reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2022

Och podziel się listą :) ja nie mam pojęcia co kupowac
Problem polega na tym, że każdy robi wyprawkę pod siebie i swoje dziecko :-) To co mi będzie potrzebne, to niekoniecznie Tobie (np. kupuję dwa przewijaki, bo mamy dwie łazienki i nie widzę sensu biegania z każdą pieluchą po schodach), ale polecam bardzo książkę "Zdrowy maluszek. Wyprawka noworodka lekarskim okiem" (z polecenia z tego forum) plus youtuba (oglądałam opinie innych mam o tym, co potrzebowały, a czego nie). Dodatkowo mam kilka rzeczy, które wybiorę, ale nie kupię (dopiero jak stwierdzę, że jednak potrzebuję).
Jak to pierwsze dziecko, jak u mnie, to warto też powstrzymać się od kupowania, bo "takie słodkie, takie fajne" i najpierw szukać w necie, czytać, porównywać, wybierać i dopiero kupować :-) Mamy kolejnego dziecka wiedzą już, że "słodkie", ale niepraktyczne i niepotrzebne :-)
Mam bodziaki w różnych kolorach, do których teraz muszę podobierać śpiochy, żeby Młody wyglądał na syna zrównoważonej matki :-) Jakbym wcześniej przemyślała ubranka, to kupowałabym białe, niebieskie i szare. Wtedy, co ubiorę to będzie wyglądać sensownie.
No ale co ja tam wiem... :D W praktyce może się okazać, że będę tak zmęczona, a syn tak ulewający, że ubiorę mu różowe z turkusowym i ważne będzie, żeby było czyste :D

reklama
Dziewczyny ratunku, czy sa jakiekolwiek sposoby na pozbycie sie cellulitu w ciazy?
Od zawsze to byla moja zmora ale pod ubraniami nie byl widoczny, a teraz w ciazy i dodatkowo po fali upalow mam taki celulit na dup*e, ze glowa mala. Nie moge zalozyc zadnej obcislej sukienki bo wszystko widac😣 jest cos co pomoze mi w zwalczeniu tego dziadostwa czy pozostaje mi sie do tego przyzwyczaic?

Dziewczyny ratunku, czy sa jakiekolwiek sposoby na pozbycie sie cellulitu w ciazy?
Od zawsze to byla moja zmora ale pod ubraniami nie byl widoczny, a teraz w ciazy i dodatkowo po fali upalow mam taki celulit na dup*e, ze glowa mala. Nie moge zalozyc zadnej obcislej sukienki bo wszystko widac😣 jest cos co pomoze mi w zwalczeniu tego dziadostwa czy pozostaje mi sie do tego przyzwyczaic?
Wydaje mi sie, że na celulit nic nie działa :( slyszlam kiedyś, że picie slodzonych gazowanych napojów przyspiesza powstawanie celulitu, nie wiem ile w tym prawdy. Kiedyś koleżanka fizjoterapeutka robiła mi pilling kawa z cukrem i foliowala mnie :D a potem męczyła jakaś bańka że aż miałam siniaki. Tylko, że ja celulitu w sumie raczej nie mam, robiła to w ramach ćwiczeń na studiach. Byłam królikiem doświadczalnym :D

Problem polega na tym, że każdy robi wyprawkę pod siebie i swoje dziecko :-) To co mi będzie potrzebne, to niekoniecznie Tobie (np. kupuję dwa przewijaki, bo mamy dwie łazienki i nie widzę sensu biegania z każdą pieluchą po schodach), ale polecam bardzo książkę "Zdrowy maluszek. Wyprawka noworodka lekarskim okiem" (z polecenia z tego forum) plus youtuba (oglądałam opinie innych mam o tym, co potrzebowały, a czego nie). Dodatkowo mam kilka rzeczy, które wybiorę, ale nie kupię (dopiero jak stwierdzę, że jednak potrzebuję).
Jak to pierwsze dziecko, jak u mnie, to warto też powstrzymać się od kupowania, bo "takie słodkie, takie fajne" i najpierw szukać w necie, czytać, porównywać, wybierać i dopiero kupować :-) Mamy kolejnego dziecka wiedzą już, że "słodkie", ale niepraktyczne i niepotrzebne :-)
Mam bodziaki w różnych kolorach, do których teraz muszę podobierać śpiochy, żeby Młody wyglądał na syna zrównoważonej matki :-) Jakbym wcześniej przemyślała ubranka, to kupowałabym białe, niebieskie i szare. Wtedy, co ubiorę to będzie wyglądać sensownie.
No ale co ja tam wiem... :D W praktyce może się okazać, że będę tak zmęczona, a syn tak ulewający, że ubiorę mu różowe z turkusowym i ważne będzie, żeby było czyste :D
Ja mialam sporo ubranek od 52rozmiaru córka się urodziła 56cm więc odpadła sporą część... Teraz jeszcze się powstrzymuje przed kupowaniem...ale wózek będę musiała też uprac póki ciepło i będzie miał gdzie schnąć.

