reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Pielęgnacja noworodka

Już sama nie wiem gdzie napisać, bo nie wiem czy chcę się żalić czy radzić.
Mam wrażenie, że jestem beznadziejna w pielęgnacji Poli. Czytam o tym jak wy używacie oliwki po kąpieli, robicie jakieś masaże... a ja nic! Kompletnie. Coś mi się wydaje, że niewiele wiem o pielęgnacji i rozwoju niemowlaka i tym mogę zrobić jej krzywdę :-(
Jest coś co powinnam robić?
Jak pomyślę, że miałabym po kąpieli robić małej masaż gdzie ona wychodzi z wody i zaczyna się płacz podczas ubierania to mnie ciarki przechodzą... wrrrr zaczynam odczuwać brak kogoś takiego jak matka w swoim życiu...

reklama
Dee po pierwsze nawet matka czasem nie pomoże, a bardziej się wtrąca i zwraca uwage , więc to nic nie znaczy, nie przejmuj się :* ja też mam problemy po kąpieli, nie jesteś sama. Kacper samą kąpiel lubi na szczęscie :) ale po wyjęciu z wody rzadko kiedy nie płacze :( nie mam kiedy go pomasować. Cieszę się jak uda mi się wysmarować mu głowę oliwką. Nie lubi zakładania czapki :no: Nacieram go oliwką - nóżki, pupka, brzuszek (to co z przodu) - czasem przy przewijaniu i tyle. (przepraszam, że nie wysyłam piosenek, nie mam kiedy tego ogarnąć :( )

Dee - moja córeczka przez pierwszy miesiąc darła się po wyjęciu z kąpieli w niebogłosy!!! jak skończyła miesiąc i kilka dni to nagle pewnego dnia przestała krzyczeć, aż się zastanawiałam czy nie jest chora :/ musisz swoje podejrzewam też odczekać, a masaż mozesz zrobić jak akurat bedzie spokojna w dzien, tylko musisz dobrze nagrzac pokój.

Dee nie martw się! nie jesteś sama, ja czuję się często tak samo jak Ty, ja również odczuwam brak matki:/ jestem sama z tym maleństwem, bo małżon na dniu w pracy i tyle mi pomaga co wieczorami i w weekendy... jeśli mała bardzo płacze po kąpieli to przypatrz się kiedy po jedzeniu jest spokojna, ja wtedy właśnie masuję małego oliwką albo nawet bez oliwki w ciuszkach, zależy, a masuję go tak że po prostu go głaszczę, brzuszek masuję kolistymi ruchami w stronę wskazówek zegara, a resztę ciałka po prostu głaszczę oliwką albo samą ręką jak jest w ubrankach:) ważne żeby mieć ciepłe ręce i nie od razu rozbierać malucha do golasa tylko stopniowo przyzwyczajać go do dotyku ręki:) tak mnie nauczyła pani masażystka, która mi małego masowała jak naciągnął bok, nie musi to być wcale po kąpieli, ważne żeby mała była najedzona i spokojna, a jak to zrobisz rano kiedy nie idzie spać od razu po jedzeniu to masz zabawianie jej z głowy ;p i mów cały czas do niej jak ją będziesz tak głaskać :)

aha i laski które używają tormentiolu na odparzenia tyłeczka... używajcie tylko w ostateczności, ten lek zawiera szkodliwy dla organizmu kwas borny, więc tylko w mega odparzeniach, a w ogóle to zapytajcie w aptece o odpowiednik tej maści bez tego kwasu bornego, nazwa podobna do tormentiolu też na "t" ale nie pamiętam jak się nazywa:)

Ostatnia edycja:
Dee - Moja tez sie drze jak ja wyjme z wanienki i to w momencie kiedy odrazu ma stycznosc z recznikiem i czuje ze juz nie jest w wodzie kocha kapiele a codziennie sie kapie po 20min:tak: i codziennie tak samo placze jakby miala juz wiecej sie nigdy nie wykapac :-Dale juz odkryłam przyczyne ...głód ktory jeszcze bardziej wzmaga u niej płacz:sorry2:czasem podkarmie ja przed kapiela troszke albo odrazu po wyjeciu z wanny podkarmie ja minutke i przestaj plakac:tak:a potem moge spokojnie dalej ja masowac i pielegnowac ubierac:tak:
Czasem daje jej popłakac przy ubieraniu te 10min bo musi troche pocwiczyc te male plucka jak czasem w ciagu dnia spi i jest cicho to na wieczor sie troche zmeczy przed spaniem :tak::rofl2: zreszta kazde dziecko musi swoje przeplakac nie martw sie nic;-)
a ja robie masaze nawet podczas kapieli bo wiem ze bardziej jej sie spodoba niz jak bedzie juz po kapieli:tak:
Pozdrawiam ;-)

Do góry