reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2022

Generalnie dziewczyny to warto zbadać sobie właśnie bete, a nie liczyć tygodnie, bo one nie dają gwarancji widoczności na usg. Jedna ma owulacje w pierwszej połowie cyklu, a druga po dwóch tygodniach, dlatego to 6-8 tygodni może być to samo widać u dwóch różnych osób:)
dokładnie, a ja jestem świetnym tego przykładem. Wg OM jest inny tydzień, a wg Bety i Usg o tydzień do przodu, bo owulacje miałam tydzień wcześniej niż powinnam.

reklama
Doświadczone mamy, o co pytać lekarza na pierwszej wizycie? Na co zwrócić uwagę? Czy jeżeli chce pracować jeszcze trochę to dostanę jakieś zaświadczenie o ciąży ale nie l4? Chce przejść na pracę zdalną i chyba potrzebuje jakieś potwierdzenie ciąży

Doświadczone mamy, o co pytać lekarza na pierwszej wizycie? Na co zwrócić uwagę? Czy jeżeli chce pracować jeszcze trochę to dostanę jakieś zaświadczenie o ciąży ale nie l4? Chce przejść na pracę zdalną i chyba potrzebuje jakieś potwierdzenie ciąży
tak, lekarz prowadzący daje kartę ciąży i daje takie zaświadczenie o ciąży. Możesz je pokazać pracodawcy jeżeli dzięki temu będziesz mogła przejść na prace zdalną. 🙂

U mnie też świadkowie nie mieli żadnej roli poza podpisaniem dokumentów :D podpisali już wcześniej więc siedzieli sobie obok rodziców. Pomagała mi mama a z sukienką cały czas mąż, miałam fatalnie długi tren co mi się odpinał co chwila xD

Mam pytanie jaki macie stosunek do kawy i herbaty teraz? Ja nie chcę przesadzać i jestem strasznym kawoszem, oczywiście ograniczyłam do tej jednej-dwóch kaw i jednej herbaty dziennie bo gdzieś tak przeczytałam ale dosyć żywo pamiętam moja przyjaciółkę która w ciąży jak była tak oburzona była jak ktoś jej proponował kawę lub herbatę czarną.
Ja w pierwszej ciąży odrzuciłam kawa całkowicie, ale przy tej piję 2 słabe z mlekiem z rana

na pierwszej wizycie lekarz powinien wszystko Ci sam powiedzieć🙂 dostaniesz skierowanie jakie badania zrobić na kolejną wizytę, kartę ciąży, jeśli zaświadczenie potrzebujesz to też dostaniesz. Możesz zapytać jakie witaminy zaleca żeby brać (ja pytałam 😉). Mój lekarz to mi mówił też co widzi na usg, co jest co,a jakby nie mówił to sama bym zapytała o to 😄

Ja idę na wizytę w piątek, z OM będzie 5+6, też liczę na serduszko;)
Było pytanie o kawę- ja jestem smakoszką, ale teraz pije tylko rano, bo po południu mnie zaczęło odrzucać i przychodzą mdłości… ale można 2-3 kawy/czarne herbaty dziennie wypić mniej więcej, to podobno mit, ze nie wolno albo tylko mega słabe etc.

reklama
Dziewczyny, ale bete i progesteron z dnia wcześniej to warto mieć już przy pierwszej wizycie, prawda? Czy jakaś morfologia i mocz tez się przyda, żeby lekarz od razu sprawdził czy nie wyskakiwać z tematem wcześniej?

Do góry