reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• 15.04.2025 o 12:00 zapraszamy Cię serdecznie na live, który poprowadzi psycholożka i psychoterapeutka Agnieszka Dąbrowska (@zdrowo_i_purpurowo), a jej gościnią będzie Anna Ślusarczyk (@kawa_z_uwaznoscia) – dziennikarka, psycholożka zdrowia i jakości życia, trenerka umiejętności DBT, liderka Family Connections i redaktorka naczelna portalu @babyboom_pl. Porozmawiamy o tym: czym tak naprawdę jest uważność w codziennym życiu mamy, jak wspierać dziecko swoją obecnością, nie tylko działaniem, jak zatrzymać się choć na chwilę, nawet jeśli wszystko dookoła pędzi, i dlaczego uważność może być jednym z najpiękniejszych prezentów, jakie dajemy dziecku i sobie. To będzie ciepła, wspierająca rozmowa – bez oceniania, za to z dużą dawką otwartości i akceptacji. Zrób sobie kubek herbaty, usiądź wygodnie i bądź z nami 💛 Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Październikowe mamy 2025 ♥️

Cześć Dziewczyny, witam się z Wami trochę spóźniona - termin na 12.10.2025 r. ❤️ na pokładzie córka z listopada 2022 r. No jest co robić🙃 nurtuje mnie pytanie i może u Was znajdę odpowiedź: czy która z Was miała doczynienia z megacystis w ciąży? Dziś wykonałam badanie prenatalne a tam wieści niby dobre - a w międzyczasie info, że pęcherz mojego dzieciątka jest powiększony 🥺 co wyczytałam w internecie, dodało mi chyba z 15 lat. Czy któraś z Was miała z tym doczynienia? Pozdrawiam Was

reklama
Cześć Dziewczyny, witam się z Wami trochę spóźniona - termin na 12.10.2025 r. ❤️ na pokładzie córka z listopada 2022 r. No jest co robić🙃 nurtuje mnie pytanie i może u Was znajdę odpowiedź: czy która z Was miała doczynienia z megacystis w ciąży? Dziś wykonałam badanie prenatalne a tam wieści niby dobre - a w międzyczasie info, że pęcherz mojego dzieciątka jest powiększony 🥺 co wyczytałam w internecie, dodało mi chyba z 15 lat. Czy któraś z Was miała z tym doczynienia? Pozdrawiam Was

A co lekarz mówił na ten temat?

A co lekarz mówił na ten temat?
W okolicy 16 tc będę miała wykonaną amniopunkcję, która wówczas da nam obraz sytuacji. Z obrazu usg nie wynika by ta wada była spowodowana np. Zespołem downa czy edwardsa. To pocieszające ale pozostaje czekać. Mój ginekolog uspokaja - widzimy się w poniedziałek na wizycie kontrolnej. Z tego co wyczytałam, rokowania niestety nie są pomyślne 💔 modlę się by ten mój mały Człowiek po prostu się wysikał…🥺

W okolicy 16 tc będę miała wykonaną amniopunkcję, która wówczas da nam obraz sytuacji. Z obrazu usg nie wynika by ta wada była spowodowana np. Zespołem downa czy edwardsa. To pocieszające ale pozostaje czekać. Mój ginekolog uspokaja - widzimy się w poniedziałek na wizycie kontrolnej. Z tego co wyczytałam, rokowania niestety nie są pomyślne 💔 modlę się by ten mój mały Człowiek po prostu się wysikał…🥺

Nie będę październikową mama, ale moje dziecko miało powiększony pęcherz z tym, że na późniejszym etapie jakoś po 30tc

I jak wyglądała sytuacja?

Dziecko ma 10 lat i nie ma żadnych problemów z pęcherzem czy jakiejkolwiek choroby genetycznej.
Po prostu nie sikało w brzuchu więc i pęcherz się powiększał. Wysikała się od razu na matkę po wyjściu z brzucha ;) i generalnie w okresie niemowlęcym mało sikała, ale nie miała żadnych problemów rozwojowych. Miała problemy z sercem, ale raczej po szczepieniu w gruźlicę, a nie związaną pęcherzem.

Mieliśmy fajny szpital, który przebadał ją wzdłuż i wszerz, do 2 roku życia była pod opieką różnych poradni na wyrost bo problemów żadnych nie miała. Potem już uznano, że nie ma sensu skoro problemów brak i nadal nic nie wyszło.

Z tym, że u nas zarówno 1 jak i 2 prenatalne wyszły książkowo, wszystkie ryzyka były niskie. Dopiero w późniejszym etapie z tym pęcherzem tak się podziało. Nam powiedziano wtedy, że nie ma generalnie norm co do tego, byłam na wielu USG u różnych profesorów i u lekarza, który wtedy był guru diagnostyki prenatalnej w Polsce (w sumie chyba nadal jest) - on również nie widział problemu w tym pęcherzu skoro reszta jest okej

Dziecko ma 10 lat i nie ma żadnych problemów z pęcherzem czy jakiejkolwiek choroby genetycznej.
Po prostu nie sikało w brzuchu więc i pęcherz się powiększał. Wysikała się od razu na matkę po wyjściu z brzucha ;) i generalnie w okresie niemowlęcym mało sikała, ale nie miała żadnych problemów rozwojowych. Miała problemy z sercem, ale raczej po szczepieniu w gruźlicę, a nie związaną pęcherzem.

Mieliśmy fajny szpital, który przebadał ją wzdłuż i wszerz, do 2 roku życia była pod opieką różnych poradni na wyrost bo problemów żadnych nie miała. Potem już uznano, że nie ma sensu skoro problemów brak i nadal nic nie wyszło.

Z tym, że u nas zarówno 1 jak i 2 prenatalne wyszły książkowo, wszystkie ryzyka były niskie. Dopiero w późniejszym etapie z tym pęcherzem tak się podziało. Nam powiedziano wtedy, że nie ma generalnie norm co do tego, byłam na wielu USG u różnych profesorów i u lekarza, który wtedy był guru diagnostyki prenatalnej w Polsce (w sumie chyba nadal jest) - on również nie widział problemu w tym pęcherzu skoro reszta jest okej
Dziękuje Ci za odpowiedź. Liczę całym sercem, że mój syn postanowi się wysikać i ten czas grozy, który mam od kilku dni - niedługo się skończy. Wszystkiego dobrego 🙂

Witajcie 😊 jak podchodzicie do testu pappa ? Czy od razu robicie wraz z nim nifty pro ? Czy czekacie najpierw na wynik pappa ? Jestem ciekawa Waszych przemyśleń na ten temat.

P.s. zgłaszam się do prywatnej grupy 😉

reklama
Witajcie 😊 jak podchodzicie do testu pappa ? Czy od razu robicie wraz z nim nifty pro ? Czy czekacie najpierw na wynik pappa ? Jestem ciekawa Waszych przemyśleń na ten temat.

P.s. zgłaszam się do prywatnej grupy 😉
Robiłam w pierwszej ciąży, zrobiłam również teraz. Wcześniej traktowałam to mocno „na sztywno”. Teraz podchodzę do tego jak do statystyki - z szeroką granicą ewentualnego błędu. Nifty nie robiłam wtedy, teraz rozważam.
Ps. Również chętnie dołączę do prywatnej grupy - umknęło mi, że się utworzyła.
Pozdrawiam Was🙂

Do góry