reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2022

Ja nie 😅 cos tam mnie bolaly mocno piersi ale teraz juz nie. Bolą przy dotyku ale moge spac juz wygodniej 😅 brzuch juz nie boli, czasem zakluje. Najczęściej rano... I budze sie w srodku nocy z uczuciem wyspania mimo ze spalam dopiero 3h😅 a tak to narazie bez objawów. Jeszcze jedynie mam blokade do jedzenia tak do poludnia i jem mniej. W którym tyg jestes? 😊
Teraz 6 leci 😊A z tym spaniem to chyba też coś mam jak teraz czytam Twój wpis. Bo budze sie o 5 i już wyspana jestem ale za to popolodniu już bym mogła spać. 🙄

reklama
To jeszcze uściślę. To nie do końca tak. Każdy szpital ma swój stopień referencyjności od I do III. Oznacza to jakie zaplecze dla dziecka ma szpital. Te z III najwyższym przyjmują porody skrajnie wcześniacze poniżej 32tc, te z II od 32tc, a te z I tylko donoszone ciąże. Oczywiście mając 40tc można rodzić w każdym, jak się chce, to nie jest tak że ten z III nie przyjmie donoszonej, zdrowej ciąży.
Jeżeli chodzi o Medicover on ma II stopień więc można urodzić u nich od 32tc, ale każdy dzień pobytu dziecka poza tymi (2-5 dniami, zależy od pakietu) jest płatny plus są płatne leki. Ciężko powiedzieć ile taka dniówka by kosztowała bo zależy od stanu dziecka, ale ok 2 tys. najmniej. Niemniej jednak są na pewno ludzie na których na to stać to raz, a dwa szpital bezpłatnie takie dziecko przewiezie do szpitala NFZ z II bądź III stopniem (zależy co będzie potrzebne). Trzeba mieć też świadomość, że jak na NFZ się rodzi w takim z I czy II stopniem to również dziecko zostanie przewiezione jeżeli będzie potrzebowało takiego sprzętu jak w III stopniu. Więc to akurat nie jest kwestia rodzenia w prywatnym. Dodatkowo ta sytuacja występuje tylko w Medicover w Warszawie bo o ile dobrze pamiętam w Polsce reszta prywatnych szpitali ma tylko I stopień więc tam tylko donoszone, zdrowe ciąże

Edit. Dodam jeszcze na przykładzie Warszawy - Madalińskiego i Medicover mają taki sam stopień, więc jak z dzieckiem było by coś nie tak i potrzebowało by jeszcze lepszej opieki to dziecko z obu tych szpitali trafiło by np. na Żelazną
Ja ze skrajajacą się szyjką wybrałam szpital III stopnia, bo zagrażałmi wcześniejszy poród. Wcześniej Żwirki i Wigury a teraz będę jechać na Żelazną.
Jesteś z Warszawy?

Ja rodziłam dwa razy naturalnie ale drugi poród w pozycjach stojącej i kucznej i o niebo lepszy, szybszy. Chociaż bardziej bolesny bo skurcze z kręgosłupa i myślałam że się złamię na pół...

Ja ze skrajajacą się szyjką wybrałam szpital III stopnia, bo zagrażałmi wcześniejszy poród. Wcześniej Żwirki i Wigury a teraz będę jechać na Żelazną.
Jesteś z Warszawy?
Ja rodziłam na Żelaznej, absolutnie nie polecam. Jakbyś chciała pogadać w temacie to wyślij wiadomość :)

Magnez tak. Magne B6 2x1. Nospa nigdy u mnie w ciąży. Lekarka mówiła że obniża napięcie mięśniowe u dzieci. Ale to w poprzednich ciążach. Nie łykałam i moi mieli wzmożone napięcia. Ale siostra jadła nospe w ciąży jak cukierki synek miał potem problem z napięciem, słabe mięśnie. Może to brednie są, ale tak mi lekarka lata temu powiedziała.
no powiem Ci, że ja z synem brałam no-spe przez większość ciąży i faktycznie miał obniżone napięcie, ruchowo dosyć powoli się rozwijał. W drugiej ciąży na szczęście już nie brałam, ale też więcej ćwiczyłam, rozluźniałam się oddechem i nie było potrzeby :)

Dane uzupełniające: :D
Jestem z łódzkiego
Urodziłam się 3 sierpnia
Mam już dwóch synów 3 i 5 lat
W obu ciążach skracała mi się szyjka.
W pierwszej miałam plamienia i krwawienia i urodziłam w 35 tc.
Jestem nieszczepiona i nie zamierzam.
O ciąży wie mąż. Reszcie nie wiem kiedy powiem. Dzieciom chyba po prenatalnych albo I później ale boję się że ktoś im wcześniej palnie.
też jestem z 3 sierpnia ☺️😉

reklama
Zapisałam się na wizytę i trochę się zdziwiłam, bo 28 lutego a zawsze się do swojego doktora na przyszły tydzień bez problemu zapisywałam. Ale u nas teraz ferie, więc może gdzieś wyjeżdża. U mnie to będzie dosyć późno, bo OM 14.12, ale jestem pewna, że owulacja się przesunęła o jakieś 2 tygodnie, więc to będzie jakiś 9 tc.
Ja rodziłam 2 razy naturalnie, za pierwszym razem wywoływany (3 dni na porodówce) przed terminem a za drugim urodziłam sama 4 dni przed terminem i większość porodu spędziłam w domu, 2.30 byłam w szpitalu a 2.50 już była córa 😅
Czuję się fatalnie cały czas, oby do drugiego trymestru 😔

Do góry