reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2022

reklama
A pewnie przy 3osobowej firmie macie księgowa taka wykupiona do rozliczeń miesięcznych a nie taka stała w firmie?
Nie mam pojecia. Wcześniej księgowa była z rodziny szefowej i to była porażka. Szefowa musiała płacić nawet jakaś karę w skarbówce przez błędy tej babki. Teraz zatrudniła jakaś zupełnie inna księgowa, ale chyba rzeczywiście rozlicza nam faktury co miesiąc i tyle. Moja szefowa to super babka, ale zupełnie nie ogarnia tych przepisow, niestety...
No nic, od wtorku będę to odkrecac

Nie mam pojecia. Wcześniej księgowa była z rodziny szefowej i to była porażka. Szefowa musiała płacić nawet jakaś karę w skarbówce przez błędy tej babki. Teraz zatrudniła jakaś zupełnie inna księgowa, ale chyba rzeczywiście rozlicza nam faktury co miesiąc i tyle. Moja szefowa to super babka, ale zupełnie nie ogarnia tych przepisow, niestety...
No pewnie się do księgowej spóźniła i tak wyszło,albo księgowa się zarypala.
Ja dzwonie na infolinię jak coś mi nie pasuje i się dopytuje , ostatnio wisialam na niej 40min aż wkoncu ktoś się ze mną połączył 🙈

Byłam świadkiem jak pracownicy ZUS mówili głupoty na żywo i na infolinii. Z drugiej strony, mojej znajomej nie odpowiedzieli na pismo złożone w systemie, musiała tam iść i... urzędniczka namawiała ją do złamania prawa.

Przepraszam ze wtrącę, nie jestem na wątku ale podczytuje i wiem o co może chodzić w sprawie zasiłku chorobowego. Jeżeli zwolnienie jest od 01.07 i w trakcie roku nie było wcześniej żadnego innego L4 to pracodawca opłaca pierwsze 33 dni zwolnienia (razem z sobotami, niedzielami, świetami). Także ostatni dzień, za jaki zapłaci pracodawca to 02.08 - dostaniesz za te dwa dni sierpnia wyplate od pracodawcy. Zasiłek chorobowy z ZUS zaczyna się od 34 dnia zwolnienia, czyli od 03.08.2022. Tutaj ksiegowa zrobiła błąd składając druk Z-3a do ZUS - musiała zaznaczyć zły zakres dat. Zamiast 03.08.2022-19.08.2022, to wpisany był zakres całego L4.
Także maja racje, ze za cześć okresu za który jest złożony wniosek o zasiłek, wynagrodzenie wypłaci jeszcze pracodawca i byłoby zdublowanie wypłat.
Wystarczy złożyć jeszcze raz poprawny druk Z-3 który będzie ponownie rozpatrzony 😉
To tak w skrócie moje podejrzenie 😉

reklama
Przepraszam ze wtrącę, nie jestem na wątku ale podczytuje i wiem o co może chodzić w sprawie zasiłku chorobowego. Jeżeli zwolnienie jest od 01.07 i w trakcie roku nie było wcześniej żadnego innego L4 to pracodawca opłaca pierwsze 33 dni zwolnienia (razem z sobotami, niedzielami, świetami). Także ostatni dzień, za jaki zapłaci pracodawca to 02.08 - dostaniesz za te dwa dni sierpnia wyplate od pracodawcy. Zasiłek chorobowy z ZUS zaczyna się od 34 dnia zwolnienia, czyli od 03.08.2022. Tutaj ksiegowa zrobiła błąd składając druk Z-3a do ZUS - musiała zaznaczyć zły zakres dat. Zamiast 03.08.2022-19.08.2022, to wpisany był zakres całego L4.
Także maja racje, ze za cześć okresu za który jest złożony wniosek o zasiłek, wynagrodzenie wypłaci jeszcze pracodawca i byłoby zdublowanie wypłat.
Wystarczy złożyć jeszcze raz poprawny druk Z-3 który będzie ponownie rozpatrzony 😉
To tak w skrócie moje podejrzenie 😉
O bardzo dziękuję :) z tym, że ja brałam w lutym już 7 dni L4 po transferze zarodka. Nie wiem czy to coś zmienia.

Do góry