reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2023

Ja się będę stresować całe 9 miesięcy 🙈 taki typ człowieka. W pierwszej ciąży nawet przy cc jeszcze się stresowałam czy aby na pewno żadnej wady nie będzie, mimo że wyniki z prenatalnych wyszły dobrze. 🙈
Ja nie mówię, ze da sie to wyciąć zupełnie 😅 ale zdecydownie nie mam zamiaru myśleć, ze tu wykluczyło ale jest tyle chorob ze na bank jakąś ma🤷‍♀️🤦‍♀️

reklama
Dziewczyny opłaca się kupić ten segregator ciążowy? Zastanawiałam się nad nim ale stwierdziłam, że to może po prostu nic takiego przydatnego, tylko ma dobrą reklamę.

Czasem chyba nawet lepiej nie wiedzieć.
W ostatniej ciąży na żadnym prenatalnym badaniu czy usg nie wyszla wada serca u córki. Dopiero po porodzie neanatolog wychwycila ubytek w przegrodzie międzykomorowej. Troche stresu na początku, lacznie trzy konsultacje z kardiologami i przeprowadzone echo serca ktore wykazały ze wada sie zmniejsza az w koncu zniknęła.
Jestem pewna ze gdyby to wychwycili na badaniu w pierwszym trymestrze to stresowalabym sie do porodu. A tak to okazalo sie ze zadnych objawów corka nie manifestowała a teraz wada serca poszla w niepamięć :)

Dziewczyny opłaca się kupić ten segregator ciążowy? Zastanawiałam się nad nim ale stwierdziłam, że to może po prostu nic takiego przydatnego, tylko ma dobrą reklamę.
Ogolnie wygodne. Zbierasz sobie comiesięczne badania z krwi. Masz osobną przegrodke na obowiazkowe badania do porodu, które musisz miec stawiając sie w szpitalu do przyjecia. Taki gadżet ale ułatwia życie :)
Ja chyba skuszę sie i kupie znowu :)

Wady serca będą widoczne na usg. Chodzę do ginekologa u którego jak na razie nie zdążyło się że czegoś nie wykrył. Koleżanki synek urodził się z wada serca i on wykrył pokierował gdzie dalej... I w 2 dobie życia miał operacje w Niemczech. Udało się i jest zdrowym 3 latkiem.
Wiadomo, że czeka nas wiele niepewności, ale nie mamy na to wpływu.
Moja siostra straciła jedna ciążę z powodu wady genetycznej ( wady te wychodzą przy pierwszych prenatalnych) dziewczynka miała zespół Downa, podejrzewali tez inne wady...siostra postanowiła urodzić i niestety po kilku miesiącach córeczka będąc w niej zmarła ... Później zaszła w drugą ciążę... Pierwsze badania prenatalne wyszły super, drugie już nie... Synek ma niedomknięta przegrodę w sercu, miał robione operacje, ma teraz serce jednokomorowe.. i to jest wada rozwojowa ... Nie widać tego na poczatku...

Wady serca będą widoczne na usg. Chodzę do ginekologa u którego jak na razie nie zdążyło się że czegoś nie wykrył. Koleżanki synek urodził się z wada serca i on wykrył pokierował gdzie dalej... I w 2 dobie życia miał operacje w Niemczech. Udało się i jest zdrowym 3 latkiem.
Wiadomo, że czeka nas wiele niepewności, ale nie mamy na to wpływu.
Synek mojej siostry urodził się w instytucie matki i dziecka w Łodzi... Przeszedł już wiele operacji...pierwsze zaraz po urodzeniu... Nigdy nie będzie zdrowy... Czeka go w przyszłości przeszczep wątroby bo leki na rozrzedzenie krwi niszczą wątrobę... Ma pozamieniane żyły bo serce ma jedną komorę... Jeśli nic nie wymyśla nowego lekarze to ludzie z tą wada żyją do 30 Roku życia około... Przeszczep serca nie jest już możliwy.... Jest wiele strasznych chorób , z których nie zdajemy sobie sprawy... Siostra też była u wielu lekarzy już po pierwszej stracie ... Badała się pod każdym kątem z mężem... I mimo wszystko nie wykryto tej wady wcześniej

I lepiej sie skupić na spokojnej ciąży niż 9 miesięcy myśleć jakie choroby moze jeszcze mieć dziecko🙄 jakbym miała tak 9 miesięcy myśleć tylko o złym to bym w życiu sie nie zdecydowała na żadną ciążę 🤦‍♀️
Tez tak mysle :) chodziło mi jedynie o to, że badanie nifty wykrywa chyba tylko wady genetyczne :) czyli jakieś mutacje genów :) nie błędy w rozwoju podczas ciazy

reklama
Do góry