reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pielegnacja, karmienie, nauka maluszka - pytania Sierpniowek

Tu Ludzikowa Mama:)
Ludzik urodził się 21.08. i ważył 3150, teraz pewnie waży jakieś 5,5-6kg. Karmiony jest tylko cycem na żądanie. Czasami zabawa w jedzenie zamienia sie w długie godziny na cycu. Kręgosłup mnie boli, ręce od trzymania. Na szczęście znalazłam na niego sposób. Najpierw wcina z jednej piersi, jak przyśnie to do niego mówię, otwiera ślipka, uśmiecha się i chyba mu się przypomina po co się tu spotkaliśmy przy cycku, jak za drugim razem przykima , to wtedy go podnoszę i przekładam do drugiej piersi. Chyba się najada, bo po takim "przekładaniu" śpi nawet 5 godzin, co wcześniej zupełnie nie wchodziło w grę. Jak go karmię "do pierwszego przykimania", to wtedy śpi góra 2godziny. W nocy nie mam siły z nim siedzieć i bawić się w przekładanki, dlatego wstaję częściej.
Ale mam nadzieję, że się to jakoś wyrówna.Że nasze dzieciaki będą ładnie regularnie jadły a te mamy które niestety w nocy musza wstawać i karmić- trochę sobie odeśpią.
Agato, ja tez mam straszny problem z odciąganiem z piersi.Max odciągnęłam 60ml- namęczyłam się potwornie-zajęło mi to ze 3godziny. Mam laktator Avent ręczny i Lovi z pompką. Obydwa jak dla mnie są nieteges. Ale moja siostra rewelacyjnie radziła sobie z Aventem.Próbowałam też "ręcznie" poprzez masaż piersi- tu już lepiej, ale bez rewelacji.
Rapunzel- my też mamy pudełko Bebiko- na wszelki wypadek- Ludzikowi smakuje, bo próbowaliśmy. Nie smakuje mu za to Humana- kręci się i wypluwa smoka. Mam jednak nadzieję, że na samym cycu dociągniemy do 6miesięcy.

Ostatnia edycja:
reklama
Polecam stronę przychodnia.pl. Tam można sprawdzić czy dany lek można zażywać w okresie karmienia piersią. Ja np. sprawdziłam tam, że Urosept nie jest wskazany dla kobiet w ciąży (i rzeczywiście nie brałam go w ciąży) a Elocom (na zmiany skórne) jest wręcz zakazany dla babek-mleczarek.
Tak, czy inaczej- lepiej zapytać jeszcze jakiegoś lekarza.

Ona_Mika wybór mleka to bardzo ważna rzecz wiem na swoim a raczej na Ali przykładzie. Okazało się że po Bebilonie bolał ją non stop brzuszek więc przeszłam na NAN H.A. Podobno hypoalergiczne mleko jest najlepsze a moja mała miała problemy ze skórą i podejżewano alegię. No i owszem kilka dni pojadła i było w miare ale potem zaczęły się problemy z brzuszkiem, miała zatwardzenia i momentami nie mogła zrobić kupki a jak już zrobiła taką zieleninę (ponoć po wszystkich hypoalergiznych tak jest) to trzeba było całe mieszkanie wietrzyć a ja przy przewijaniu jej miałam odruch wymiotny. Teraz stopniowo przechodzę na NAN Active i bardzo sobie chwalę - mała ma super apetyt i kończa się problemy z brzuszkiem. Pamiętaj jednak że generalnie z mlekiem sie nie eksperymentuje - jak dobrze toleruje to dawać to właśnie. Przy przechodzeniu na inne mleko najpierw dodaje się jedną miarkę tego nowego a resztą starego i tak 2 dni. Potem dwie miarki nowego i resztę starego i tak też 2 dni itd. aż w końcu przejdzie się na nowe mleko.

A jak myslicie: kiedy dziecku można podac np. banana?
Spotkałam się z różnymi opiniami: niektóre mamy podają już od 4miesiąca.
A Wy co podajecie? jakie owocki? tylko słoiczki i tarte jabłuszko?

Ludzikowa Mama ja juz od miesiaca podaje swojej corci banana, starte jabluszko, czasem jakis deserek ze sloiczka. Oprocz tego gotuje jej kompociki z mrozonych porzeczek, malin i borowek. Mysle, ze mozesz sprobowac z innymi owockami procz jabluszka.

reklama
Do góry