reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2022

A jak myslicie, czy wynik glukozy na czczo z poczatku ciazy ma jakis wplyw na wynik krzywej?
W sensie czy jesli wynik na czczo byl dobry to jest wieksza szansza, ze niedlugo i krzywa wyjdzie dobrze czy nie jest to ze soba powiazane i wszystko moglo sie zmienic przez te kilka miesiecy?

reklama
Razem z moja koleżanka jesteśmy w ciąży i przed nami badanie glukozy. Zaczęłyśmy się zastanawiać czy jakby była cukrzyca ciążowa to dawałaby jakieś objawy? Przy normalnej cukrzycy to ogromne pragnienie, senność itd a jak to jest przy ciążowej? Czy któraś z Was ma taka cukrzyce i miała jakieś niepokojące objawy i wyszła ta cukrzyca?
Też nie miałam żadnych objawów, ale też bardzo szybko musiałam krzywą zrobić, bo cukier na czczo miałam 97, już w 10 tygodniu miałam zdiagnozowaną cukrzycę i lekarka stwierdziła, że prawdopodobnie już przed ciążą musiałam mieć jakieś problemy z cukrem bo typowa cukrzyca ciążowa wychodzi później. W rodzinie zero przypadków cukrzycy, w poprzedniej ciąży nie miałam.

A jak myslicie, czy wynik glukozy na czczo z poczatku ciazy ma jakis wplyw na wynik krzywej?
W sensie czy jesli wynik na czczo byl dobry to jest wieksza szansza, ze niedlugo i krzywa wyjdzie dobrze czy nie jest to ze soba powiazane i wszystko moglo sie zmienic przez te kilka miesiecy?
Mogło się zmienić, możesz też mieć nadal dobry wynik na czczo a źle po obciążeniu - po to robi się to badanie w II trymestrze

Też miałam normę do 99 na wynikach, na kolejnej wizycie dowiedziałam się od ginekologa, że dla ciężarnych są inne normy. Tak samo na krzywej miałam inne normy... 🤷‍♀️
Ja tak samo miałam na wynikach z laboratorium normę do 99, myślałam, że mam ok wyniki, u lekarza dowiedziałam się że jednak nie I że są inne normy w ciąży.

Mogło się zmienić, możesz też mieć nadal dobry wynik na czczo a źle po obciążeniu - po to robi się to badanie w II trymestrze
Stasznie mnie stresuje to badanie, nie mam pojecia jak moj organizm zareaguje i mam wizje jakis zjazdow, omdlen.. mam nadzieje, ze wszystko bedzie jednak dobrze

reklama
Do góry