reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2022

Dostałam paseczki z kolorami i ja kurcze nie umiem tego dopasować :/ wychodzi na to że +++. Nie, w zasadzie o tych ketonach nie mówił zbyt wiele :/
"Uwielbiam" to (też mnie to spotkało, ale ja chodzę do diabetolgoa od marca, więc już dużo wyczułam metoda prób i błędów) jak lekarz poinformuje, że przy takich a takich wynikach da leki i jednocześnie nic nie powie o sposobach na uniknięcie błędów w diecie. Jeden powód ketonów to za mało weglowodanow w diecie, inny to stan zapalny gdzieś w organizmie. Rozumiem, że pasków używasz po spaniu? Jesz pozna kolację i masz w niej węglowodany np. chleb? Ja korzystałam z Catering2Be i czasami miałam za wysokie cukry na ich daniach (glownie po płatkach owsianych, a raz zaszaleli z syropem z agawy), ale generalnie korzystalam jakoś ponad miesiąc i było OK. Miałam też Maczfit i mnie nie odpowiadal, jakość dan była gorsza. Widziałam że niektóre firmy mają cateringi skierowane do kobiet z cukrzyca ciążowa.

reklama
A jakie to miasto?? Skontaktuje się ze swoim diabetologiem, diabetolog też układa dietę czy to stricte dietetyk??
Diabetolog NFZ diety raczej nie ułoży, w takim sensie, że nie poda przepisów. Postawi diagnozę, zaplanuje leczenie. Ja byłam prywatnie i dostałam tabelę z podstawowymi produktami i wyliczeniem ile gram czegoś to 1wymiennik. Mialam przeszkolenie, jak i kiedy korzystać z glukometru. Na początek te tabelki dobre, choć wiadomo, co producent to inny skład. A mi wyszło na ich podstawie, że będę jadła tylko suchą kaszę i marchew na zmianę z fasolką🤦🏻‍♂️No, ale powoli, powoli z dnia na dzień będzie coraz lepiej. W pon mam dodatkową wizytę, żeby sprawdzić, czy Maluch odbił się od dołu siatki centylowej. Zobaczymy, czy diabetolog miala rację. Ustawiła mi ilość wymienników uwzględniając wagę moją i dziecka...

"Uwielbiam" to (też mnie to spotkało, ale ja chodzę do diabetolgoa od marca, więc już dużo wyczułam metoda prób i błędów) jak lekarz poinformuje, że przy takich a takich wynikach da leki i jednocześnie nic nie powie o sposobach na uniknięcie błędów w diecie. Jeden powód ketonów to za mało weglowodanow w diecie, inny to stan zapalny gdzieś w organizmie. Rozumiem, że pasków używasz po spaniu? Jesz pozna kolację i masz w niej węglowodany np. chleb? Ja korzystałam z Catering2Be i czasami miałam za wysokie cukry na ich daniach (glownie po płatkach owsianych, a raz zaszaleli z syropem z agawy), ale generalnie korzystalam jakoś ponad miesiąc i było OK. Miałam też Maczfit i mnie nie odpowiadal, jakość dan była gorsza. Widziałam że niektóre firmy mają cateringi skierowane do kobiet z cukrzyca ciążowa.
Ja pasków mam używać raz w tygodniu, ale za to przed każdym głównym posiłkiem. Z tego co piszesz, to już rozumiam po co👍👍👍

Diabetolog NFZ diety raczej nie ułoży, w takim sensie, że nie poda przepisów. Postawi diagnozę, zaplanuje leczenie. Ja byłam prywatnie i dostałam tabelę z podstawowymi produktami i wyliczeniem ile gram czegoś to 1wymiennik. Mialam przeszkolenie, jak i kiedy korzystać z glukometru. Na początek te tabelki dobre, choć wiadomo, co producent to inny skład. A mi wyszło na ich podstawie, że będę jadła tylko suchą kaszę i marchew na zmianę z fasolką🤦🏻‍♂️No, ale powoli, powoli z dnia na dzień będzie coraz lepiej. W pon mam dodatkową wizytę, żeby sprawdzić, czy Maluch odbił się od dołu siatki centylowej. Zobaczymy, czy diabetolog miala rację. Ustawiła mi ilość wymienników uwzględniając wagę moją i dziecka...
Wymienniki policzy Ci aplikacja na telefon - ja akurat mam Vita Scale. Masz tam bazę wielu producentow i możesz też dodawać inne produkty wg tabelki wartości odżywczych z opakowania.

Wymienniki policzy Ci aplikacja na telefon - ja akurat mam Vita Scale. Masz tam bazę wielu producentow i możesz też dodawać inne produkty wg tabelki wartości odżywczych z opakowania.
Taaaaak! Zapomnialam o tej aplikacji... Nauczyłam się przeliczać sama, ale po co sobie utrudniać, jak można ułatwiać?🥰🥰🥰

Ja od 8tc na diecie jestem. W26tc stwierdziłam że może pójdę do dietetyka. Cukry dobre ale pomyślałam że skoro pomysły kulinarne się skończyły to sobie tak dobrze zrobię.
Dietetyk ułożyła dietę... smaczne super! Ale... cukry na czczo dramat! Więc wydałam 250zl na dietę na 7 dni i nie korzystam bo akurat na mnie ma zlyw wplyw... mimo że obliczone wszytsko jak trzeba 🙈
Jak ro diabetolog mi powiedziała łatwo ułożyć dietę dla ciąży cukrzycowej ale później że stosowaniem jest problem bo na każdego inaczej dany produkt działa i w innym tc.....

Im starsza ciąża tym straszności mniej groźne🙂
Wiem… ale dostanę na łeb bo najpierw ta mk truła o tej toksoplazmozie i tak mi zryła banie, ze wszędzie się jej doszukuje 🤦🏼‍♀️ Moja mama mówi, ze gdyby nasz kot miał coś takiego jak już to w momencie jak wrocil z ucieczki gdy jie było jej miesiąc lub dwa i żywiła się czym popadnie a później wróciła. Wtedy nie mieszkałam nawet w domu. Kicia zawsze jest regularnie odrobaczana a toksoplazmozy kot chyba nie ma całe życie?

reklama
Dostałam paseczki z kolorami i ja kurcze nie umiem tego dopasować :/ wychodzi na to że +++. Nie, w zasadzie o tych ketonach nie mówił zbyt wiele :/
A jesz późną kolację? Taką przed snem? Organizm głoduje może w nocy i dlatego ketony się pojawią. Niekiedy kosztem cukru na czczo trzeba zjeść późną kolację..

Do góry