reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2022

reklama
Jestem po pierwszych zajęciach w szkole rodzenia, zapoznawczych. Brzmiało obiecująco, chyba będzie całkiem ciekawie :) a Wy dziewczyny już chodzicie?
My zdecydowaliśmy się na taki przyspieszony całodniowy kurs, ale mąż się pochorował i nie dotarliśmy, ma być jakiś termin w sierpniu to wtedy się zapisze 😊

My zdecydowaliśmy się na taki przyspieszony całodniowy kurs, ale mąż się pochorował i nie dotarliśmy, ma być jakiś termin w sierpniu to wtedy się zapisze 😊
Dla nas to będą pierwsze dzieci, jesteśmy zupełnie zieloni. Wydaje mi się, że warto posłuchać. Poród i tak pewnie będę miała przez cesarskie ciecie, ale ma być dużo zajęć z opieki po porodzie, z pierwszej pomocy nad niemowlakiem.

Dla nas to będą pierwsze dzieci, jesteśmy zupełnie zieloni. Wydaje mi się, że warto posłuchać. Poród i tak pewnie będę miała przez cesarskie ciecie, ale ma być dużo zajęć z opieki po porodzie, z pierwszej pomocy nad niemowlakiem.
W dobrej szkole rodzenia dowiesz się tyle samo o porodzie naturalnym, co o cesarce. O przygotowaniu do każdego z porodów, połogu po każdym z porodów, opiece nad noworodkiem itd. Także myślę, że jak ktoś dopiero zaczyna przygodę z dziećmi to warto🙂

@aspekt Kochana z wyszukiwarki tematycznej na forum mignęło mi że temat heparyny i zastrzyków ci nie obcy. ..Dziś mi lekarz je zapisał.
Chciałam zapytać czy je bierzesz(?), a może któraś tu z forumek i napisze ktoś mi czy temat do przeżycia....
Kiedyś je brałam po laparoskopii ale zapomniałam.Słyszalam że bolesne,siniak lubi być. Mąż mi zapoda ale tak ogólnie chciałam zapytać jak wam z nimi...Czy lepiej rano czy wieczorem itp.
Będę wdzięczna za odp
Ja również jadę z heparyna już 5 miesiąc:D od jakiś 3 robię w uda, ale wydaje mi się że łatwiej zacząć od brzucha. Polecam żelowy kompres z zamrażarki sobie przyłożyć przed wbiciem, mi to pomaga na strach przed igła :) I tak jak dziewczyny pisały szybki strzał z rana i jest spokój.

W dobrej szkole rodzenia dowiesz się tyle samo o porodzie naturalnym, co o cesarce. O przygotowaniu do każdego z porodów, połogu po każdym z porodów, opiece nad noworodkiem itd. Także myślę, że jak ktoś dopiero zaczyna przygodę z dziećmi to warto🙂
Tak, całe jedne zajęcia są zaplanowane na cesarkę

Tak, całe jedne zajęcia są zaplanowane na cesarkę
w sumie to więcej pewnie nie ma potrzeby na cesarkę poświęcać, bo to aby opis zabiegu a na naturalnym no to są pozycję, nauka oddechu. Ale mimo planowanego cięcia warto się fizycznie przygotowywać tak samo jak do porodu naturalnego, tak samo w połogu i po zadbanie o mięśnie dna miednicy czy brzuch, no poza blizna i rozkręcanie laktacji będą w zasadzie podobne niezależnie od formy porodu :) tak btw to znam dziewczynę, która 3 lata temu urodziła bliźniaki SN :D
Ja na szkołę rodzenia chodziłam w pierwszej ciąży, teraz mam wykupiony dostęp do platformy położnej Izy Dembińskiej, ona ma tam ćwiczenia i webinary też że specjalistami, więc chyba to mi wystarczy. Polecam też profile właśnie Izy a do tego Zaufaj Położnej i Yoami, na FB i na YouTube mają sporo filmików takich ze szkoły rodzenia, oglądałam trochę w drugiej ciąży ;)
Na covid przyjęłam trzecią dawkę tuż przed ciążą, właściwie to po niej miałam mega okres i tak mi się macica oczyściła, że mimo że starania były bardzo mało intensywne to od razu zaszłam w ciążę ;)

3340
Szczepilam się dwa razy jakoś w czerwcu i lipcu zeszłego roku, a w styczniu tego roku przechorowalam covid, lekko jeden dzień gorączki i ból pleców.
Nie ma jasnych wytycznych, ale 3tys to sporo.
Ja się nie szczepilam na covid, zaznaczam że nie jestem antyszczepionkowcem w podstawowych szczepieniach dla dzieci,firma naszczescie też nie wymagała by się zaszczepić.
Wczoraj reh.gadala o covidzie a potem z rodziny dzownili że kuzynka ma covida już 4 raz ... Mi w zeszłym roku przed operacją robili wymaz nie nagabywali by się szczepić.Jedynie lekarz laryngolog jak byłam z córką do mnie sapał że nie zaszczepiłam córki...

reklama
Dziewczyny, jakie suplementy bierzecie w ciąży? Ja biorę Prenatal Duo i od początku hemoglobina itd. trochę spadła, ale nadal w granicach lub normach wszystko. Myslalam o piciu jakich soczków z buraka na krew, ale nie wiem jakie ilości 😂 może wy coś polecicie?

Do góry