Ja mialam sporo ubranek od 52rozmiaru córka się urodziła 56cm więc odpadła sporą część... Teraz jeszcze się powstrzymuje przed kupowaniem...ale wózek będę musiała też uprac póki ciepło i będzie miał gdzie schnąć.
Nie kupiłam ani jednej sztuki na 52, mam kilka kompletów na 56. Zasadniczo to nie problem zamówić na szybko i sobie doprać :-) Nawet na 62 nie mam dużo, po w sumie nie wiem, co będzie nam najbardzieej odpowiadało :-)

Ja jestem trochę dzika w tych dzieciowych sprawach. Nigdy mnie to nie interesowało mimo pragnienia dziecka. Obecnie muszę zacząć nadrabiać :p
Mam już przewijak od koleżanki, kołyskę i wanienke na takim podwyższeniu żeby plecy nie bolały. Troche ciuchów i tyle :) a no i dostawke będę miała pozyczona. Dużo zakupów przed nami ;)

wow, ja skorzystałam z przewijaka raz 🙈🙈🙈 a w łazience to chyba nigdy nie przebierałam 😂😂🙈🙈 zawsze na łóżku 🙈🙈🙈
Łóżeczko stało aż młody zaczął się podnosić 😇😇😇 do teraz śpi z nami i dlatego w sumie jedyna opcja jaka widzę to
Dostawka do łóżka bo wiem, ze będę mieć Mała koło siebie 🙈🙈🙈 dzięki temu nigdy nie byłam zmęczona nieprzespanymi nocami bo jak młody w nocy się budził to od razu cycus i kimal dalej 🙈🙈🙈
Ale żeby nie było podziwiam mamy które
Od początku się trzymają i dziecko
Śpi tylko w łóżeczku ale ja wiem, ze i teraz jedna z nich nie będę 🙈

ja mam dużo ubranek w zasadzie, głównie na 62 i 68, bo na 56 boję się, że będą bezużyteczne i ja i mąż mieliśmy prawie po 60cm, zobaczymy 😊 poza tym mam jedna pościel, która kupiłam na zasadzie 'ale słodka', kokon i dwa kocyki. Z rzeczy bardziej praktycznych nie mam nic, oprócz fotelika samochodowego po dziecku znajomych. Trzeba, się do tego zabrać w przyszłym miesiącu 🙆‍♀️

Wam też nic się niechce robić ? Upały wczoraj burza przepędziła a ja chodzę zdechła nadal.
ja też zdechła, z tym że u mnie upały mają być jeszcze do piątku 🙈
Co do wyprawki kosmetycznej to ja lubię Gemini, bo mają duży wybór i przyzwoite ceny, chociaż pewnie niektóre rzeczy można taniej znaleźć na Allegro. Dużo rzeczy też kupuję w Rossmannie. Ostatnio leżałam cały dzień po grypie żołądkowej i zrobiłam sobie zamówienie, żeby już mieć te rzeczy do szpitala ogarnięte, bo nie wiem kiedy następnym razem będę miała tyle czasu ;) i właśnie przyszła mi paczka od nich. Co do kosmetyków u malucha to u mnie raczej z zasady im mniej tym lepiej

reklama
wow, ja skorzystałam z przewijaka raz 🙈🙈🙈 a w łazience to chyba nigdy nie przebierałam 😂😂🙈🙈 zawsze na łóżku 🙈🙈🙈
Łóżeczko stało aż młody zaczął się podnosić 😇😇😇 do teraz śpi z nami i dlatego w sumie jedyna opcja jaka widzę to
Dostawka do łóżka bo wiem, ze będę mieć Mała koło siebie 🙈🙈🙈 dzięki temu nigdy nie byłam zmęczona nieprzespanymi nocami bo jak młody w nocy się budził to od razu cycus i kimal dalej 🙈🙈🙈
Ale żeby nie było podziwiam mamy które
Od początku się trzymają i dziecko
Śpi tylko w łóżeczku ale ja wiem, ze i teraz jedna z nich nie będę 🙈
No właśnie dlatego uważam, że każdy musi kupować pod siebie😁 Ja muszę mieć dziecko conajmniej na wysokości bioder. Tak mi najwygodniej, najporęcznjej...A przewijałam już w każdej kombinacji🙂

Do góry