reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2020

reklama
Dlaczego jest zakaz.. ja normalnie dostalam plyte dla lubego i zdjecia co do 3d to moja gin powiedziała, ze na tym etapie to nie zdrowe ale dlaczego nie dopytalam
Też jestem ciekawa skąd ten zakaz 😂 Powinni cenę obniżyć w takim razie.
Niby skąd ten zakaz? :O
Stąd:

W 2 bardzo dobrych przychodniach w warszawie (prywatnych) dostałam informację, że niestety muszą się do tego stosowac.

Ech niektórym w tych przychodniach to już się w d... poprzewracało od tego wirusa, że badają mniej parametrów i nie robią w pełni badania, nie nagrywają na płytkę 🤪 Jakbym to usłyszała to bym podziękowała i wyszła i poszukała innej przychodni :)
Też tak zareagowałam, w innej przychodni dowiedziałam się, że to odgórnie narzucone.

Stąd:

W 2 bardzo dobrych przychodniach w warszawie (prywatnych) dostałam informację, że niestety muszą się do tego stosowac.

Zrozumiałabym gdyby była to specjalna wizyta dla frajdy...
Skoro pacjentka już jest, już ma badanie, włącznie 3D czy nagranie płyty to nie problem.

Dla mnie te zalecenia są chore....
Szczególnie ten punkt:

"Jest wymagane skrócenie czasu wykonywania badania między innymi przez ograniczenie liczby ocenianych parametrów (np. czasową rezygnację z analizy przepływów w DV czy na TV u płodów z prawidłowym pomiarem NT w I trymestrze ciąży). "

Często przepływy w DV są na 1 prenatalnym JEDYNYM wskaźnikiem chociażby Zespołu Downa, wiele płodów z tym zespołem ma prawidłowe NT, a przy kolejnych USG jest za późno na terminacje takiej ciąży.
Jestem w szoku jak obecne przepisy, ministerstwo zdrowia i rząd mają w dupie pacjentki i ich ciąże...

reklama
Zrozumiałabym gdyby była to specjalna wizyta dla frajdy...
Skoro pacjentka już jest, już ma badanie, włącznie 3D czy nagranie płyty to nie problem.

Dla mnie te zalecenia są chore....
Dokładnie takie samo zdanie mam. Pomijając już to 3d i nagranie, to fakt, że nie zalecają badać przepływów jak inne parametry sa ok to już mnie mocno niepokoi.

Do góry