki z wycięciem na tę okolicę.

zasady kąpieli:

 Najlepszą porą jest wieczór, najlepiej rozpocząć ok. 1 godz po karmieniu aby podczas kąpieli nie
było zbyt głodne.
 Temperatura w pomieszczeniu powinna wynosić około 24°C.
 Temperatura wody ok. 37°C (sprawdzamy termometrem lub zanurzonym w wodzie łokciem -
powinniśmy odczuwać miłe ciepło).
 Na dno wanienki kładziemy pieluszkę.
 Ilość wody: do czasu wygojenia pępka tylko tyle, by kikut pępowinowy nie był zanurzony. Po tym
czasie wedle upodobań dziecka.
 Dziecko myjemy namydloną myjką lub dłonią. Spłukujemy i wyjmujemy na przewijak. Osuszamy
i kontynuujemy toaletę ciała.
 Kosmetyka twarzy: gazikami nasączonymi solą fizjologiczną bądź przegotowaną wodą
przemywamy jednym ruchem: czoło – policzek - nasadę nosa - drugi policzek – bródkę - pod
noskiem.
 Kosmetyka oczu: gazikami nasączonymi solą fizjologiczną lub przegotowaną wodą przemywamy
oko od brzegu (str. ucha) do nasady nosa (str. oka), pamiętając o zasadzie ”jeden gazik do jednego
oka”.
 Kosmetyka uszu: patyczkiem kosmetycznym wycieramy małżowinę uszną. Patyczka nie
wkładamy głęboko.
 Kosmetyka nosa: nawilżamy solą fizjologiczną i rogiem pieluszki lub patyczkiem włożonym
bardzo płytko czyścimy nosek.
 Kosmetyka narządów płciowych:
dziewczynki - podmywamy w kierunku od wzgórka łonowego do odbytu. Nie rozchylamy warg
sromowych, nie wycieramy ze środka śluzu.
Chłopcy - nie odciągamy napletka.
 Obcinanie paznokci: u rąk - na okrągło, u nóg - w linii prostej.
 Suchą skórę nawilżamy.
 Główkę: szczotkujemy miękką szczoteczką co zapobiega powstawaniu ciemieniuchy, oczyszcza
pory, pobudza krążenie.
 Pośladki: umyte każdorazowo zabezpieczamy odpowiednim kremem.

Jak dla mnie to już jakieś wskazówki :) bo ja też zielona jestem w te klocki :)

mam pytanie do mam córeczek :) dzisiaj zauważyłam, że mojej zaschło tak jakby trochę kremu przy wargach sromowych, boję się jej tam coś dotykać i myć, żeby nie podrażnić, uszkodzić, z drugiej stary krem, z bakteriami może doprowadzić do infekcji, jak myć dziewczynkom pupcię, ale tą część nazwijmy "przednią"

mam pytanie do mam córeczek :) dzisiaj zauważyłam, że mojej zaschło tak jakby trochę kremu przy wargach sromowych, boję się jej tam coś dotykać i myć, żeby nie podrażnić, uszkodzić, z drugiej stary krem, z bakteriami może doprowadzić do infekcji, jak myć dziewczynkom pupcię, ale tą część nazwijmy "przednią"
Pozwole sobie odpisac ; Z Blaneczka mylam dokladnie krocze podczas kapieli delikatnie rozchylalam jej wargi sromowe i watka z mydlem i woda przemywalam nie tarłam zbyt mocno poprostu, zeby jej nie bolalo ani nie zrobic obtarc wiec wata a nie gabka, a po kapieli czy toalecie na nowo smarowalam kremikiem czy wazelina :tak::tak:nie martw sie, az takie kruche to to nie jest :-D:-)nie odpadnie ;-);-)dobrze pozniej znow zasmaruj kremikiem i nic jej nie bedzie -pozdrawiam

reklama
Mamusia Blaneczki - wczoraj wymoczyłam porządnie pupcię mojej córeczki podczas kąpieli i umyłam wszystko ładnie wacikiem tak jak pisałaś

Do góry