reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2022

Ja jestem właśnie po wizycie, dostałam skierowanie na krzywą oraz lekarz zapisał mi również szczepienie Boostrix (krztusiec, błonica, tężec) do wykonania między 28 a 32 tygodniem. Mój lekarz stwierdził, że to są nowe rekomendacje, dlatego nie wszyscy to zapisują, ale wedlug niego warto się zaszczepić. No i niestety nie jest refundowane.
dzięki, że napisałaś, bo u mnie kolejna wizyta to już będzie 28 tydzień, czyli ostatni dzwonek na receptę

reklama
A ja mam takie luźniejsze pytanie. W październiku wychodzę z dzieckiem ze szpitala. Zakładam, że może być już zimno. Ubieram bodziaki i śpiochy. W foteliku mam otulacz do fotelika. Kombinezonu nie ubiorę, bo w aucie w foteliku nie powinnam przewozić w kombinezonie. Grubsze śpiochy na te zwykłe wystarczą? Czy sweterek i spodenki? 🙂

Cholerka a ja zmierzyłam sama sobie cukier i 97 na czczo, 122 godzine po jedzeniu. Aż się boję tej krzywej. A i tak już dietę w miarę podobną do cukrzycowej stosuje. Chociaż ostatnio kaszel mnie męczył więc piłam syropy z cebuli i z sosny. Może za dużo tego cukru z nich. 26 maja mialam wynik z laboratorium 74 na czczo, chyba zmienia się to w tej ciąży jak w kalejdoskopie. Myślałam, że mi cukrzyca nie grozi a tu przyszedl 24 tydzień i proszę.

Myślę, że może chodzić o brak doszkalania się lekarzy... Ja już tutaj pisałam, że specjalnie, z pewnych powodów, szukałam gin, która jest na bieżąco ze wszystkimi nowinkami.
Koleżanka rodziła dwa lata temu chodziła prywatnie i na NFZ do tej samej doktor,która jednocześnie i była ordynatorem szpitala i też o szczepieniu nic nie wspominała, a doszkala się napewno, bo nie jest starym ginekologiem.Ja zaś zapomniałam swojego giną spytać ,a rodzinny to pisałam że jest anty na szczepienie w ciąży, zobaczymy co powie gin.
Im masz więcej kasy tym masz więcej informacji od lekarza,zawsze tak było jest i będzie.

Cholerka a ja zmierzyłam sama sobie cukier i 97 na czczo, 122 godzine po jedzeniu. Aż się boję tej krzywej. A i tak już dietę w miarę podobną do cukrzycowej stosuje. Chociaż ostatnio kaszel mnie męczył więc piłam syropy z cebuli i z sosny. Może za dużo tego cukru z nich. 26 maja mialam wynik z laboratorium 74 na czczo, chyba zmienia się to w tej ciąży jak w kalejdoskopie. Myślałam, że mi cukrzyca nie grozi a tu przyszedl 24 tydzień i proszę.
mi się bardzo różniły wyniki glukometry i wyniki z żyły głównej. Mało tego pobierali mi krew do glukometru z żyły głównej i i tak glukometr pokazał 93, wynik z krwi 80. Po dwóch h wynik z glukometru 113, z mojego glukometru 149!, z krwi 95 🙈🙈🙈. Najlepiej weź ja krzywa stój glukomeyr i sprawdzaj sobie wyniki jak będą Ci pobierać krew to będziesz wiedziała czy masz dobrze z kalibrowany glukometr 🙈

Ja krzywa cukrowa idę robić w tym tygodniu… trochę się obawiam, ale nie picia a tego pobierania krwi… dla mnie to jakaś katorga.

Ps. Czy jak się duzo chodzi, spaceruje, coś się kuca to mogą bolec pachwiny i tu w tym miejscu gdzie jest łono? Podbrzusze nie boli, wszystko jest Ok. Ale przy przewracaniu na łożku w Nocy chociażby czułam te pachwiny i wlasnie to łono, tu w tum miejscu gdzie rosną nam włoski 🤷🏼‍♀️ Myślicie ze to nic złego tylko się rozciąga wszystko? Bo objawy skracania szyjki są chyba inne? Martwie się bo wyjechaliśmy do siebie nad jezioro, tu prowadzę intensywne dni i tak pobolewa
Ja mam tak samo i pytałam i to ostatnio lekarza. Mówił, że to normalne w ciąży. Szczególnie czuje pachwiny właśnie w nocy przy obracaniu i jak wstaje po nocy z łóżka. Idę wtedy jak robót :p

reklama
Do góry