reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2022

A mogą być takie ciulowe wyniki przez to, ze zjadłam o 8 rano kanapkę? (Nie dałabym rady wytrzymać w ciąży do 11:30 na czczo) dodam tez, ze chyba za mało pije wody 🤷🏼‍♀️ W czwartek mam lekarza…
Ale mocz tez nie był z rana? Czy mocz był z rana ale np. stał na szafce kilka godzin az dojedziesz do labu? Jakbym miała się denerwować przed wizyta, to bym zrobiła badania na własną rękę i poszła na wizytę z wynikami. Ale jak uważasz, że wolisz czekać na skierowanie od lekarza, to spoko. Przy czym powinnaś mu powiedzieć, że mocz był/nie był z nocy i że krew była po śniadaniu badania.

reklama
Mocz i krew to koło 20zł. Jak masz iść na wizytę i się dowiedzieć, że masz je powtórzyć, bo za późno i nie na czczo, to warto je zrobić raz jeszcze. W Vitalabo miałam wynik tego samego dnia na na swoim koncie :-)
A czemu na 11:30? Moje labolatorium o od 7:30. Jestem na czczo z kanapką w kieszeni :-)

Mocz i krew to koło 20zł. Jak masz iść na wizytę i się dowiedzieć, że masz je powtórzyć, bo za późno i nie na czczo, to warto je zrobić raz jeszcze. W Vitalabo miałam wynik tego samego dnia na na swoim koncie :-)
A czemu na 11:30? Moje labolatorium o od 7:30. Jestem na czczo z kanapką w kieszeni :-)
Robię identycznie :D jadę na otwarcie I w torebce mam kanapeczkę:D

Ale mocz tez nie był z rana? Czy mocz był z rana ale np. stał na szafce kilka godzin az dojedziesz do labu? Jakbym miała się denerwować przed wizyta, to bym zrobiła badania na własną rękę i poszła na wizytę z wynikami. Ale jak uważasz, że wolisz czekać na skierowanie od lekarza, to spoko. Przy czym powinnaś mu powiedzieć, że mocz był/nie był z nocy i że krew była po śniadaniu badania.
Mocz z rana. Będę u lekarza to jej wspomnę o tym, ze ta kanapkę zjadłam bo niestety tu w Diagnostyce u nas jak zapiszą na dana godzinę to tak trzeba być i nie ma możliwości wcześniej. Morfologię mam cała prawidlowa, żadnych odchyleń. Poniżej podrzucam Wam jak to wyglada: przy bilirubinie nawet nie ma napisanych norm tylko po prostu „obecna”.

Załączniki

• 68E187E9-55BD-4825-B197-6BCA13889475.png
    68E187E9-55BD-4825-B197-6BCA13889475.png
    181,4 KB · Wyświetleń: 49
  • 8C45CAE6-9B5F-44CB-AFB2-93719BCCB94B.png
    8C45CAE6-9B5F-44CB-AFB2-93719BCCB94B.png
    208,5 KB · Wyświetleń: 50
Dziewczyny, powiedzcie mi prosze co sadzicie o takiej sytuacji. Ciaze prowadze prywatnie, natomiast badania krwi czy moczu robie w medicover. Moja ginekolog prowadzaca na poczatku ciazy powiedziala mi, zebym przy odbieraniu wynikow nie bawila sie w lekarza i nie przeszukiwala google bo w ciazy moga one odbiegac od norm laboratoryjnych wiec, zebym sie niepotrzebnie nie stresowala. Wczoraj robilam mocz i morfologie, mocz wyszedl idealny, w morfologii mam lekko zanizony hematokryt 34,6% (normy: 37-47%) oraz podwyzszona liczbe niedojrzalych granulocytow 0,06 G/l (normy: 0,00-0,04).
Oczywiscie nie bylabym soba gdybym nie sprawdzila tego w necie, we wszystkich artykulach jakie przeczytalam jest informacja, ze te parametry faktycznie w ciazy moga odbiegac od normy i jest to „normalne” wiec wyluzowalam i stwierdzilam, ze Pani doktor to oceni na najblizszej wizycie. A tu nagle w nocy dostaje powiadomienie, ze lekarz, ktorego prosilam na czacie o skierowanie skomentowal moje wyniki „wyniki badan poza granicami normy. Prosze o PILNY kontakt z lekarzem dyzurujacym”
No i oczywiscie juz w nocy mialam leb nabity i sie stresowalam. Teoretycznie proszac o skierowanie pisalam, ze jestem w 15 tyg ciazy, na skierowaniu mialam adnotacje o badaniach zwiazanych z ciaza ale juz w formularzu skierowania ciaza zaznaczona byla jako brak. Czy mozliwe, ze lekarz po prostu nie pamietajac juz, ze jestem w ciazy skomentowal te wyniki jak osobie nie bedacej w ciazy?
Jakie macie doswiadczenia z tymi parametrami, faktycznie takie wyniki to norma w ciazy? Bo juz sie zaczelam stresowac

