reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2022

a clotlimazolum w maści można stosować ?
Tak, mialam pakiet: globulki i maść. I w ogóle te.globulke sobie smarowalam mascia, żeby łatwiej wchodziła. Maść się zwykle 2x dziennie stosuje. Są jeszcze takie globulki Chlorivag. Ja nie stosowałam, ale skład mają dobry (mają kwas hialuronowy więc nawilżaja i goją podrażnienia - chyba że ktoś akurat kwasu nie toleruje a znam taka kobietę - plus składniki antyinfekcyine) i wiem, że gin to dają pacjentkom w III trym. jako profilaktykę.

No ja jeszcze zastanawiam się czy to ciągle nie jest po prostu odparzenie i suchość hormonalna, więc po prostu mucovagin, czyli kwas hialu w żelu (mnie akurat bardzo pasuje). No i jak teraz przeskoczylam z clotri na Infectvagin to ciągle zaklocam warunki do hodowli, więc nie będę mogła zrobić kolejnych wymazów :/ Wizytę mam za tydzień.

Jade na szczepienie dzisiaj, muszę się wyrwać z pracy, mam nadzieje, że nie padnę bo ma być gorąco a czeka mnie jeżdżenie autem po mieście

reklama
Tak, mialam pakiet: globulki i maść. I w ogóle te.globulke sobie smarowalam mascia, żeby łatwiej wchodziła. Maść się zwykle 2x dziennie stosuje. Są jeszcze takie globulki Chlorivag. Ja nie stosowałam, ale skład mają dobry (mają kwas hialuronowy więc nawilżaja i goją podrażnienia - chyba że ktoś akurat kwasu nie toleruje a znam taka kobietę - plus składniki antyinfekcyine) i wiem, że gin to dają pacjentkom w III trym. jako profilaktykę.

No ja jeszcze zastanawiam się czy to ciągle nie jest po prostu odparzenie i suchość hormonalna, więc po prostu mucovagin, czyli kwas hialu w żelu (mnie akurat bardzo pasuje). No i jak teraz przeskoczylam z clotri na Infectvagin to ciągle zaklocam warunki do hodowli, więc nie będę mogła zrobić kolejnych wymazów :/ Wizytę mam za tydzień.

Jade na szczepienie dzisiaj, muszę się wyrwać z pracy, mam nadzieje, że nie padnę bo ma być gorąco a czeka mnie jeżdżenie autem po mieście
Ja chciałam dziś na krew ale po tym osłabieniu mówię nie ryzykuje bo upał od rana a ciężarnych to nie puszczaja w kolejkach w moim mieście a że dziś piątek to ruch jak Warszawie.Takze Ci współczuję nie dość że siedzisz z tym szczypaniem w pracy to jeszcze korki a Ty z dużego miasta , klima w aucie i taki upał to paraliż normlanie.
Tyle czasu ten progesteron dopochwowo bierzesz że napewno tak jak mówisz się tam porobiło. Ja pamiętam że plukalam pochwę jakimś płynem w pierwszej ciąży, był proszek do rozpuszczenia i taka Ala trombkando pochwy, ale już nie pamiętam w jakim to było celu czy przy grzybicy 🤔

Tak się zastanawiam czy więcej tego magnezu nie jeść, bo on ogólnie mi mówił 2po1 ale zwykłego a jak mu powiedziałam że forte biorę 2x1 to mówił że ok , bo chyba któras pisała że bierze 6 ale właśnie nie wiem czy tego forte🤔
No ja od potwierdzenia ciąży biorę 6 forte ale od tygodnia łapią skurcze łydek i stóp. Przy czym dawka 6 forte jest już moim osobistym doświadczeniem od liceum i przez wszystkie ciąże, bo mam drobną wadę serca i ono pod obciążeniem (okres dojrzewania, ciąża) potrzebuje dużo magnezu. Do tego te krwawienia z macicy i odczucia stawiania się brzucha- każdy gin akceptował u mnie przy tych argumentach duże dawki magnezu. Inna sprawa, że elektrolity powinny być w jakiejś tam równowadze, więc niby gin kazała mi badać elektrolity we krwi i wg niej nie musiałam brac nic do magnezu, ale najwyraźniej teraz się zmieniło... Więc zmieniłam na 4 forte plus 2 asparginy, żeby dostarczyć potasu. Ale biorę dopiero 3 dni, więc nie wiem czy mi wyszło na zdrowie ;)

Z globulek ja jestem mega zwolenniczką probiotyków (lactovagibal, in vag) jako profilaktyki. Ale ze ja mam teraz po prostu przekrwienia na sromie to coś innego jest mi potrzebne (probiotyk gin lykam doustny)

No ja od potwierdzenia ciąży biorę 6 forte ale od tygodnia łapią skurcze łydek i stóp. Przy czym dawka 6 forte jest już moim osobistym doświadczeniem od liceum i przez wszystkie ciąże, bo mam drobną wadę serca i ono pod obciążeniem (okres dojrzewania, ciąża) potrzebuje dużo magnezu. Do tego te krwawienia z macicy i odczucia stawiania się brzucha- każdy gin akceptował u mnie przy tych argumentach duże dawki magnezu. Inna sprawa, że elektrolity powinny być w jakiejś tam równowadze, więc niby gin kazała mi badać elektrolity we krwi i wg niej nie musiałam brac nic do magnezu, ale najwyraźniej teraz się zmieniło... Więc zmieniłam na 4 forte plus 2 asparginy, żeby dostarczyć potasu. Ale biorę dopiero 3 dni, więc nie wiem czy mi wyszło na zdrowie ;)

Z globulek ja jestem mega zwolenniczką probiotyków (lactovagibal, in vag) jako profilaktyki. Ale ze ja mam teraz po prostu przekrwienia na sromie to coś innego jest mi potrzebne (probiotyk gin lykam doustny)
Nie masz łatwo w tych ciążach,ale widać silna kobieta z Ciebie.

