reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Październikowe mamy 2022

Jak się położę na plecach to widzę że macica jest napięta, wystaje, jest twarda (położona teraz między pepkiem a wzgorkiem łonowym). Poza tym boli jak przy skurczu. Znaczy teraz już nie bo biorę magnez.
Jeśli czujesz że kość boli to pewnie spojenie lonowe. Ono się też zmienia i może boleć.
Potwierdzam, u mnie to samo. Twardnienie to twarde mango pomiędzy kością lonowa a pępkiem i "na oczach" potrafi przejść i brzuch jest miękki. A ból spojenia to drugie, mnie też już boli (i nerwy od tzw. korzonków też czasem, widocznie już się siły inaczej rozkładają i czasem gdzieś coś uciska boleśnie).

reklama
@Magdalenams @aspekt a powiedzcie mi proszę bo czasami tak mi się dzieje, jak zakaszle albo na wymioty mi się zbiera to mnie zakuje bardzo tak i tylko z lewej strony.. Zawsze ta sama strona zaboli. Ból szybko mija, dosłownie sekunda i już dobrze, ale czasami to mam strasznego stracha wtedy. To moja pierwsza ciąża i szczerze to dużo nie wiem rzeczy, czasami jak idę na wizytę to nie wiem nawet o co pytać..

@Magdalenams @aspekt a powiedzcie mi proszę bo czasami tak mi się dzieje, jak zakaszle albo na wymioty mi się zbiera to mnie zakuje bardzo tak i tylko z lewej strony.. Zawsze ta sama strona zaboli. Ból szybko mija, dosłownie sekunda i już dobrze, ale czasami to mam strasznego stracha wtedy. To moja pierwsza ciąża i szczerze to dużo nie wiem rzeczy, czasami jak idę na wizytę to nie wiem nawet o co pytać..
też tak miewam w ciążach i nigdy nic złego ten ból nie oznaczał, ale rozumiem obawy, ja jakoś odruchowo trzymałam się za brzuch podczas kaszlu itp. ale czy to coś dawało i w która stronę to nie wiem.

Też tak mam. Jakby mięsień zabolał. Dlatego teraz np przy kichaniu się automatycznie zginam żeby nie bolało.

Cześć. Odebrałam wyniki biopsji kosmówki. Dziecko ma Zespół Downa. Jutro mamy konsultacje z genetykiem w Katowicach. Na wyniku napisano, że prawdopodobnie jedno z Nas jest za to "odpowiedzialne". Ten typ translokacji jest nazywany "rodzinnym ZD". W żadnej z rodzin nie było nigdy przypadku ZD. Mam mętlik w głowie, milon pytań i zero odpowiedzi... Czy ja sobie dam z tym radę????
A jeśli można zapytać to twoja pierwsza ciąża? W jakim wieku jesteś Ty i mąż?

Życzę siły, na pewno dasz radę.

Wpadłam wogole zobaczyc jaki tu ruch i czy ktoś za chwilkę nie zawita na priv ;).
Fajnie ze i słodkie mamusie tu są... Zawsze raźniej

1:124 przed 37 tygodniem ciąży a w późniejszych tygodniach nawet 1:28 lekarz twierdzi że to duże, ufam mu więc biorę codziennie ten Acard. Nie wiem na jakiej podstawie te badania to stwierdzają, ja zazwyczaj ciśnienie mam tak w granicach 115/65 i przy takim super się czuje.
Dużo bym dała, żeby mieć takie ładne statystyki :):)
Moja gin mówi, że statystyki poniżej 100 to takie, o które faktycznie trzeba się martwić, ale jednocześnie Acard w ponad 80% przypadków daje bardzo dobre rezultaty.
Moje ciśnienie to tak standardowo w tej chwili 110/65, choć często mam 100/60, więc u mnie raczej bym szukała niedociśnienia, niż nadciśnienia :D
Dobrze, abyś kontrolowała swoje ciśnienie (zwróć uwagę, że nie wszystkie ciśnieniomierze są odpowiednie dla kobiet w ciąży), może się okazać, że zacznie wzrosnąć sygnalizując zbliżający się stan przedrzucawkowy, podobnie z białkiem, które może pojawić się w moczu.
U mnie stwierdzono na podstawie przepływów oraz określenia łożyskowego czynnika wzrostu (z krwi), z tego co czytam na forum (poprawcie mnie jeśli źle zrozumiałam) ryzyko preeklampsji można tez określić na podstawie białka Papp-a. Tego jeszcze do końca nie rozumiem, zapytam w poniedziałek na wizycie 8-)

Dużo bym dała, żeby mieć takie ładne statystyki :):)
Moja gin mówi, że statystyki poniżej 100 to takie, o które faktycznie trzeba się martwić, ale jednocześnie Acard w ponad 80% przypadków daje bardzo dobre rezultaty.
Moje ciśnienie to tak standardowo w tej chwili 110/65, choć często mam 100/60, więc u mnie raczej bym szukała niedociśnienia, niż nadciśnienia :D
Dobrze, abyś kontrolowała swoje ciśnienie (zwróć uwagę, że nie wszystkie ciśnieniomierze są odpowiednie dla kobiet w ciąży), może się okazać, że zacznie wzrosnąć sygnalizując zbliżający się stan przedrzucawkowy, podobnie z białkiem, które może pojawić się w moczu.
U mnie stwierdzono na podstawie przepływów oraz określenia łożyskowego czynnika wzrostu (z krwi), z tego co czytam na forum (poprawcie mnie jeśli źle zrozumiałam) ryzyko preeklampsji można tez określić na podstawie białka Papp-a. Tego jeszcze do końca nie rozumiem, zapytam w poniedziałek na wizycie 8-)
Dzięki za informację. Kontroluje, codziennie robię pomiar ciśnienia i zawsze w granicach 115/65 +/- 5, więc na razie chyba ok, a mocz robiłam w tamtym tygodniu i białka nie wykryto. A co ile powinnam robić ten mocz? Zgodnie z kartą ciąży? Czy może częściej jak jestem w grupie ryzyka

reklama
Dzięki za informację. Kontroluje, codziennie robię pomiar ciśnienia i zawsze w granicach 115/65 +/- 5, więc na razie chyba ok, a mocz robiłam w tamtym tygodniu i białka nie wykryto. A co ile powinnam robić ten mocz? Zgodnie z kartą ciąży? Czy może częściej jak jestem w grupie ryzyka
Dzisiaj świętuję 16 tydzień (16+0)
Mocz zgodnie ze wskazaniem lekarza. Na ten moment wygląda u mnie to w taki sposób, że póki co badania zgodnie z kartą ciąży. Na 20 tydzień mam mieć znowu robione przepływy plus PlGF (łożyskowy czynnik wzrostu) oraz sFLT-1. W zależności od tego co do tego czasu się zmieni będę szła tokiem normalnym albo też będę miała dodatkowe wizyty i dodatkowe badania (jeszcze więcej dopplera i jeszcze więcej moczu :D)
Nie sugeruj się zbytnio tym, co proponuje mój lekarz i nie stresuj się tym, że Twój obrał inną drogę. Każda ciąża jest inna i każda kobieta ma inną historię.
Pamiętaj, że to dobrze świadczy o lekarzu, że już o tym wiecie. Jest czas na działanie Acardem, który daje dobre rezultaty. I w razie pojawienia się pierwszych symptomów jest też czas na działanie lekami obniżającymi ciśnienie.
Zatem bądź dobrej myśli, bo ja jestem :-)

Do góry