reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

pielęgnacja maluchów

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
właśnie nie, nie zmienia się kolor skóry, ja to prędzej pomyslałam, ze może od całowania, bo my z moim M często gocałujemy w policzki- może to reakacja na nasza ślinę, albo coś :dry::sorry2:

reklama
obserwuj, przemywaj rumiankiem a jak nie zejdzie to do lekarza bo to naprawde moze byc alergiczne, w pierwszej kolejnosci zwykle z policzkami albo uszami sie cos dzieje.

właśnie nie, nie zmienia się kolor skóry, ja to prędzej pomyslałam, ze może od całowania, bo my z moim M często gocałujemy w policzki- może to reakacja na nasza ślinę, albo coś :dry::sorry2:

Czesto to objaw alergii. A ponieważ mały je tylko mleko - jak domniemywam. Wiec moze to byc skaza tak jak pisze Nataliak.
Jesli jeszcze karmisz to ogranicz spożywanie mleka i jego przetworów - no ale w pierwszej kolejnosci zaudaj sie do dermatologa - pediatry

tak, karmię tylko piersią.
ale jeśli to ta skaza, to czy nie powinna ujawnić się nieco wcześniej?
ja cały czas piję mleko (do kawy) , jogurty jem, sery białe, żółte i wcześniej nic nie miał..

woow aga mój ma takie coś od 2 miesięcy :szok:, a nataliak pisze że to skaza??? Kurde nawet o tym nie pomyślałam, a przecież chodzę z nim do lekarzy i żaden nie zwrócił uwagi. Tzn. widzieli że coś ma na policzkach ale nikt nie zasugerował że to skazowe, ja myślałam że to trądzik :baffled:, natomiast skaza by się zgadzała bo Jasiek chyba jednak jest lekko skazowy, tak orzekła dziś pediatra. Ale u nas dobrze to schodzi po rumianku. Ostatnio perwszy raz przemyłam rumiankiem Jaśkową buzię i przy okazji czerwonych krostek poznikała też większość tych białych :tak:.

w takim razie jutro przemywam rumiankiem i zobaczymy :-)
choć mam nadzieję, że to jednak nie skaza.......

z tego co znalazlam w necie to skaza bialkowa moze sie ujawnic pozniej, dziewczyny pisaly np o 5miesiecznych niemowlakach u ktorych skora na policzkach zaczela robic sie szorstka i zaczerwieniona.

tak, karmię tylko piersią.
ale jeśli to ta skaza, to czy nie powinna ujawnić się nieco wcześniej?
ja cały czas piję mleko (do kawy) , jogurty jem, sery białe, żółte i wcześniej nic nie miał..

U mojego ANtosia skaza wylazła w 8-mym miesiacu i z tego co tłumaczyła mi pediatra w każdym wieku inaczej sie potrafi objawiac u maluchów...

u tych maleńkich - przeważnie kolką, ulewaniem, bolem brzuszka itd
u tych wiekszych - zmianami skórnymi: egzemą na policzkach i ciele - suche, chropowate, poczerwienione miejsca, czerwone krechy w zgieciach kolan i łokci, ciemieniucha... itd

nieleczona alergia pokarmowa moze doprowadzic do alergii wziewnych - takze to nieprzelewki

julienx a co to znaczy "nie leczona alergia pokarmowa"? Poza eliminacją z diety alergenów coś jeszcze się podaje dziecku? - jakiś lek? Z tego co piszesz to wszystko się zgadza - Jasiek od urodzenia miał bóle brzucha, bardzo ulewał, a po zwykłym mm (nan ha) bardzo wymiotował, no i ta wysypka na policzkach. A teraz jescze jak napisałas o tych pręgach to sobie uświdomiłam że faktycznie od 3,4 tyg. pojawia się i znika taka czerwona pręga w zgięciu prawej rączki - myślałam że to się coś odcisnęło bo on śpi na brzuchu i przyciska czasem rączki. Ale od kilku tygodni już problemy z ulewaniem się skończyły i brzuszkowe też, choć sab simpleks nadal bierze, bo jak odstawiłam to trochę go męczyły gazy (ale nie tak bardzo jak kiedyś).

reklama
hmmm u nas ulewania nie było prawie nigdy, kolki lub gazy owszemy były- jak i u większości dzieci :-p
ale w życiu nie pomyślałabym, ze to ma coś wspólnego ze skazą..

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry