reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2022

ja mam tardyferon przepisany i witaminę B12, hemoglobinę mam 11,6. Po pierwszym niższym wyniku miałam zrobić badanie poziomu żelaza i witaminy B12, mam w normie, ale na niższym poziomie. I gin zalecał picie herbatki z pokrzywy, ja jeszcze ten Floradix kupiłam. Zakwas z buraków też dobry na anemię ;) ogólnie z tego co się orientowałam to taka anemia, gdzie hemoglobina nie spada poniżej 11 jest fizjologiczna w ciąży i często się zdarza
A erytrocyty miałaś obniżone ?

reklama
J
U której z was spadły erytrocyty , hemoglobine mam już na granicy bo już 0,2mi braknie poniżej normy i inne czynniki które wskazują na anemię też jak Mchc mam na granicy .Co jecie bo to zgłupieć idzie jak się czyta :wapń potrzebny dziecku a hamuje wchłanianie żelaza,wątróbkę jeść ale nie jeść bo ma toksyn dużo 🤦🤦tuńczyk też w ciąży nie wskazany...buraki się słabo wchłaniają ..
Ja mam hemoglobine 12.1 i lekarz powiedział, że super. Byłam u dietetyka i mam rozpisaną dietę na wsparcie wchlaniania żelaza to ci jutro wyślę screeny. Kazała jeść dużo mięsa- wolowina, cielecina, udziec z indyka. Żelazo z mięsa wchłania się o wiele lepiej niż to z warzyw. Wątrobka kążdy rodzaj niewskazana. Do tego warzywa strączkowe- fasola, soja, np. Tofu, groch. Warzywa zielone , natka, szpinak, jarmuż, sałaty. Oprocz tego buraki, sok z buraka, morele suszone, platki owsiane. Pieczywo żytnie na zakwasie. Nie łączyć wapnia z żelazem niehemowym, czyli tym z warzyw. Czyli jak sałatka to lepiej bez jogurtu a z olejem np. lnianym lub majonezem. Nie łączyć np. Warzyw z serem itd. Mi po 2 miesiacach na tej diecie wzrosla hemoglobina z 11 do 12.1.

Ja mam hemoglobinę 11,3, a erytrocyty 3,59 i to po 2msc na żelazie.... najpierw tardyferon, który niewiele pomagał, teraz sorbifer durules i wyhamowało, a nawet delikatnie wzrosła hemoglobina o 0,2.

ja mam tardyferon przepisany i witaminę B12, hemoglobinę mam 11,6. Po pierwszym niższym wyniku miałam zrobić badanie poziomu żelaza i witaminy B12, mam w normie, ale na niższym poziomie. I gin zalecał picie herbatki z pokrzywy, ja jeszcze ten Floradix kupiłam. Zakwas z buraków też dobry na anemię ;) ogólnie z tego co się orientowałam to taka anemia, gdzie hemoglobina nie spada poniżej 11 jest fizjologiczna w ciąży i często się zdarza
Mi własne erytrocyty spadły, hemoglobina się jeszcze trzyma, ale ostatnio w maju jak robiłam żelazo to było w normie 🤷🏼‍♀️ Ostatnio w ogóle podjęłam dyskusje z koleżanka która tez jest w ciąży i zaczęłyśmy się zastanawiać czy łatwo wie zarazić toksoplazmoza w ciąży… skoro myje się warzywa i tak naprawde surowego mięsa (No i kupy kota oczywiście tez) to jakim cudem niektóre dziewczyny się zarażają? Wrzucam wam moje wyniczki żebyście sobie zobaczyli

