reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2022

Słuchajcie, jak liczyć tygodnie i miesiące? Bo aplikacja pokazuje mi, ze zaczęłam 6 miesiąc a jestem w 22 tygodniu. Sama wiem, ze 25 dzień miesiąca to kolejny miesiąc bo 25.12.2021 to był dzień miesiączki. Wiec tak na zdrowy rozum to 6 miesiąc zaczyna mi się teraz 25.05 a 7 miesiąc zaczyna mi się 25.06. Dobrze myśle i liczę?
Dobrze liczysz. Gdzieś czytałam, że tygodnie nie przeliczają się równo na miesiące. Około 4.5 tyg to miesiąc, zresztą jak normalnie w kalendarzu, miesiąc ma 30/31 dni a nie 28. Te przeliczniki ciąży z tygodni na miesiąc są więc trochę na oko.

reklama
Słuchajcie, jak liczyć tygodnie i miesiące? Bo aplikacja pokazuje mi, ze zaczęłam 6 miesiąc a jestem w 22 tygodniu. Sama wiem, ze 25 dzień miesiąca to kolejny miesiąc bo 25.12.2021 to był dzień miesiączki. Wiec tak na zdrowy rozum to 6 miesiąc zaczyna mi się teraz 25.05 a 7 miesiąc zaczyna mi się 25.06. Dobrze myśle i liczę?
Zainstaluj sobie aplikacje preglife, ona wszystko fajnie pokazuje. Dokladny trwajacy tydzien ciazy jak i skonczony. Z miesiacami to samo, pokazuje miesiac ciazy taki ktorego uzywa sie w sluzbie zdrowia jak i kalendarzowy

Dobrze liczysz. Gdzieś czytałam, że tygodnie nie przeliczają się równo na miesiące. Około 4.5 tyg to miesiąc, zresztą jak normalnie w kalendarzu, miesiąc ma 30/31 dni a nie 28. Te przeliczniki ciąży z tygodni na miesiąc są więc trochę na oko.
Wrzucam zrzut z apki 😊

Załączniki

• 43B60CD3-17CC-4246-80D1-75A04A9184C0.png
    43B60CD3-17CC-4246-80D1-75A04A9184C0.png
    84,8 KB · Wyświetleń: 45
Hej Dziewczyny! Od 21 tygodnia ciąży przysługuje 1 wizyta położnej środowiskowej zakontraktowanej na NFZ (po 31 tygodniu ciąży 2 wizyty w tygodniu). Korzystacie? Jakie macie doświadczenia z tym związane?

Hej Dziewczyny! Od 21 tygodnia ciąży przysługuje 1 wizyta położnej środowiskowej zakontraktowanej na NFZ (po 31 tygodniu ciąży 2 wizyty w tygodniu). Korzystacie? Jakie macie doświadczenia z tym związane?
O super, że piszesz, bo jakoś nie sprawdzałam tego od kiedy. Generalnie ja czekam na czwarte dziecko, więc taka położna to za dużo mi nie da, ale w wielu tematach można ją traktować jak indywidualna szkolę rodzenia ws. wyprawki, diety, samopoczucia, przygotowania do karmienia piersią i pielęgnacji dziecka. Plus jeśli dobrze się trafi, to może będzie miała detektor tętna albo ktg i da się z nią umówić. Ja miałam taką potrzebę w poprzedniej ciąży, żeby w domu robić ktg (w 29tc byłam w szpitalu ze skurczami) ale niestety nie trafiłam z położna ;)

Czy któraś z Was kupuje juzwózek? Bo ja zrobiłam głupotę i znalazłam na olx taki, który mi teoretycznie odpowiada, ale nie byłam w żadnym sklepie, w ogóle go nie widziałam a na dodatek mam auto w warsztacie, więc ani podjechać do sklepu, ani do tych ludzi po odbiór. A teoretycznie spełnia wszystkie moje wymagania, włącznie z ceną i kolorem.

Zainstaluj sobie aplikacje preglife, ona wszystko fajnie pokazuje. Dokladny trwajacy tydzien ciazy jak i skonczony. Z miesiacami to samo, pokazuje miesiac ciazy taki ktorego uzywa sie w sluzbie zdrowia jak i kalendarzowy
Wlasnie mam ta aplikacje, ale chciałam się Was upewnić jak to jest bo każda aplikacja która mam pokazuje inaczej i chciałam się Was dopytać :)

Czy któraś z Was kupuje juzwózek? Bo ja zrobiłam głupotę i znalazłam na olx taki, który mi teoretycznie odpowiada, ale nie byłam w żadnym sklepie, w ogóle go nie widziałam a na dodatek mam auto w warsztacie, więc ani podjechać do sklepu, ani do tych ludzi po odbiór. A teoretycznie spełnia wszystkie moje wymagania, włącznie z ceną i kolorem.
Mam :) Jedo Tamel i udało mi się znaleźć mój wymarzony kolor 🥰
Ps. Pierwsze zdjęcia pokazuje realny kolor a drugie zdjęcie pozowane z wózeczkiem w pieleszach domowych w starym mieszkaniu mojej Babci 🫣 (chowam przed kotem który lubi sobie siknać)

Załączniki

• 82AACA22-85C7-4FCD-8A12-BCCC4AA376C5.jpeg
    82AACA22-85C7-4FCD-8A12-BCCC4AA376C5.jpeg
    2 MB · Wyświetleń: 62
  • ED09D6A8-6FEB-43CF-B238-77C917DF6C68.jpeg
    ED09D6A8-6FEB-43CF-B238-77C917DF6C68.jpeg
    1,8 MB · Wyświetleń: 62
Mam :) Jedo Tamel i udało mi się znaleźć mój wymarzony kolor 🥰
Ps. Pierwsze zdjęcia pokazuje realny kolor a drugie zdjęcie pozowane z wózeczkiem w pieleszach domowych w starym mieszkaniu mojej Babci 🫣 (chowam przed kotem który lubi sobie siknać)
śliczny, w moi stylu. Koła żelowe? Ten amortyzator wygląda obiecujaco

reklama
Ja byłam na wizycie u położnej bo wzięła mnie do gabinetu przy okazji jak się zapisywalam. Wszystko super, ale trafiłam na taka co ma starodawne podejście. Każe mi karmić piersią, byłam w 20tc a ona mnie ciągnęła za sutki aby pobudzać laktację 🤦🏼‍♀️ Bolało okrutnie… to, ze zmierzyła i zbadała serduszko dziecka Ok, ale jakoś jie czułam się dobrze tam.

Do góry