U mnie też nie było efektu od razu i w sumie nadal nie wiem czy już osiągnęłam dawkę docelową. Na początek 2j przez tydzień i cukry 91-108. Później zalecenie żeby codziennie jeśli cukier na czczo za duży zwiększać o 2j. Tempo szybkie i tak doszłam do 14j. Nagle cukier 63 i 66 czyli nawet gorzej niż jak jest za wysoki. Pewnie się te dawki skumulowały. Zaczęłam zmniejszać. Teraz 10j i dwa dni cukier w normie. Za szybkie zwiększanie źle, czekanie też źle i nie wiadomo co lepsze. Ja słuchałam lekarza, ale trochę mi się nie podobało, że tak szybko mam zwiększać te dawki i nie obserwować np dwóch dni co się stanie z cukrem na danym poziomie insuliny. Co do tych wymienników to ja jakoś specjalnie tego nie przeliczam. Nie wiem czy jem odpowiednio dużo. Dostałam dietę od dietetyka, ale np w posiłku są 3 kromki chleba żytniego gdzie ja po jednej z dodatkami mam cukier 167. Jem zgodnie z rozpiską ze słodkich mam i zobaczymy jak to dalej będzie.Czy insulina nocna od razu wplynela na Twoj dobry cukier na czczo? Kurde ja jestem na diecie - staram sie trzymac tej diety wymiennikowej. Raz idzie lepiej raz gorzej z iloscią tych wymiennikow ( po prostu nie zawsze jestem w stanie wszystko zjeść ) w Ciagu dnia moj cukier nie skacze mam stale wartosci 98-110. Na noc insulina najpierw 2j - zero efektu rano, cukier nawet wiekszy bo jakeis 98. po 2 dniach zwiekszylam do 4j nadal szalu nie ma bo jestem ponad 90. Nie wiem czy zwiekszac do 6j czy czekac jeszcze na 4.
Diabetolog mi mowila zeby zwiekszac co 2j.
reklama
Mikimka
Fanka BB :)
Używałam 2 dni wkładek ale przestałam@Mikimka Jak jesteś na luteinie dopochwowej to może od niej podrażnienie. Używasz wkładek albo podpasek? Ja zawsze próbuje najpierw wietrzenie krocza.
Podczytuje, bo mam termin na przełom wrzesnai i października (ale nie wierzę, że przenoszę) i własnej bujam się z podejrzeniem cukrzycy ciążowej, na krzywa pójdę za kilka dni. Skorzystałam z Waszego linka do Slodkich mam - już kiedyś byłam na tamtej stronie ale jakoś chyba pobladzilam, no niektórych treści nie znalazłam.
Kochana a co to za rozpiska słodkich mam? Nie znam tego. No ja nie daje rady sie tego trzymac... a moja diabetolog taka wredna ze szok. Zapytalam jej sie tylko - Czy jak jem deser - ktory sama zrobie np. sernik na ksylitolu bez dodatkow - to czy mam jakos dodatkowo go zbilansowac czy cos ( glupie pytanie, sama sobie na nie odpowiedzialam pozniej juz ale zapytalam bo i ta bylam dobita po 2 tyg diety ) to mi owiedziala ze wcale nie mam jesc nic co nie jest na liscie i ze ona mi na penwo nie bedzie nic przeliczac a jak chce glodzić dziecko to juz nie jej problem ^^ . Po tj wizycie u niej w ogole mi sie odechcialo wszystkiego.U mnie też nie było efektu od razu i w sumie nadal nie wiem czy już osiągnęłam dawkę docelową. Na początek 2j przez tydzień i cukry 91-108. Później zalecenie żeby codziennie jeśli cukier na czczo za duży zwiększać o 2j. Tempo szybkie i tak doszłam do 14j. Nagle cukier 63 i 66 czyli nawet gorzej niż jak jest za wysoki. Pewnie się te dawki skumulowały. Zaczęłam zmniejszać. Teraz 10j i dwa dni cukier w normie. Za szybkie zwiększanie źle, czekanie też źle i nie wiadomo co lepsze. Ja słuchałam lekarza, ale trochę mi się nie podobało, że tak szybko mam zwiększać te dawki i nie obserwować np dwóch dni co się stanie z cukrem na danym poziomie insuliny. Co do tych wymienników to ja jakoś specjalnie tego nie przeliczam. Nie wiem czy jem odpowiednio dużo. Dostałam dietę od dietetyka, ale np w posiłku są 3 kromki chleba żytniego gdzie ja po jednej z dodatkami mam cukier 167. Jem zgodnie z rozpiską ze słodkich mam i zobaczymy jak to dalej będzie.
