reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2022

Dziewczyny, ale wiecie, że np jak się rodzi w Medicover w Wawie, i coś zacznie się dziać z dzieckiem to i tak przewożą do innego szpitala, bo nie ma oddziału ratunkowego dla dzieci ( nie wiem tego z własnego doświadczenia, tylko tak słyszałam)
Ja pierwszy poród sn, skończył się kleszczami, brzmi okropnie, ale synek jest zdrowy jak ryba.
Rodziłam w Warszawie w Jednym z nowszych szpitali, bo mój lekarz tam pracował. Teraz jest ordynatorem w innym i będę rodziła tam gdzie on pracuje. Nastawiam się na SN.

To jeszcze uściślę. To nie do końca tak. Każdy szpital ma swój stopień referencyjności od I do III. Oznacza to jakie zaplecze dla dziecka ma szpital. Te z III najwyższym przyjmują porody skrajnie wcześniacze poniżej 32tc, te z II od 32tc, a te z I tylko donoszone ciąże. Oczywiście mając 40tc można rodzić w każdym, jak się chce, to nie jest tak że ten z III nie przyjmie donoszonej, zdrowej ciąży.
Jeżeli chodzi o Medicover on ma II stopień więc można urodzić u nich od 32tc, ale każdy dzień pobytu dziecka poza tymi (2-5 dniami, zależy od pakietu) jest płatny plus są płatne leki. Ciężko powiedzieć ile taka dniówka by kosztowała bo zależy od stanu dziecka, ale ok 2 tys. najmniej. Niemniej jednak są na pewno ludzie na których na to stać to raz, a dwa szpital bezpłatnie takie dziecko przewiezie do szpitala NFZ z II bądź III stopniem (zależy co będzie potrzebne). Trzeba mieć też świadomość, że jak na NFZ się rodzi w takim z I czy II stopniem to również dziecko zostanie przewiezione jeżeli będzie potrzebowało takiego sprzętu jak w III stopniu. Więc to akurat nie jest kwestia rodzenia w prywatnym. Dodatkowo ta sytuacja występuje tylko w Medicover w Warszawie bo o ile dobrze pamiętam w Polsce reszta prywatnych szpitali ma tylko I stopień więc tam tylko donoszone, zdrowe ciąże

Edit. Dodam jeszcze na przykładzie Warszawy - Madalińskiego i Medicover mają taki sam stopień, więc jak z dzieckiem było by coś nie tak i potrzebowało by jeszcze lepszej opieki to dziecko z obu tych szpitali trafiło by np. na Żelazną

reklama
Dziewczyny wy piszecie o tych kosmicznych cenach za cc to w jakiś prywatnych szpitalach?

Mi po 3 dniach wywoływania porodu i braku jakiegokolwiek postępu zrobili cc. Mąż poszedł grać w piłkę, gdy byłyśmy w szpitalu i zerwał więzadła. Więc w domu miałam dwoje leżących dzieci. Na szczęście przeszłam wszystko tak super, że też myślę o cc na życzenie, jeśli wszystko pójdzie po mojej myśli.
tak, głównie Medicover tu padł w różnych miastach

Hej dziewczyny! Czytam was już długo ale postanowiłam się przywitać kiedy usłyszę serduszko mojego maleństwa i jest oto dziś ;)
Termin mam na 5 października. Dzisiaj 7t1d i byłam na pierwszym usg.
Już jestem na luteinie bo po pierwsze plamiłam po stosunku a po drugie od dzisiaj zwiększona dawka bo szyjka nie jest długa 😞
20220216_110548_copy_1008x756.jpg

Dane uzupełniające: :D
Jestem z łódzkiego
Urodziłam się 3 sierpnia
Mam już dwóch synów 3 i 5 lat
W obu ciążach skracała mi się szyjka.
W pierwszej miałam plamienia i krwawienia i urodziłam w 35 tc.
Jestem nieszczepiona i nie zamierzam.
O ciąży wie mąż. Reszcie nie wiem kiedy powiem. Dzieciom chyba po prenatalnych albo I później ale boję się że ktoś im wcześniej palnie.

