reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2025 ♥️

reklama
Też bym chciała mieć przeczucie o płeć ,u mnie wsumie nie ma żadnego przeczucia tak samo jak nie ,, czułam że jestem w ciąży ,, zanim zrobiłam test . Zawsze mi mówili że to się wie i czuję u mnie jakoś nie podziałało . Serce mi tylko daje wyobrażenia wyprawki i wszystkiego związanego z płcią, ale staram się nie nastawiać bo to moje takie małe marzenie a nie chce później czuć jakiegoś lekkiego rozczarowania ( żebyście mnie źle nie zrozumiały , będę kochać moje dziecko bez względu na płeć , poprostu od zawsze mam już jakaś wizję i marzenie że pierwsza chciałabym mieć dziewczynkę 🥰 ) . Ogólnie to jestem szalona bo byłam pewna że na prenatalnych się dowiem , dopiero ostatnio do mnie dotarło że jednak nie i to bedzie jeszcze za wcześnie a byłam pewna że prenatalne to już taki odległy czas że napewno mi powiedzą 😅
Wszystko zależy od lekarza, czy chce Ci powiedzieć co podejrzewa, mnie 5 lat temu zapytała czy chce znać płeć, ja ze tak, pyta jakie preferencje ja mówię dziewczynka a mąż że chłopiec, powiedziała że ona w 85% przekonana że dziewczynka, to było ok 12tc, później miałam usg w 19tc i potwierdzili.
Ja chciałam pierwszego chłopca żeby był protektorem dla młodszej siostry, zawsze rodzice na mnie się wszystkiego uczyli s później bracia mieli lajt. Siostra starsza ma przerąbane zawsze ;) mam młodszych braci ;) a mój mąż ma młodsza siostrę i jak zawsze było coś nie tak reagował, a jak matka przywykla do jego grubych wybryków... to już siostra miała łatwiej z wysciami itd...

Nie no rozumiem, moze zle sie wyrazilam, ze nie wierze tylko ciężko mi sobie to wyobrazic patrząc na sprzęt z moich wizyt 😅 aż jestem ciekawa czy jego przypuszczenia się sprawdzą 😁
Jestem ciekawa.
U mnie też hipoteza, ale
Tak ja dostałam od dwóch lekarzy, bo dostałam z kliniki i od swojego lekarza prowadzącego. Jak na NFZ to można skorzystać z jednego i możesz tak na prawdę iść gdzie chcesz 😉
A dzięki, bo ja dzwoniłam do kliniki i mówili, że mogę jak najbardziej zrobić dwa, ale właśnie pewnie refundowane jest to jedno.
Lux, dzieki za odp

Możesz wykonać tylko raz ,NFZ nie zapłaci za podwójne wykonywanie świadczeń. Zapewne może być tak ,że przed badaniem będzie trzeba podpisać ,że nie korzystało się wcześniej już z badania w innej placówce .W każdym razie nawet jakby się udało zrobić dwa to jedna placówka dostanie odmowę zapłaty przez NFZ a wtedy zapewne zwróci się do pacjentki o zwrot kosztów .Przynajmniej u mnie w pracy tak to wygląda choć zupełnie inny dział medycyny .
O dzięki wielkie, tak też się spodziewałam.
Zatem zostanę przy tych 18.03.

@Klemensa co do tego karmienia takie dziecko w pierwszych dobach musi być często karmione. Nie wiem czy są zalecenie co 2/3 h wiem że ta znajoma 5h nie karmiła w nocy... bo opowiadała mi o tej sytuacji u kuzynki na weselu jak dowiedziała się ze jestem w ciąży.

@Lunaa09 co do wątku listopadowego , to faktycznie u mnie sie bardzo rzadko wyświetla na pierwszej stronie ,może dlatego ciężko jest go znaleźć 😔
One jakoś po czasie są u góry przypięte, ten październikowych z początku też był na dole pod wszystkimi mamusiowymi wątkami, ale nie wiem kiedy smakuje właśnie na górę...

@Klemensa co do tego karmienia takie dziecko w pierwszych dobach musi być często karmione. Nie wiem czy są zalecenie co 2/3 h wiem że ta znajoma 5h nie karmiła w nocy... bo opowiadała mi o tej sytuacji u kuzynki na weselu jak dowiedziała się ze jestem w ciąży.
No że często to wiem ale żeby specjalnie budzić dziecko akurat co 3h to mnie dziwi. Ale jeszcze nie dotarłam do tego tematu w moich rozeznaniach bo nie chcę za bardzo wybiegać w przyszłość by mnie nie bolało na wypadek gdy coś się skopie

Czuje się dzisiaj tragicznie dziewczyny...boli mnie głowa i mam wrażenie, że serce mi zaraz wyskoczy z piersi a zmierzyłam cisnienie i mam 93/56 po kawie, to normalne w ciąży ze tak się obniża czy raczej nie? 😵‍💫

tylko że przy takich wartościach to już jest normalnie że ona zwalnia i nie są te przyrosty takie duże . Mówi że się że przyrosty powinny być min 66% w ciągu 48h i wtedy można podejrzewać że ciąża rozwija się prawidłowo . Przy becie 10 tys , zaczyna ona zwalniać i przystosty nie są już takie książkowe . Pytanie jakie miałaś przyrosty wcześniej ? Te początkowe ? I po co wgl kazał ci lekarz tak długo badać betę

tylko że przy takich wartościach to już jest normalnie że ona zwalnia i nie są te przyrosty takie duże . Mówi że się że przyrosty powinny być min 66% w ciągu 48h i wtedy można podejrzewać że ciąża rozwija się prawidłowo . Przy becie 10 tys , zaczyna ona zwalniać i przystosty nie są już takie książkowe . Pytanie jakie miałaś przyrosty wcześniej ? Te początkowe ? I po co wgl kazał ci lekarz tak długo badać betę ?
Wcześniej nie badałam. To było tak... zacznę od tego, że jestem bardzo uwrażliwiona i zwracam uwagę na nawet najmniejszą zmianę. Na początku bardzo bolały mnie piersi a pewnego dnia budze się i nic prawie mnie nie boli. To mnie zaniepokoiło i oczywiście odpalam internet a tam wiadomo, same najgorsze prognozy. Mówię sobie, że daje sobie czas i zobaczymy jutro. Na następny dzień nic nie boli więc po tym co się naczytałam już wpadam w panikę, piszę do lekarza e-mail czy powinnam się bać. Gin odpisuje mi, żebym się nie niepokoiła ale jeśli bardzo się marwię to mogę zrobić betę i jeśli wynik po 48h się podwoji to mam przyjść tylko na regularną wizytę. Oczywiście ja się boję więc robię ten wynik po 48h i po 72h i nie podwajała się więc szybko się umówiłam na kontrolę, bo już paranoja wchodziła na rejon :)

reklama
Czuje się dzisiaj tragicznie dziewczyny...boli mnie głowa i mam wrażenie, że serce mi zaraz wyskoczy z piersi a zmierzyłam cisnienie i mam 93/56 po kawie, to normalne w ciąży ze tak się obniża czy raczej nie? 😵‍💫
Niskie faktycznie, dlatego może ta głowa boli. Nie wiem czy tak powinno być.

Do góry