reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2025 ♥️

Moje trwały 15 minut a może nawet krócej, ale po prostu lekarz tak zasuwał, ale byłam zadowolona. Pokazał mi wszystko po kolei, powiedział płeć, obliczył ryzyko chorób itd, wytłumaczył co to oznacza itd.. Ogólnie wspominam dobrze, może poza tym, że kosztowały mnie 600zl 🤣. Teraz chętnie skorzystam na NFZ.

Jak będziecie wybierać to jedynie trzeba patrzeć, żeby lekarz miał certyfikat FMF, ale myślę że nikt bez tego certyfikatu nie będzie się ogłaszał że robi prenatalne. Jest gdzies nawet lista lekarzy z tym certyfikatem, można sobie sprawdzić.
15 min to u mnie oglądał serduszko samo 🫣 a mało tego, czegoś tam nie mógł dojrzeć i po całych prenatalnych miałam za parę dni przyjść drugi raz aby jeszcze raz to serce obejrzał, tłumaczył że się pod tym podpisuje i musi wszystko dobrze sprawdzić, swoją drogą w 4d obserwowaliśmy dzidzie w czasie rzeczywistym jak siusia 😆 świetne to było

reklama
W Norwegii przez całą ciążę jest jedno usg jak prenatalne w 19tc. Trwało godzinę. Każdy przepływ krwi. Wszystko badane. A jak nie mogły dopatrzeć płci, przyszła inna lekarka i po ułożeniu żył powiedziała że dziewczynka. Pokazała raz że dziewczynka ok 12 tc w Polsce jak byłam a później soe schowała w Norwegii, byłam jeszcze w 33tc później jak było podejrzenie wycieku wód płodowych. Ale na szczęście fałszywy alarm ale wtedy to tylko zaglądneli na szybkiego i koniec.

Co do prenatalnych to nie mam pojęcia , moja lekarka na NFZ napewno nie będzie ich wykonywać skoro ma taki sprzęt 🫣 także nie wiem czy dostanę skierowanie do jakiegoś konkretnego miejsca gdzie mam iść czy można sobie wybrać nie wiem 🤷 mam wgl nadzieję że je dostanę na tej wizycie w środę , zresztą się jej zapytam
Wydaje mi się, że mając skierowanie możesz umówić się wszędzie, niezależnie od miejsca zamieszkania, do każdej prywatnej kliniki, bo od tego roku jest refundacja.
Mój prowadzący, akurat je wykonuje,w swojej klinice, dlatego polecił siebie xD ale mówił że nie mam obowiązku iść do niego.
Tak samo jak zasugerował, że mogłabym zrobić dodatkowo płatne badania NIFTY, które kosztują ok 2 koła. Jednak nie wiem, czy jest zasadność je robić, kiedy to pappa jest dostępne.

Macie jakąś opinie na ten temat? Robiliście kiedyś ?

Mnie dopadła ochota na słodkie 🫣 dzieciaki od wczoraj gadały że się tłusty czwartek zbliża i takiego smaka narobiły że musiałam iść i kupić pączki 😅 no wiadomo po jednego człowiek nie pójdzie... 🫣 🍩 🍩
Ja też dziś kupiłam w Lidlu tego słodkiego z nadzieniem pistacjowym 💕 uwielbiam go
Co najlepsze, podziałało na mdłości 😂

Powiem wam że jak już tak wspominacie to tych prenatalnych , widzę USG i wgl to już nie mogę doczekać się swojej wizyty a zarazem boje się co usłyszę 😔 ale tłumaczę sobie że przecież czuje się okej ,nic złego się nie dzieje więc napewno moja kropeczka rośnie i jest wszystko dobrze ☺️ masakra jak ta głowa potrafi się nakręcać
Jesteś młoda :)(choć wiem, że to nie wyznacznik), jeśli w rodzinie nie ma chorób to myślę, że wszystko u Was będzie dobrze :).
Ja w sumie nie wiem jak to będzie z prenatalnymi u mnie. W 2 pierwszych ciążach robił mi ten sam gin tylko u siebie prywatnie na lepszym sprzęcie. A teraz nie mam pojęcia jak to będzie skoro chodzę do innego 😵‍💫
Ja bym zapytała lekarkę kogo może polecić plus poszperałabym w necie i zapytała koleżanki.
Mój nie robi prenatalnych, ale na każdym usg szczegółowo pokazywał mi, wszystko co jest ważne .
Teraz 3 raz będę szła do tego samego lekarza od prenatalnych, bo jest rzetelny i też mówi o wszystkim co widzi :) .

Dzięki dziewczyny za acardowe opowieści, uspokoiłyście mnie! ❤️
mojej kumpeli, starszej ode mnie 40+ gin przepisał na lepsze ukrwienie macicy (podobno spada z wiekiem), więc już dałam się przekonać, że nie zaszkodzi 😅

Melduję, że mdłości już tak mnie męczą, że wykupiłam lek od mojej gin, nazywa się Bonjesta (nietani, 160 zł za 20 tabsow)...właśnie zaczęłam testy, dam znać czy pomogło 🫣..podobno powinno w 2 dni 🤔

Jak już będzie mi trochę lepiej to będę się więcej udzielać bo czytam caly czas, ale kurde ja na nic teraz nie mam siły🙄 4 godziny się zbierałam dziś żeby w końcu wysłać dokumenty do zus 😅 i to moje jedyne osiągnięcie 😵

Hej. Jestem po wizycie. Jest zarodek z serduszkiem :) ❤️ wszytsko jest w porządku

Dostałam skierowanie na wszystkie badania i kolejna wizyta za 3 tygodnie, wtedy będę miała założoną kartę ciąży.

Terminu mi nie podała, pewnie dopiero za 3 tyg, ale z tych kalkulatorów z miesiączki wychodzi 8 października.

Jakie macie doświadczenie z umawianiem się na badania prenatalne, rzeczywiście jest problem z terminami ? Moja gin już kazała mi się umówić. Jak rodziłam 7 lat temu prawie to jeszcze nie były refundowane.
Nie wiem czy jest problem z terminami, natomiast u mnie w mieście jest tyle samo miejsc które je robią jak dwa lata temu kiedy nie były refundowane dla wszystkich, więc podejrzewam, że im później tym trudniej znaleźć termin, ja już się umówiłam i na końcówkę marca nie było problemu z terminem

reklama
Co do prenatalnych to nie mam pojęcia , moja lekarka na NFZ napewno nie będzie ich wykonywać skoro ma taki sprzęt 🫣 także nie wiem czy dostanę skierowanie do jakiegoś konkretnego miejsca gdzie mam iść czy można sobie wybrać nie wiem 🤷 mam wgl nadzieję że je dostanę na tej wizycie w środę , zresztą się jej zapytam
Powinna ci dać skierowanie, też chodzę na nfz i dostałam i powiedziała mi gdzie u mnie robią i że mam sobie wybrać i się zarejestrować tam gdzie chce z nim

Do góry