reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2025 ♥️

Właśnie maialm się was zapytać , bo miałam ostatnio meeega ochotę na kindziuk wyczytałam że nie mogę go jeść , więc pomyślałam o czym na zastępstwo czyli jakaś sucha krakowska czy żywiecka i okazuje się że niektóre źródła podają że ich również nie mogę jechać , wgl nie można jeść nic wędzonego na zimno , kabanosów , kiełbasy i tak dalej . Boże serio ? Aż tak nigdy w to nie wchodziłam , może podpowiecie mi w takim razie te bardziej doświadczone kobietki co w takim razie mogę jeść z wędlin ?

reklama
Tragedia, czasami ludzie są okropni i zero profesjonalizmu. Ja tydzień temu na wizycie u internisty delikatnie nie było mi po drodze z niemiła starsza panią, a ja nie mam charakteru zadymnego, jestem ugodowa, ale zaczęła na mnie krzyczec, później powiedziała żebym z 4 pytań które mam zadała jej jedno najważniejsze a na koniec wystawiła mi skierowanie do psychiatry i ja zaskarżyłam
Co za wstrętne babsko! Sama chyba sobie powinna do psychiatry wystawić… albo odejść na emeryturę.
(tak, nadal Was podglądam 🙈)

Właśnie maialm się was zapytać , bo miałam ostatnio meeega ochotę na kindziuk wyczytałam że nie mogę go jeść , więc pomyślałam o czym na zastępstwo czyli jakaś sucha krakowska czy żywiecka i okazuje się że niektóre źródła podają że ich również nie mogę jechać , wgl nie można jeść nic wędzonego na zimno , kabanosów , kiełbasy i tak dalej . Boże serio ? Aż tak nigdy w to nie wchodziłam , może podpowiecie mi w takim razie te bardziej doświadczone kobietki co w takim razie mogę jeść z wędlin ?
Jak wpiszesz w google "czy można jeść x w ciąży" to zawsze wyskoczy że nie 🤣. Ja wędliny jadłam, chociaż nie poleca się tych wędzonych (one ogólnie nie są zbyt zdrowe), możesz gotowane, parzone.

Absolutnie wykluczone są surowe produkty odzwierzęce, czyli mięso, ryby, nabiał niepasteryzowany. Wszystkie owoce i warzywa myj bardzo bardzo dokładnie. Ja ogólnie bałam się trochę jeść "na mieście", zwłaszcza w 1 trymestrze. Uważaj tez na herbatki owocowe, bo często mają w składzie lukrecję czy hibiskusa a one też są nie wskazane, ja piłam tylko roiboos z cytryną.

I tu jest zaglostka bo ja soe wędlin nie bałam nigdy aleee dłużej myśląc nie wiem jak jest z kiełbasa wiejska.. nic wędzonego na zimno nie wolno. Łosoś odpada a ja kubilam sobie kawałek kupić i zjeść... chociaż chyba chodzi o ten kanapkowy a te typowe brzuszki lub ćwiartki są obrobione temperatura. To jest tak... jesz całe życie i nic Ci się nie dzieje ale w ciazy... kurde pech i może być duzy problem więc lepiej uważać...znam przypadki gdzie mija kuzynka miała świeża infekcje na szczęście wszystko ok, znam przypadek gdzie źle się skończyło gdzieś z internetu. Mojej mamy koleżance też w ciazy się zaraziła kazali usunąć dziecko, ta się. Ie poddała urodziła zdrowe dziecko owszem ma spora wadę wzroku ale okulary i jest ok, nie wiadomo czy od tego. Przeżyjesz 9 miesięcy przez tego. Ja np jem łososia delikatnie go podsmaze na patelni i jajko i pyszna jajecznica, jeszcze świeża cebulka i super. Dowiedziałam się że nie mogę kąpieli w wannie o zgrozo... a to odpręża... no ale jakbym miała sobie później płuc to wytrzymam te 7.5 miesiąca;)

Ja mam wielką ochotę na sushi i mogłabym poprosić o zestaw bez surowych ryb albo po obróbce, ale jednak wątpliwości będą i nie będzie żadnej przyjemności z jedzenia 😜

Jak wpiszesz w google "czy można jeść x w ciąży" to zawsze wyskoczy że nie 🤣. Ja wędliny jadłam, chociaż nie poleca się tych wędzonych (one ogólnie nie są zbyt zdrowe), możesz gotowane, parzone.

Absolutnie wykluczone są surowe produkty odzwierzęce, czyli mięso, ryby, nabiał niepasteryzowany. Wszystkie owoce i warzywa myj bardzo bardzo dokładnie. Ja ogólnie bałam się trochę jeść "na mieście", zwłaszcza w 1 trymestrze. Uważaj tez na herbatki owocowe, bo często mają w składzie lukrecję czy hibiskusa a one też są nie wskazane, ja piłam tylko roiboos z cytryną.
akurat nie pije wgl herbaty , głównie pije tylko wodę i czasem Inkę z mlekiem . Czyli ogólnie wędliny mogę jeść tylko gotowane czy parzone . Wszystkie te które są wędzone odpadają ?

reklama
Powiem wam że nigdy tak o tym nie myślałam , byłam pewna że nie można surowego mięsa , ale żeby wędzonego to nie wiedziałam . A do tej pory już dużo razy zjadłam wędzona szynkę i raz kabanosy 😯

Do góry