reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2022

Ja chodzę od początku czerwca czyli od 22 tyg, też myślałam o sierpniu, ale stwierdziłam, że chyba to będzie dla mnie za późno bo termin mam na sam początek października, a akurat w lipcu ta szkoła ma przerwę. Jak dla mnie dużo się dowiaduje, wczoraj była laktacja. Na poprzednim spotkaniu miałam przebieg porodu. Jak dla mnie wszystkie co mówią jest nowe i myślę że przydatne. Ja to siedzę z notatniczkiem i wszystko zapisuje 😀 myślę, że warto.
Nam zaproponowali terminy przypadajace na 28-30tydz ciazy i akurat ten w 28tyg najbardziej nam pasowal. Zajecia konczymy na poczatku wrzesnia a termin porodu mamy na przelomie pazdziernika/listopada wiec mam nadzieje, ze jeszcze nie bedzie tak zle z moimi silami😅

reklama
Ja dzisiaj dostałam zadania domowe od mojej gin... rozważyć szkołe rodzenia, rozważyć bankowanie krwi pępowinowej i rozważyć zgłoszenie się do położnej😁

A czy myślałyście o opłaceniu dedykowanej położnej do porodu? Ja właśnie zaczęłam o tym myśleć. Jedna z tych co prowadzi u mnie szkołę rodzenia zachwalała tą opcję. Ale wiadomo reklamowała swoje usługi :), ale nie wiem jak się za to zabrać, zadzwonićdo szpitala gdzie mam rodzić?

Drugie pytanie. Czy któraś z was ma grupę krwi rh minus i będzie musiała mieć podaną tą imminoglobinę anty D? Ogarnęłyscie już gdzie to zrobić? Lekarz powiedział mi że trzeba iść na to podanie do szpitala, ale z tego co w necie czytam to podają to raczej w przychodniach.

Ja właśnie wczoraj miałam ten temat na szkole rodzenia, nadal nie wiem za to gdzie wziąć tą położną. Na razie jestem na nfz zapisana właśnie tam gdzie chodzę na szkołę rodzenia, ale nie wiem czy nie przepiszę się do położnej z przychodni pezy szpitalu, gdzie będę rodzić.
Nawet nie wiedziałam że takie spotkania robi, a się załapałam, raz w tygodniu spotkanie,dla każdej grupy inny dzień, akurat dobrze trafiłam bo na godzinę 10. To moja druga ciąża ale zawsze coś warto posłuchać, akurat nie mogłam karmić piersią w pierwszej to w dobry temat się załapałam.
Ja dzisiaj dostałam zadania domowe od mojej gin... rozważyć szkołe rodzenia, rozważyć bankowanie krwi pępowinowej i rozważyć zgłoszenie się do położnej😁
Już z banku krwi pepowinowej do mnie tydzień temu dzwonił, się zdziwiłam skąd mają dane.

A czy myślałyście o opłaceniu dedykowanej położnej do porodu? Ja właśnie zaczęłam o tym myśleć. Jedna z tych co prowadzi u mnie szkołę rodzenia zachwalała tą opcję. Ale wiadomo reklamowała swoje usługi :), ale nie wiem jak się za to zabrać, zadzwonićdo szpitala gdzie mam rodzić?

Drugie pytanie. Czy któraś z was ma grupę krwi rh minus i będzie musiała mieć podaną tą imminoglobinę anty D? Ogarnęłyscie już gdzie to zrobić? Lekarz powiedział mi że trzeba iść na to podanie do szpitala, ale z tego co w necie czytam to podają to raczej w przychodniach.
Ja bardzo chce skorzystac z mozliwosci oplacenia poloznej dedykowanej. Akurat w szpitalu w ktorym chce rodzic jest rozpiska poloznych i ich numery telefonu. Tylko zastanawiam sie kiedy jest odpowiedni czas, zeby do niej zadzwonic? Do szkoly rodzenia bede chodzic w tym samym szpitalu w ktorym chce rodzic, myslalam, zeby wstrzymac sie do rozpoczecia szkoly rodzenia i moze tam na miejscu dowiem sie czegos wiecej

Ja bardzo chce skorzystac z mozliwosci oplacenia poloznej dedykowanej. Akurat w szpitalu w ktorym chce rodzic jest rozpiska poloznych i ich numery telefonu. Tylko zastanawiam sie kiedy jest odpowiedni czas, zeby do niej zadzwonic? Do szkoly rodzenia bede chodzic w tym samym szpitalu w ktorym chce rodzic, myslalam, zeby wstrzymac sie do rozpoczecia szkoly rodzenia i moze tam na miejscu dowiem sie czegos wiecej
A ile taka dedykowana położna kosztuje ?

Ja miałam do pierwszego porodu, ale nie zdążyła dojechać (szybka akcja), więc ostatecznie nie korzystałam, płaciłam tylko szpitalowi za sale do porodu rodzinnego. W kolejnych ciążach już nie czułam potrzeby załatwiać indywidualnej poloznej do porodu, rodziłam z dyżurującymi. Ale znam kobiety, które inaczej sobie nie wyobrażaja (nawet wielorodki), płacą i są zadowolone. To może mieć znaczenie szczególnie wtedy, kiedy zakładasz, że nie chcesz rodzic w pozycji "leżącej" na fotelu - położna z dyzuru może nie mieć doświadczenia w przyjmowania porodu z pozycji wertykalnych albo z kolankowo-lokciowej i odmówić Ci takiej pozycji, czyli niejako zmusić do rodzenia na fotelu. Widziałam też jako położnica, że kobiety, które miały opłacona położna do porodu, mogły liczyć na większe zainteresowanie personelu po porodzie np. w zakresie karmienia piersią.

reklama
Do góry