reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2022

Ona mi powiedziala ze wcale nie moge jesc takich rzeczy i ze nie bedzie mi nic przeliczac bo wytyczne od niej mam i mam sie ich trzymac, a jak chce glodzic dziecko to moj probem,
Ja jeszcze przed wizytą u diabetologa ale moja ginekolog powiedziała że jesli cukier nie skacze to ok, że zna przypadki że dziewczyny pomimo cukrzycy mogą jesc codziennie drożdżówkę i po tym akurat nie wybija cukier... To samo potwierdziły mi Dziewczyny na forum o cukrzycy, że to po czym cukier nie skacze jest dozwolone...

reklama
Ja jeszcze przed wizytą u diabetologa ale moja ginekolog powiedziała że jesli cukier nie skacze to ok, że zna przypadki że dziewczyny pomimo cukrzycy mogą jesc codziennie drożdżówkę i po tym akurat nie wybija cukier... To samo potwierdziły mi Dziewczyny na forum o cukrzycy, że to po czym cukier nie skacze jest dozwolone...

No niestety tak to nie działa ;) to, że zjesz drożdżówkę i po godzinie masz cukier w normie nie znaczy, że wcześniej nie wywaliło go w kosmos 😉

Kochana a co to za rozpiska słodkich mam? Nie znam tego. No ja nie daje rady sie tego trzymac... a moja diabetolog taka wredna ze szok. Zapytalam jej sie tylko - Czy jak jem deser - ktory sama zrobie np. sernik na ksylitolu bez dodatkow - to czy mam jakos dodatkowo go zbilansowac czy cos ( glupie pytanie, sama sobie na nie odpowiedzialam pozniej juz ale zapytalam bo i ta bylam dobita po 2 tyg diety ) to mi owiedziala ze wcale nie mam jesc nic co nie jest na liscie i ze ona mi na penwo nie bedzie nic przeliczac a jak chce glodzić dziecko to juz nie jej problem ^^ . Po tj wizycie u niej w ogole mi sie odechcialo wszystkiego.
Współczuję:( ciekawe czy kiedykolwiek sama próbowała tej swojej diety;) przecież nie będziesz tych deserów na ksylitolu wcinać 5 razy dziennie - brak słów;/ Nie dziwię się, że Ci się odniechciało. Ja dostałam książeczkę i jej treść pokrywa się z tą stroną internetową:
Tam są różne ciekawe zakładki. Ja nie ważę składników, raczej tylko się wspieram co wolno a czego unikać.

Tak, wiem ze po godzinie to mało wiarygodne, ja na razie po takich "ryzykownych" posilkach mierze co 20 min przez 2h. To chyba bym wychwyciła skok, prawda?

Jeśli ktoś może sobie pozwolić na zabawę w tak częste pomiary to można próbować ☺️
Choć ja mimo wszystko preferowałabym upiec drożdżówki w zdrowszej wersji np z jakiejś lepszej mąki, bo przy takiej zwykłej sklepowej ryzyko skoku jest ogromne 😕

Moim zdaniem po to są te slodziki, cukry ktore mozemy jesc ( ksylitol erytrol ) ze jak przychodzi ochota na cos co nie jest na liscie to mozna tak pokombinowac zeby nic sie nie dzialo. Tymbardziej jak np. w moim przyadku cukry w ciagu dnia sa mega wyrownane.
Dokładnie, ksylitol i erytrol są dozwolone, nie wolno tylko wszelkich słodzików dla cukrzyków. Mi cukry w dzień czasem szaleją, ale i tak mam zamiar zrobić jakiś deser na tych dozwolonych składnikach. Nie będę próbować to nie dowiem się co mi szkodzi. Wszystko co zakazane poszło w odstawkę odkąd jestem na diecie, bardzo uważam na to co jem a i tak czasem mi coś wywali. Zresztą to taka loteria - to co mi służy, niekoniecznie będzie dobre dla Ciebie.

No właśnie, im więcej się w to wgryzam, tym mniej logiczne mi się to wydaje. Kupuje dietę pudełkowa dla diabetyków 1700 kcal 5 posiłków i rano wcale nie mam jakiejś super niskiej glukozy na glukometrze. Obawiam się, że mi lekarz za 2 tyg zapisze insulinę i dalej będę się tak bujać z dylematami ile wymienników, ile insuliny :/
Ja się boje że od jutra jak wyniki otrzymam to całkiem zwariuje i nie będę wiedziala co mogę a co nie...
Dzis u lekarza 2 kg mniej .Taki koniec początku ciąży
Poza tym emocji we mnie moc,chce się mi płakać a jeszcze sie okazało że mimo że ja Arh+ I mąż Arh+ to jakieś 1 przeciwciało mi wyszło. 19.04 jedziemy na diagnostykę we 2.Jak on tego nie ma to będzie ok....Będę przekierowana do gina przy szpitalu, będzie monitorowanie tego i może szybsze cc... Jestem naprawdę chwilami myślami nie wiem gdzie... aż się boje gdzie
No nic...

Ja się boje że od jutra jak wyniki otrzymam to całkiem zwariuje i nie będę wiedziala co mogę a co nie...
Dzis u lekarza 2 kg mniej .Taki koniec początku ciąży
Poza tym emocji we mnie moc,chce się mi płakać a jeszcze sie okazało że mimo że ja Arh+ I mąż Arh+ to jakieś 1 przeciwciało mi wyszło. 19.04 jedziemy na diagnostykę we 2.Jak on tego nie ma to będzie ok....Będę przekierowana do gina przy szpitalu, będzie monitorowanie tego i może szybsze cc... Jestem naprawdę chwilami myślami nie wiem gdzie... aż się boje gdzie
No nic...
Nie martw się na zapas, będziesz myślała jak będziesz miała wyniki.
Czyli Ty dziś wizytowałaś?

reklama
Do góry