reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2022

reklama
Czy zdarzaja Wam sie bole krocza?
Jakis czas temu zaczelam miewac, na poczatku pojawialy sie po intensywnych dniach kiedy duzo chodzilam, akurat polaczylo sie to z mega wysokimi temperaturami+caly dzien poza domem no i nie powiem, wieczorami bolalo dosc mocno. Jak skonczyly sie upaly a ja zalaczylam bardziej spokojny tryb zycia to i bole sie uspokoily ale od pewnego czasu nadal kilka razy dziennie mnie zaboli, glownie wtedy kiedy wstaje z lozka, ubieram spodnie czy za bardzo sie wyginam przy sprzataniu np.. sa krotkie i nie tak bardzo intesywne ale jednak sa. Zastanawiam sie czy to juz normalne? Czytalam o rozejsciu spojenia lonowego, myslicie ze to moze byc to?
Mnie spojenie boli i nie kwalifikuje się to do ortopedycznej (poważnej, ponoć to strasznie boli i utrudnia funkcjonowanie codzienne) diagnozy rozejścia - fizjologicznie musi się trochę rozejść do porodu i daje takie odczucia. Mam nadzieję, że u Ciebie też to tylko taki urok ciąży.

@kas1815 Na szczęście moja diabetolog stosuje zawyżone normy dla glukometru i się nie czepia wyników typu 97. Ja podtrzymuję dla Ciebie propozycję przyjrzenia się kolacjom, skoro "problem" masz co najwyżej na czczo. Trzeba zjeść odpowiednie proporcje i nie za długo spać ;)

@Kulka_g Z tej kory dębu można robić przymoczki (leżeć z mokrym wacikiem). Dobry jest też Posterisan, szczególnie jeśli masz miejscowy ból lub nawet wyczuwane stwardnienie - pomaga masowanie z Posterisanem.

Mnie spojenie boli i nie kwalifikuje się to do ortopedycznej (poważnej, ponoć to strasznie boli i utrudnia funkcjonowanie codzienne) diagnozy rozejścia - fizjologicznie musi się trochę rozejść do porodu i daje takie odczucia. Mam nadzieję, że u Ciebie też to tylko taki urok ciąży.

@kas1815 Na szczęście moja diabetolog stosuje zawyżone normy dla glukometru i się nie czepia wyników typu 97. Ja podtrzymuję dla Ciebie propozycję przyjrzenia się kolacjom, skoro "problem" masz co najwyżej na czczo. Trzeba zjeść odpowiednie proporcje i nie za długo spać ;)

@Kulka_g Z tej kory dębu można robić przymoczki (leżeć z mokrym wacikiem). Dobry jest też Posterisan, szczególnie jeśli masz miejscowy ból lub nawet wyczuwane stwardnienie - pomaga masowanie z Posterisanem.
Ja właśnie nie wiem... moich trzech kolacji trzymam się z zaleceniami naprawdę mocno.. Zauważyłam tendencję, że żle na poranny cukier działa intensywniejszy wysiłek wieczorem. Przełożyłam sobie spacer na porę po obiedzie i do covidu działało, potem się wszystko posypało i powoli wraca do normy. Już chyba nie będę za dużo kombinować i poczekam na wizytę w przyszłym tygodniu. Poza tym maksymalny pomiar poranny to 93 (98, jak wymiotowałam w nocy, ale ten uważam, że się nie liczy :D), a i tak połowę mam poniżej 90, więc uważam, że tragedii nie ma :D

Koleżanka poleciła mi punkt pobrań, gdzie nie prosili o skierowanie lekarskie, więc udało się zrobić wymazy i to taniej za usługę pobrania niż w przychodni, w której prowadzę ciążę (tak mi się wydawało, że 40 zł za pobranie przez położna to trochę przesada, skoro jestem ich pacjentka i ich lekarz wypisal skierowanie na wymaz). Wyniki badania ogólnego wysłałam lekarzowi, może mi odpisze. A jak nie odpisze, to na moje oko dramatu nie ma. Czekam więc na wyniki posiewów (mocz i pochwa). Tzn. już ten clotrimazol będę brała... Czuje się OK.

o matko, ja przecież na L4 od dwóch tygodni mam wrażenie ze odsypiam każde moje wstawanie o 05:30 do pracy … 🙈 wszystko dźwigne ale nie to… 🥲🥲🥲

Ja nie wiem jak Wy to dziewczyny robicie😅 ja mam aktualnie 28 +2 i 10 kg na plusie. Zaczynałam od 174 cm i 62 kg🤪

Miałam tez problemy ze spojeniem, dostałam od fizjo ćwiczenia I jest dużo lepiej, polecam wizytę 😊

U mnie od wczoraj masakra😔 zaatakował mnie jakis hemoroid, chyba nawet wyskoczył i strasznie boli, ratuje się nasiadówkami z kory dębu, ale nie wiem jak dotrwam jeszcze te tygodnie do konca🤢 moja ginekolog aktualnie na urlopie... ughhhh
Ja też wysoka i chuda miałam prawie 58kg jak zaszłam teraz naczczo mam 65 a wieczorem wiadomo więcej ponad 66kg. napoczatku więcej przybieram a teraz tak kg na miesiąc maxymalnie.

reklama
Naprawdę tak mało przytyłyście? 😳 ja kończę 27tc, zaczynałam 59kg przy 171cm a teraz mam już 8kg na plusie, może trochę więcej...
tez mam 8/9 na plusie zaczęłam 28tydzien 🙈startowałam z 57 i mam tak 65/66 zależy jaka
Pora dnia i co zjem dzień wcześniej 🙈
dla mnie to jest szokujące, że te roznice pomiędzy glukometrem, a krwią są tak duże... u mnie to było aż 20, zdaje sobie sprawę, że ten pomiar z palca zależy od wielu czynników i jest mniej dokładna metodą, ale aż tyle? w moim przypadku to dobrze, bo wg glukometru przed glukoza miałam bym cukrzycę 🤷🏻‍♀️
mi pobierała z żyły i z żyły brała do glukometru a i tak różnice były takie duże ..

Do góry