Moim zdaniem po to są te slodziki, cukry ktore mozemy jesc ( ksylitol erytrol ) ze jak przychodzi ochota na cos co nie jest na liscie to mozna tak pokombinowac zeby nic sie nie dzialo. Tymbardziej jak np. w moim przyadku cukry w ciagu dnia sa mega wyrownane.U mnie też nie było efektu od razu i w sumie nadal nie wiem czy już osiągnęłam dawkę docelową. Na początek 2j przez tydzień i cukry 91-108. Później zalecenie żeby codziennie jeśli cukier na czczo za duży zwiększać o 2j. Tempo szybkie i tak doszłam do 14j. Nagle cukier 63 i 66 czyli nawet gorzej niż jak jest za wysoki. Pewnie się te dawki skumulowały. Zaczęłam zmniejszać. Teraz 10j i dwa dni cukier w normie. Za szybkie zwiększanie źle, czekanie też źle i nie wiadomo co lepsze. Ja słuchałam lekarza, ale trochę mi się nie podobało, że tak szybko mam zwiększać te dawki i nie obserwować np dwóch dni co się stanie z cukrem na danym poziomie insuliny. Co do tych wymienników to ja jakoś specjalnie tego nie przeliczam. Nie wiem czy jem odpowiednio dużo. Dostałam dietę od dietetyka, ale np w posiłku są 3 kromki chleba żytniego gdzie ja po jednej z dodatkami mam cukier 167. Jem zgodnie z rozpiską ze słodkich mam i zobaczymy jak to dalej będzie.
Lea2022
Moderator
no ale czekaj, nikt Ci nie zbadał odczynu? To skąd wiadomo, że to grzybica (na to z reguły są globulki), a nie bakterie - na to antybiotyk?Szczerze mówiąc to w zyciu mi tak nie badali infekcji dostałam odrazu globulki i później profilaktycznie przez jakiś czas jedna w tygodniu. Chyba że prywatnie to pewnie się zaopiekują.. albo i nie.
Poza tym grzybica nie jest zagrażająca dla ciąży, a infekcja bakteryjna tak. I teraz mając bakteryjną i będąc na globulkach robisz krzywdę sobie i dziecku...
Betty2
Niestetyooj niestety jest nas tu trochę z cukrzycą ciążowa...
Ja dziś byłam na krzywej ale szczerze to tylko czekam na potwierdzenie a nie łudze się że wynik będzie ok.
Kolejny temat do słoja z napisem "stres"
Betty2
Przytulę Kochana i ojojuję .Hej dziewczyny,
Wracam po długiej przerwie i naszych zawirowaniach. Opisze w skrócie bo potrzebuje ojojania...
4 tyg temu - rozyczka reaktywna w obu klasach przeciwciał. Wizyta u ginekologa - panika. SKierowanie do specjalisty chorob zakaznych - wizyta - szpital. Badania, badania, badania. Finalnie - Przebyty w lutym Covid wpłynął na wyniki badań i wirusa różyczki u mnie nie stwierdzono. Poziom mojego stresu przez jakies 2,5 tyg osiągał apogeum. Wymiotowałam, nie mogłam jeść - tragedia.
Cukrzyca ciążowa stwierdzona 4 tygodnie temu,. Jestem na insulinie nocnej, dieta. Jestem wsciekla ze nie moge jesc tegp na co mam ochote, żyje od posiłku do posilku i 3/4 czasu spedzam w kuchni...
Mam nerwobóle, chodze też do fizjoterapeuty. Generalnie załamka tym wszystkim.
Mamy tutaj mamuśki z cukrzycą ciążową? Mam pare pytań a moja diabetolog jest taka wredna że o nic sie nie mozna zapytać xD
Ja też czasem mam wrażenie że przechodzę od jednego problemu do drugiego. Dobrze że też się już lepiej czuję bo jeszcze jakby mieć slabości/mdłości to nie wiem jak bym to w ogóle ogarnęła.
Twoje zagadnienia nie są mi obce.
Trzymaj się i pisz
aspekt
I jaka jest odpowiedź z tym sernikiem? Bo ja nie ogarniam.Kochana a co to za rozpiska słodkich mam? Nie znam tego. No ja nie daje rady sie tego trzymac... a moja diabetolog taka wredna ze szok. Zapytalam jej sie tylko - Czy jak jem deser - ktory sama zrobie np. sernik na ksylitolu bez dodatkow - to czy mam jakos dodatkowo go zbilansowac czy cos ( glupie pytanie, sama sobie na nie odpowiedzialam pozniej juz ale zapytalam bo i ta bylam dobita po 2 tyg diety ) to mi owiedziala ze wcale nie mam jesc nic co nie jest na liscie i ze ona mi na penwo nie bedzie nic przeliczac a jak chce glodzić dziecko to juz nie jej problem ^^ . Po tj wizycie u niej w ogole mi sie odechcialo wszystkiego.
Magdalenams
Tak było raz prywatnie mi zrobił badanie jak się szyjka skracała. Poza tym nigdy. Ale ja infekcje miałam może ze 2-3 razy w życiu i nigdy w ciazy to też doświadczenia nie mam.no ale czekaj, nikt Ci nie zbadał odczynu? To skąd wiadomo, że to grzybica (na to z reguły są globulki), a nie bakterie - na to antybiotyk?
Poza tym grzybica nie jest zagrażająca dla ciąży, a infekcja bakteryjna tak. I teraz mając bakteryjną i będąc na globulkach robisz krzywdę sobie i dziecku...
reklama
Ona mi powiedziala ze wcale nie moge jesc takich rzeczy i ze nie bedzie mi nic przeliczac bo wytyczne od niej mam i mam sie ich trzymac, a jak chce glodzic dziecko to moj probem,I jaka jest odpowiedź z tym sernikiem? Bo ja nie ogarniam.