reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Październikowe mamy 2022

podaje się go przy podwyzszonym ryzyku rzucawki (preeklampsji), ale trzeba zacząć brać jakoś do 16 czy 18 tc. Przy ryzyku hipotrofii płodu (iugr, wewnątrzmaciczne zahamowanie wzrostu płodu) też dają, chociaż bardziej efektywne jest dołożenie heparyny. Możliwe, że przy ryzyku przedwczesnego też dają. Ale może te Twoje ryzyka nie sa wcale takie podniesione. Poza tym jak masz krwaiwenia niewiadomego pochodzenia to wątpię, żeby rozsądny lekarz dał acard.
JM pisała wcześniej, że ma przodujące łożysko, więc obstawiam, że krwawienia raczej z tego powodu. Myślę, że jakby były wskazania do Acardu, to już dawno lekarz by ten Acard zalecił :-) Co do preeklampsji i ryzyka przedwczesnego porodu to moja gin mówiła, że ryzyko poniżej 100, to takie, które jest alarmujące.

reklama
JM pisała wcześniej, że ma przodujące łożysko, więc obstawiam, że krwawienia raczej z tego powodu. Myślę, że jakby były wskazania do Acardu, to już dawno lekarz by ten Acard zalecił :-) Co do preeklampsji i ryzyka przedwczesnego porodu to moja gin mówiła, że ryzyko poniżej 100, to takie, które jest alarmujące.
Ja tego kiedyś szukałam - od jakiego ryzyka włączają acard i nie znalazłam ogólnych zaleceń. Generalnie po to są te wyspecjalizowane gabinety w programie badań prenatalnych, żeby na raporcie napisać zalecenia. Także też myślę, że po prostu @JM* nie miała takich podwyższonych ryzyk a lekarz nie chce dawać na wyrost.

U mnie te ryzyka podstawowe wyglądały tak:
t21 - 1 : 1023
t18 - 1 : 2638
t13 - 1 : 8234
po skorygowaniu
t21 - >1 : 4
t22 - 1 : 1689
t13 - 1 : 3703

Nieskoschodzace , ale pewnie i te skurcze przewidujące mu pomagają.Zeby po nocy leżenia poleciało ..to ja już nie wiem teraz zaś po czasie mam brązowe.

reklama
Ja tego kiedyś szukałam - od jakiego ryzyka włączają acard i nie znalazłam ogólnych zaleceń. Generalnie po to są te wyspecjalizowane gabinety w programie badań prenatalnych, żeby na raporcie napisać zalecenia. Także też myślę, że po prostu @JM* nie miała takich podwyższonych ryzyk a lekarz nie chce dawać na wyros
No ten acard to taki nie specjalnie bezpieczny w I i w II trymestrze jak czytam ale ten monural też na bakterie w moczu też nie powinno się brać w pierwszych trymestrach i zapisują,lekarz wie lepiej.

Do góry