Dziewczyny, powiedzcie mi prosze co sadzicie o takiej sytuacji. Ciaze prowadze prywatnie, natomiast badania krwi czy moczu robie w medicover. Moja ginekolog prowadzaca na poczatku ciazy powiedziala mi, zebym przy odbieraniu wynikow nie bawila sie w lekarza i nie przeszukiwala google bo w ciazy moga one odbiegac od norm laboratoryjnych wiec, zebym sie niepotrzebnie nie stresowala. Wczoraj robilam mocz i morfologie, mocz wyszedl idealny, w morfologii mam lekko zanizony hematokryt 34,6% (normy: 37-47%) oraz podwyzszona liczbe niedojrzalych granulocytow 0,06 G/l (normy: 0,00-0,04).
Oczywiscie nie bylabym soba gdybym nie sprawdzila tego w necie, we wszystkich artykulach jakie przeczytalam jest informacja, ze te parametry faktycznie w ciazy moga odbiegac od normy i jest to „normalne” wiec wyluzowalam i stwierdzilam, ze Pani doktor to oceni na najblizszej wizycie. A tu nagle w nocy dostaje powiadomienie, ze lekarz, ktorego prosilam na czacie o skierowanie skomentowal moje wyniki „wyniki badan poza granicami normy. Prosze o PILNY kontakt z lekarzem dyzurujacym”
No i oczywiscie juz w nocy mialam leb nabity i sie stresowalam. Teoretycznie proszac o skierowanie pisalam, ze jestem w 15 tyg ciazy, na skierowaniu mialam adnotacje o badaniach zwiazanych z ciaza ale juz w formularzu skierowania ciaza zaznaczona byla jako brak. Czy mozliwe, ze lekarz po prostu nie pamietajac juz, ze jestem w ciazy skomentowal te wyniki jak osobie nie bedacej w ciazy?
Jakie macie doswiadczenia z tymi parametrami, faktycznie takie wyniki to norma w ciazy? Bo juz sie zaczelam stresowac
Ja po trzecim razie wyników odbiegających lekko od normy w końcu zaczęłam wierzyć w to, że morfologię ocenia się całościowo. Kilka razy już słyszałam, że jakb coś i coś jest w normie to, wtedy coś innego może lekko odbiegać i to też może być normą. Skontaktuj sie z lekarzem, będzie wiedział najlepiej 🙂

Nie wypowiem się na temat tych wyników medycznie, bo nie jestem lekarzem, ale są możliwe takie sytuacje, bo dwa razy miałam komentarz o pilnym kontakcie, raz okazało się, że lekarz komentujący nie ogarnął ciąży, za drugim razem miałam telefon z laboratorium, że wyniki krzywej masakra, do dziś ani ja ani lekarz nie wiemy o co chodziło bo były w normie 😅

reklama
Nie wypowiem się na temat tych wyników medycznie, bo nie jestem lekarzem, ale są możliwe takie sytuacje, bo dwa razy miałam komentarz o pilnym kontakcie, raz okazało się, że lekarz komentujący nie ogarnął ciąży, za drugim razem miałam telefon z laboratorium, że wyniki krzywej masakra, do dziś ani ja ani lekarz nie wiemy o co chodziło bo były w normie 😅
Przed ciążą wszystko było takie proste.. Mam złe wyniki, ale czuję się dobrze, więc czekam spokojnie na rozwój sytuacji. Teraz mam wrażenie, że razem z betą mój organizm produkuje hormony paniki, strachu i wyolbrzymiania wszystkiego🙂🙂 Nie zrozumcie mnie źle, nie mówię, że ktokolwiek niepotrzebnie się martwi, ale widzę sama po sobie, że nie umiem teraz ze spokojem podchodzić do niczego, co związane z maluchem. Też tak macie?

Do góry