- Status
- Zamknięty i nie można odpowiadać.
reklama
N
nataliak
Gość
obserwuj, przemywaj rumiankiem a jak nie zejdzie to do lekarza bo to naprawde moze byc alergiczne, w pierwszej kolejnosci zwykle z policzkami albo uszami sie cos dzieje.
właśnie nie, nie zmienia się kolor skóry, ja to prędzej pomyslałam, ze może od całowania, bo my z moim M często gocałujemy w policzki- może to reakacja na nasza ślinę, albo coś
Czesto to objaw alergii. A ponieważ mały je tylko mleko - jak domniemywam. Wiec moze to byc skaza tak jak pisze Nataliak.
Jesli jeszcze karmisz to ogranicz spożywanie mleka i jego przetworów - no ale w pierwszej kolejnosci zaudaj sie do dermatologa - pediatry
lenkaa*
Fanka BB :)
woow aga mój ma takie coś od 2 miesięcy , a nataliak pisze że to skaza??? Kurde nawet o tym nie pomyślałam, a przecież chodzę z nim do lekarzy i żaden nie zwrócił uwagi. Tzn. widzieli że coś ma na policzkach ale nikt nie zasugerował że to skazowe, ja myślałam że to trądzik , natomiast skaza by się zgadzała bo Jasiek chyba jednak jest lekko skazowy, tak orzekła dziś pediatra. Ale u nas dobrze to schodzi po rumianku. Ostatnio perwszy raz przemyłam rumiankiem Jaśkową buzię i przy okazji czerwonych krostek poznikała też większość tych białych .
N
nataliak
Gość
z tego co znalazlam w necie to skaza bialkowa moze sie ujawnic pozniej, dziewczyny pisaly np o 5miesiecznych niemowlakach u ktorych skora na policzkach zaczela robic sie szorstka i zaczerwieniona.
tak, karmię tylko piersią.
ale jeśli to ta skaza, to czy nie powinna ujawnić się nieco wcześniej?
ja cały czas piję mleko (do kawy) , jogurty jem, sery białe, żółte i wcześniej nic nie miał..
U mojego ANtosia skaza wylazła w 8-mym miesiacu i z tego co tłumaczyła mi pediatra w każdym wieku inaczej sie potrafi objawiac u maluchów...
u tych maleńkich - przeważnie kolką, ulewaniem, bolem brzuszka itd
u tych wiekszych - zmianami skórnymi: egzemą na policzkach i ciele - suche, chropowate, poczerwienione miejsca, czerwone krechy w zgieciach kolan i łokci, ciemieniucha... itd
nieleczona alergia pokarmowa moze doprowadzic do alergii wziewnych - takze to nieprzelewki
lenkaa*
Fanka BB :)
julienx a co to znaczy "nie leczona alergia pokarmowa"? Poza eliminacją z diety alergenów coś jeszcze się podaje dziecku? - jakiś lek? Z tego co piszesz to wszystko się zgadza - Jasiek od urodzenia miał bóle brzucha, bardzo ulewał, a po zwykłym mm (nan ha) bardzo wymiotował, no i ta wysypka na policzkach. A teraz jescze jak napisałas o tych pręgach to sobie uświdomiłam że faktycznie od 3,4 tyg. pojawia się i znika taka czerwona pręga w zgięciu prawej rączki - myślałam że to się coś odcisnęło bo on śpi na brzuchu i przyciska czasem rączki. Ale od kilku tygodni już problemy z ulewaniem się skończyły i brzuszkowe też, choć sab simpleks nadal bierze, bo jak odstawiłam to trochę go męczyły gazy (ale nie tak bardzo jak kiedyś).
reklama
- Status
- Zamknięty i nie można odpowiadać.