Załączniki

• C094DF64-2E15-487A-B00A-129A370B3F90.jpeg
    C094DF64-2E15-487A-B00A-129A370B3F90.jpeg
    187,9 KB · Wyświetleń: 43
A erytrocyty miałaś obniżone ?
RBC mam 3,65. U mnie dopiero po drugim niższym wyniku żelazo, więc zobaczysz co u Ciebie lekarz powie ;) w poprzedniej ciąży miałam min. 11,2 hemoglobinę, niżej nie schodziła a od 20. tygodnia była lekka anemia. Córa teraz prawie 2 lata, bez oznak anemii, nie musiała nigdy żelaza przyjmować ;)

J

Ja mam hemoglobine 12.1 i lekarz powiedział, że super. Byłam u dietetyka i mam rozpisaną dietę na wsparcie wchlaniania żelaza to ci jutro wyślę screeny. Kazała jeść dużo mięsa- wolowina, cielecina, udziec z indyka. Żelazo z mięsa wchłania się o wiele lepiej niż to z warzyw. Wątrobka kążdy rodzaj niewskazana. Do tego warzywa strączkowe- fasola, soja, np. Tofu, groch. Warzywa zielone , natka, szpinak, jarmuż, sałaty. Oprocz tego buraki, sok z buraka, morele suszone, platki owsiane. Pieczywo żytnie na zakwasie. Nie łączyć wapnia z żelazem niehemowym, czyli tym z warzyw. Czyli jak sałatka to lepiej bez jogurtu a z olejem np. lnianym lub majonezem. Nie łączyć np. Warzyw z serem itd. Mi po 2 miesiacach na tej diecie wzrosla hemoglobina z 11 do 12.1.
zapisze i ja sobie te wskazówki ;) taak, mięsa trzeba dużo, tylko w ogóle.mi się nie chce w prawie trzecim trymestrze i w upały 😅 chociaż na burgerach byliśmy w sobotę ;) no i na strączki teraz sezon to też zaczęłam jeść

zapisze i ja sobie te wskazówki ;) taak, mięsa trzeba dużo, tylko w ogóle.mi się nie chce w prawie trzecim trymestrze i w upały 😅 chociaż na burgerach byliśmy w sobotę ;) no i na strączki teraz sezon to też zaczęłam jeść
Tu może więcej wyczytasz jeszcze z tych plików

Załączniki

• 20220704_064027.jpg
    20220704_064027.jpg
    1,1 MB · Wyświetleń: 38
  • 20220704_063909.jpg
    20220704_063909.jpg
    1,4 MB · Wyświetleń: 35
  • 20220704_063904.jpg
    20220704_063904.jpg
    1,2 MB · Wyświetleń: 38
  • 20220704_063822.jpg
    20220704_063822.jpg
    1,5 MB · Wyświetleń: 36
reklama
Mi własne erytrocyty spadły, hemoglobina się jeszcze trzyma, ale ostatnio w maju jak robiłam żelazo to było w normie 🤷🏼‍♀️ Ostatnio w ogóle podjęłam dyskusje z koleżanka która tez jest w ciąży i zaczęłyśmy się zastanawiać czy łatwo wie zarazić toksoplazmoza w ciąży… skoro myje się warzywa i tak naprawde surowego mięsa (No i kupy kota oczywiście tez) to jakim cudem niektóre dziewczyny się zarażają? Wrzucam wam moje wyniczki żebyście sobie zobaczyli
Ja mam kota,wychodzi na smyczy na spacer, i praktycznie codzien ucieknie przez balkon na plac zabaw,no ale jest odrazu łapany do domu , kupy w ciąży czasem mu sprzątane jak już każdy się wymiguje ale ręce odrazu myje. owoce rzadko kiedy myłam,teraz w ciąży jedynie co.Ponad pół życia mieszkałam na wsi, koty różnego rodzaju, owoce nie myte jadłam,maliny i poziomki i jagody w lesie ,mięso zawsze próbowałam jak doprawialam i nie przechodziłam toksoplazmozy🙈 teraz nawet kot ma reżim w jedzeniu surowego mięsa bo to by musiał być pech żeby tyle lat nic a akurat jak się ma odpowiedzialność w brzuchu się zarazić.

Do góry