Hej dziewczyny! Czytam was już długo ale postanowiłam się przywitać kiedy usłyszę serduszko mojego maleństwa i jest oto dziś ;)
Termin mam na 5 października. Dzisiaj 7t1d i byłam na pierwszym usg.
Już jestem na luteinie bo po pierwsze plamiłam po stosunku a po drugie od dzisiaj zwiększona dawka bo szyjka nie jest długa 😞Zobacz załącznik 1370170
ja mojego już po łapach bije, co by zapomniał o tulaskach aż do ukończonego 12tc 😂, na razie żadnych plamienia nie mam a to jest nowość dla mnie wielka, bo każda ciąża która donosiłam obfitowała w plamienia i krwawienia od samego początku 😑także tfu, tfu, odpukać i co tam jeszcze, mam nadzieje ze mi się tym razem upiecze bez luteiny, plamienia i usg co tydzień żeby się upewnić ze wszystko Ok 💪

Dane uzupełniające: :D
Jestem z łódzkiego
Urodziłam się 3 sierpnia
Mam już dwóch synów 3 i 5 lat
W obu ciążach skracała mi się szyjka.
W pierwszej miałam plamienia i krwawienia i urodziłam w 35 tc.
Jestem nieszczepiona i nie zamierzam.
O ciąży wie mąż. Reszcie nie wiem kiedy powiem. Dzieciom chyba po prenatalnych albo I później ale boję się że ktoś im wcześniej palnie.
przy dwójce maluchów mocno będziesz musiała na siebie uważać żeby się za szybko znowu nie skracała.
U mnie wie mąż, dzieci ( chociaż 3 latek średnio temat ogarnia 😂) , teściowie, rodzice, szwagierki, siostra…. 😂😂😂

przy dwójce maluchów mocno będziesz musiała na siebie uważać żeby się za szybko znowu nie skracała.
U mnie wie mąż, dzieci ( chociaż 3 latek średnio temat ogarnia 😂) , teściowie, rodzice, szwagierki, siostra…. 😂😂😂
Nie wiem czy to jest w ogóle wykonalne bo obiad trzeba zrobić, dzieci do przedszkola odwieźć i odebrać, dom ogarnąć. A lekarz dzisiaj mówi odpoczywać jak najwięcej. No cóż pomiędzy obowiązkami będę tylko LEŻAŁA :D

W Warszawie ok. 16 tysięcy cesarskie cięcie w Medicover, a w Białymstoku ok. 4500zł
13 tys Medicover, przy zaświadczeniu np od psychiatry nie trzeba mieć wykupionej opieki konkretnego lekarza. Nie wiem jak z zaświadczeniem od innego ginekologa...

Ostatnia edycja:
reklama
Nie wiem czy to jest w ogóle wykonalne bo obiad trzeba zrobić, dzieci do przedszkola odwieźć i odebrać, dom ogarnąć. A lekarz dzisiaj mówi odpoczywać jak najwięcej. No cóż pomiędzy obowiązkami będę tylko LEŻAŁA :D
oj znam to, oj jak ja to znam 😂😂
Jakoś damy radę 💪
U mnie wyczuwalne skurcze / twardnienia od samego początku ciąży. Nie bolesne- pewnie niejedna mama by je skojarzyła ze skurczami braxtona-hicksa.

Ale ja mam tego pecha ze mam bardzo wrażliwe ciało i wszystko odczuwam cholernie szybko, wiec już teraz czuje czasem jak mi się tam robi niewygodnie .
Chyba pora zainwestować w dodatkowy magnez, bo w tej cholernej Anglii do 12tc to ich tak średnio obchodzi ratowanie ciąży …..

Do góry