reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pielęgnacja naszych maluchów

Mam pytanie. Mojej małej pępek jeszcze nie odpadł. Rusza sie, po bokach i w środku jest czerwony, tzn jakby tam była taka zaschnieta krew, I od wczoraj zaczął nieprzyjemnie pachniec .. Nie wiem czy to normalne?

reklama
tak bakaalia z kupką jak dziewczyny piszą; wazne żeby ja obserwować bo nie może być za bardzo śluzowa i bez niteczek czerwonych kri- wtedy to trzeba powiedzieć pediatrze bo moze to wskazywać na alergię pokarmową, ale taka luźna żółta kaszkowata jest OK.

Gabrys odpadniecie to pewnie nie problem w terminie-każdy indywidualnie, ale brzydki zapach nie powinien byc. Psikasz octeniseptem? Musisz koniecznie utrzymywac w mega suchości, jesli kąpiesz małą uważać a jak zamoczysz to potem spirytusem lub octeniseptem zasuszyć i nie przykrywać pampersem!!!

tak bakaalia z kupką jak dziewczyny piszą; wazne żeby ja obserwować bo nie może być za bardzo śluzowa i bez niteczek czerwonych kri- wtedy to trzeba powiedzieć pediatrze bo moze to wskazywać na alergię pokarmową, ale taka luźna żółta kaszkowata jest OK.

Gabrys odpadniecie to pewnie nie problem w terminie-każdy indywidualnie, ale brzydki zapach nie powinien byc. Psikasz octeniseptem? Musisz koniecznie utrzymywac w mega suchości, jesli kąpiesz małą uważać a jak zamoczysz to potem spirytusem lub octeniseptem zasuszyć i nie przykrywać pampersem!!!
Kurcze.. Przykrywalam pampersem :( tak, używam octaniseptu.. Zastanawiam sie tylko, czy mogę nim psiknac tam do środka jakby? Czy tylko dookoła?

Z ostatniej chwili. Chciałam przemyt pępek, i okazalo sie, ze śmierdzi nadal, ale już odpadł prawie. Wisi na czymś tylko i nie wiem.. Nie odrywac tak?

Gabryś nie odrywaj i psikaj naokoło i do środka. Jak się trzyma na takiej "niteczce" to lada moment odpadnie, ale trzeba pozwolić naturze się go pozbyć

Nie odrywam.. Nawet powiem wam, ze sie boje :p
wymylam jej go octaniseptem, przebralam, i ciekawa jestem co z tym pepkiem, bo on sie jej cały czas jakby rusza.. Ta częśc do odpadniecia sie tak ślizga..

Gabryś ja bym pokazała lekarzowi albo położnej, bo to, że się rusza i jest zaschnięta krew to ok - ja ją zmywałam patyczkiem do uszu po spryskaniu actaniseptem.
Natomiast to, że jest śliski i brzydko pachnie to może być jakaś infekcja...

raczej na bank to infekcja.
Takie cos mialam u malej, smierdzialo potwornie, zanim czesc zasuszona odpadla to pod spodem bylo sliskie, wkolo czerwone i opuchniete. Jak odpadlo zasuszone cos to przemywalam pepek srodkiem aseptycznym, opuchniecie szybko zeszlo, zbierajacej ropki pozbylam sie w ciagu trzech dni.

reklama
Do góry