reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2022

Cześć dziewczyny!
Jak tam samopoczucie ? :)
Chciałam zapytać o Wasze wagi ;) jutro zaczynam 28 tydzień (kiedy to zleciało!) i przez cała ciąże przytyłam 4,5-5,1kg :/
Start miałam z waga 78 kg przy wzroście 173 cm wiec wg bmi lekka nadwaga… i się zastanawiam czy nie za mało rosnę ?
Synuś narazie z tych drobniejszych ale ponoć wiąże się to z tym ze my drobni prz porodzie tez byliśmy…
Ja zaczynałam z wagą 62, wzrost 1,6. Teraz waga mi pokazuje 65,5 więc tylko 3,5 na plusie a jutro kończę 30 tydzień., więc chyba 3 tyg więcej mam niż Ty. Pytam o to lekarza i położną na każdej wizycie. Za każdym razem odpowiadają, że tak mam i już. Dziecko rośnie i nie ma się czym przejmować. Konsultuje się z dietetykiem, jem teraz 2400 kalorii od początku trzeciego trymestru a i tak waga stoi, więc już się tym nie przejmuje w ogóle. Dzidzia miała tydzień temu 1400 gr, więc w normie.

reklama
Czy zdarzaja Wam sie bole krocza?
Jakis czas temu zaczelam miewac, na poczatku pojawialy sie po intensywnych dniach kiedy duzo chodzilam, akurat polaczylo sie to z mega wysokimi temperaturami+caly dzien poza domem no i nie powiem, wieczorami bolalo dosc mocno. Jak skonczyly sie upaly a ja zalaczylam bardziej spokojny tryb zycia to i bole sie uspokoily ale od pewnego czasu nadal kilka razy dziennie mnie zaboli, glownie wtedy kiedy wstaje z lozka, ubieram spodnie czy za bardzo sie wyginam przy sprzataniu np.. sa krotkie i nie tak bardzo intesywne ale jednak sa. Zastanawiam sie czy to juz normalne? Czytalam o rozejsciu spojenia lonowego, myslicie ze to moze byc to?
mnie co jakiś czas bolą pachwiny tak bardzo głęboko... a potem mam wrażenie, że brzuch sie powieksza. no i miewam takie prądy w kroczu jakby, czasem krótkie rwanie, wydaje mi się, że to mała mnie kopie i tak to odczuwam 🤷🏻‍♀️

Naprawdę tak mało przytyłyście? 😳 ja kończę 27tc, zaczynałam 59kg przy 171cm a teraz mam już 8kg na plusie, może trochę więcej...

Ja zaczynałam z wagą 62, wzrost 1,6. Teraz waga mi pokazuje 65,5 więc tylko 3,5 na plusie a jutro kończę 30 tydzień., więc chyba 3 tyg więcej mam niż Ty. Pytam o to lekarza i położną na każdej wizycie. Za każdym razem odpowiadają, że tak mam i już. Dziecko rośnie i nie ma się czym przejmować. Konsultuje się z dietetykiem, jem teraz 2400 kalorii od początku trzeciego trymestru a i tak waga stoi, więc już się tym nie przejmuje w ogóle. Dzidzia miała tydzień temu 1400 gr, więc w normie.
Mam wizytę za tydzień to zapytam.
Tak samo muszę pogadać o Cukrzycy bo wyszedł mi cukier na czczo 93 a moja lekarka nie widzi w tym problemu.

Czy zdarzaja Wam sie bole krocza?
Jakis czas temu zaczelam miewac, na poczatku pojawialy sie po intensywnych dniach kiedy duzo chodzilam, akurat polaczylo sie to z mega wysokimi temperaturami+caly dzien poza domem no i nie powiem, wieczorami bolalo dosc mocno. Jak skonczyly sie upaly a ja zalaczylam bardziej spokojny tryb zycia to i bole sie uspokoily ale od pewnego czasu nadal kilka razy dziennie mnie zaboli, glownie wtedy kiedy wstaje z lozka, ubieram spodnie czy za bardzo sie wyginam przy sprzataniu np.. sa krotkie i nie tak bardzo intesywne ale jednak sa. Zastanawiam sie czy to juz normalne? Czytalam o rozejsciu spojenia lonowego, myslicie ze to moze byc to?
Tez mam te bóle, na ostatniej wizycie moja ginekolog stwierdziła, że być może mała mi naciska tak niefortunnie i stąd ten ból, na usg było widać że jest mocno główką wciśnięta tak na dół. Kazała mi więcej odpoczywać i jak najwięcej leżeć na lewym boku żeby odciążyć trochę to krocze, ale na razie nie widzę poprawy i trochę się boję żeby to nie były początki rozejscia spojenia.

Hmm bardziej okreslam, że bolą mnie pachwiny, ale może chodzi nam o to samo. Jak obracam się z boku na bok, jak wstaje i jak jeszcze próbowałam ubierać się na stojąco 😁 teraz spodnie, skarpetki zakładam zawsze na siedząco, żeby nie stawać na jednej nodze
Lekarz mówil, że to normalne, bo miednica się przygotowuje do porodu.
U mnie to nie jest bol pachwin tylko taki typowy bol krocza, krotki ale intensywny😣 jak leze czy siedze to nie boli

reklama
Cześć dziewczyny!
Jak tam samopoczucie ? :)
Chciałam zapytać o Wasze wagi ;) jutro zaczynam 28 tydzień (kiedy to zleciało!) i przez cała ciąże przytyłam 4,5-5,1kg :/
Start miałam z waga 78 kg przy wzroście 173 cm wiec wg bmi lekka nadwaga… i się zastanawiam czy nie za mało rosnę ?
Synuś narazie z tych drobniejszych ale ponoć wiąże się to z tym ze my drobni prz porodzie tez byliśmy…
przy lekkiej nadwadze to myślę, że normalny przyrost :) ja przy tym samym wzroście startowałam z 67 kg i na 29/30 tygodni miałam +6,5 kg. Zawsze najwięcej tyję na koniec, w poprzednich ciążach było +15 i +13 kg

Do góry