Ja chciałam dziś na krew ale po tym osłabieniu mówię nie ryzykuje bo upał od rana a ciężarnych to nie puszczaja w kolejkach w moim mieście a że dziś piątek to ruch jak Warszawie.Takze Ci współczuję nie dość że siedzisz z tym szczypaniem w pracy to jeszcze korki a Ty z dużego miasta , klima w aucie i taki upał to paraliż normlanie.
Tyle czasu ten progesteron dopochwowo bierzesz że napewno tak jak mówisz się tam porobiło. Ja pamiętam że plukalam pochwę jakimś płynem w pierwszej ciąży, był proszek do rozpuszczenia i taka Ala trombkando pochwy, ale już nie pamiętam w jakim to było celu czy przy grzybicy 🤔
Pewnie Tantum Rosa. Właśnie taką trąbka i faktycznie kilkanaście lat temu była na to moda. Ale to jest trochę za agresywny odkazacz, teraz odradzają płukanie pochwy, raczej do przemywania krocza (ale mnie by wysuszyło w tej chwili jeszcze mocniej). Ja kupuję Tantum Rosa do podmywania w szpitslu po porodzie, przy czym patent mam taki: butelka po mineralnej z dziubkiem (nie niekapkiem), w tym rozpuszczam pół saszetki i nad muszla w szpitalu polewam krocze przy każdej wizycie w toalecie.

Nie masz łatwo w tych ciążach,ale widać silna kobieta z Ciebie.
Widzisz, a ja sobie przedwczoraj pomyślałam, że Ty to biedna jestes!
Ja chciałam mieć peirwsze dziecko "wcześnie", bo się balam, że będą problemy. I w sumie miałam. Marzenie o dużej rodzinie pojawiło się dopiero pod koniec studiów, ale bez ciśnienia, że tak musi być - byle było to jedno. I jak widać jakoś pokonuje przeciwności. Bez ciąż też bym stękała na hemoroidy, żylak i kręgosłup - jak moje koleżanki z korpo, które ze mną zaczynały pracę na studiach. Nie jedz dzisiaj na badania, w przyszłym tyg chyba ma być chłodniej, będzie Ci lżej.

U mnie też upały... Poszłam na spacer do lasu, ale po 15min spaceru noga za noga musiałam zawrócić, bo jakoś mi slabawo było.
Tyyyle miałam ambitnych planów na dziś. Miałam szykować fajne jedzonko, bo jutro tesciowie przyjeżdżają do nas na noc. Chciałam mieszkanie ogarnąć. Posprzątać tak konkretnie kuchnię. Muszę nalepki w dziecięcym pokoju podlepic, bo brzegi odchodzą, no i mam dziurę w ścianie do zalatania 😁 po nieudanym wierceniu.
Tymczasem leżę na kanapie, przy wiatraku ustawionym na pełna moc i zzeram loda 😄 nie mam dziś sił

Mi kiedyś koleżanka poleciła zimny jogurt naturalny na noc do majtek i wiecie, że pomogło super na podrażnienie 🙈 ja mam alergię, AZS i też czasem mnie swędziało bez przyczyny. Teraz nie stosuję wkładek, globulek, myję samą wodą, nie wycieram ręcznikiem, piorę w samym proszku bez płynów do plukania i w tej ciąży na razie względny spokój. Ale też to pierwsza ciąża, gdzie na żadnym etapie nie brałam luteiny, bo luteina + siedzenie, ciepło to niestety często były podrażnienia.
Co do skurczów łydek to niekoniecznie musi być z braku magnezu, mnie zaczęły trochę łapać w nocy, ale od kiedy regularnie rozciągam łydki to przestały. Polecam takie ćwiczenie, że staje się za oparciem krzesła i robi wykrok do tyłu jedną nogą. Takie pozycje z nogami w górze w przy ścianie też super odciążają nogi, no i krocze.
Ja magnezu do tej pory nie brałam, teraz może zacznę, bo mam trochę twardnień brzucha, ale z drugiej strony to teraz już normalne. Na szczęście dzisiaj czuję się już lepiej 🙂 Mój gin jest oszczędny w lekach i suplementach, ale w sumie za to go lubię, że traktuje ciążę jako stan fizjologiczny a dopiero w patologiach reaguje 🙂

reklama
Pewnie Tantum Rosa. Właśnie taką trąbka i faktycznie kilkanaście lat temu była na to moda. Ale to jest trochę za agresywny odkazacz, teraz odradzają płukanie pochwy, raczej do przemywania krocza (ale mnie by wysuszyło w tej chwili jeszcze mocniej). Ja kupuję Tantum Rosa do podmywania w szpitslu po porodzie, przy czym patent mam taki: butelka po mineralnej z dziubkiem (nie niekapkiem), w tym rozpuszczam pół saszetki i nad muszla w szpitalu polewam krocze przy każdej wizycie w toalecie.
tez tak robiłam 🙈 ale polecam opisać butelkę bo mój S rawie się napił bo myślał ze zostawiłam wodę mineralna w łazience 😂😂😂😂

Do góry