reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2022

Na wychowawczym nie dostaniesz dofinansowania do żłobka. Zanim ZUS wypłaci pieniądze, żłobek potwierdza, że takie dziecko jest zapisane i przedstawia ZUSowi naliczenie za miesiąc opieki bez wyżywienia. Pamiętaj, że to jest dofinansowanie do 400 zł, a nie całe 400 zł. Wyżywienie opłacacie sami.
Też tak to rozumiem

reklama
@Kocka Jak masz nastroj już na to patrzeć, to może znajdziesz tańszy żłobek a jednocześnie nie gorszy. A na państwowy nie ma szans? Ze żłobkami niestety wiele osób ma ten problem, że dzieci chorują a czesne jest bezzwrotne.
Nie mam w okolicy żadnego państwowego. Te które mam w okolicy są niestety prywatne i wszędzie kwota jest taka sama. Pracuje 5 min piechota od domu a żłobek miałabym po drodze, więc super bo zero jeżdżenia autem.
W moim mieście ta kwota za żłobek jest po prostu normalna, tyle się płaci i już :( nie ma tańszych. Jest jeszcze opcja niani, ale w żłobku o tyle fajnie, że są inne dzieci. Mamy z mężem dobre godziny pracy, wystarczyłoby, żeby bobki spędzały tam 5.5-6h.

Z tym zlobkiem to naszly mnie takie myśli, że to jest jakiś chory kraj. Pełno jakiś dofinansowan, 500+, RKO i innych ... wku&&&Ia mnie, że zamiast stworzyć ludziom normalne warunki do życia to latają dziury tymi dofinansowaniami. Wolałabym mieć w okolicy żłobek państwowy, w którym byłyby miejsca i moc wrócić normalnie do pracy. A tu z jednej strony "róbcie dzieci" a potem wychodzi, że jak kobieta nie zarabia powyzej 5tys to nie opłaca jej się wracać do pracy. Wiem, że są dziewczyny, które chcą zostać z dziećmi wiele lat, ich prawo i wola, ale ja sobie tego nie wyobrażam.

Znalazłam taki artykuł, który mówi, że do wszystkich badań i innych medycznych procedur bierzemy tygodnie skończone. Więc chyba tego się będę trzymać, ale jeszcze zadzwonię. Najgorzej że w takim razie chyba za wczesnie zrobiłam badanie przeciwcial i będę musiała powtarzać. Ono jest ważne 2 tyg. Ja mam wynik z djia 30.06. A tydzień ciąży 28 skonczony mam dokladnie 14 lipca. Więc wychodzi chyba, że jeden dzień będzie za stare :( Link do: Wiek ciąży | dr n. med. Marian Malinowski

Dużo z was pisze o tym rwaniu łydek. Mnie też czasem rwią, nad ranem szczególnie. Nie wiem czy znacie ten trik, że jak taki skurcz łapie w lydce to trzeba od razu zrobić stopę flex czyli zadrzeć palce do góry, rozciągając tylnią część lydki, tak jak piłkarze na meczach robią. Mi od razu przechodzi skurcz.
Matko! Mam tą samą rozkminę, bo też się dziś zapisałam. Popytam na następnej wizycie moją ginekolog... zapisałam się na 28+6 na kwalifikację, dzień później mam mieć zastrzyk mam nadzieję, że tak będzie ok🙄🙄🙄😆
Podpytałaś już kogoś:)?

Mi chodzi o kapitał opiekuńczy na drugie dziecko od 12 do 35 roku życia i to się dostaje na drugie i kolejne,a dofinansowania się nie dostaje jak się z kapitału korzysta i to chyba nie musi dziecko chodzić do żłobka,żeby ten kapitał dostać🤔 a wychowawczy tak to trzeba mieć na osobę tyle haha no w tych czasach ja prd**ale no zależy jak się zarabia można zarabiać 10tys a wykazywać 3 znam takich ludzi, lub też takich co mają 5dzieci i się matce bardziej opalaca zostać w domu i mieć kasę niż wrócić np do pracy gdzie ma najniższą krajowa ..
Dofinansowanie do żłobków i RKO wzajemnie się wykluczają z samego założenia ustawowego.

Z tym zlobkiem to naszly mnie takie myśli, że to jest jakiś chory kraj. Pełno jakiś dofinansowan, 500+, RKO i innych ... wku&&&Ia mnie, że zamiast stworzyć ludziom normalne warunki do życia to latają dziury tymi dofinansowaniami. Wolałabym mieć w okolicy żłobek państwowy, w którym byłyby miejsca i moc wrócić normalnie do pracy. A tu z jednej strony "róbcie dzieci" a potem wychodzi, że jak kobieta nie zarabia powyzej 5tys to nie opłaca jej się wracać do pracy. Wiem, że są dziewczyny, które chcą zostać z dziećmi wiele lat, ich prawo i wola, ale ja sobie tego nie wyobrażam.
Chory kraj to już od dawna jest ... I na lepsze się nie zapowiada

Kocka, poczytaj sobie jeszcze o instytucji opiekuna dziennego. Jest to osoba zatrudniona przez gminę (w gminie powinni udzielić informacji, czy takie osoby są), która sprawuje opiekę nad małą grupką dzieci. Pośrednia forma pomiędzy nianią, a żłobkiem.

reklama
Kocka, poczytaj sobie jeszcze o instytucji opiekuna dziennego. Jest to osoba zatrudniona przez gminę (w gminie powinni udzielić informacji, czy takie osoby są), która sprawuje opiekę nad małą grupką dzieci. Pośrednia forma pomiędzy nianią, a żłobkiem.
Dzięki!

Do góry