reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2018

Ja biorę 3x2 magnezu od paru tygodni i dopiero od tygodnia mam koszmarne skurcze. Cały dzień mnie łydki bolą od tego. Szukałam w necie sposobów, bo stwierdziłam, że to nie może być chyba kwestia magnezu, skoro go tyle biorę. Napisali, że za skurcze może odpowiadać też brak potasu lub wapnia. Na potas zjadłam parę migdałów wieczorem i wzięłam też wapń. Mam osteopenię i przez to, że biorę tak często ten magnez, to omijałam branie wapnia - nie można ich brać razem. A w nocy oczywiście po wzięciu tego wapnnia brak skurczy!
Nie wiedzialam ze nie mozna.brac.razem wapnia i magenzu. Mozesz napisac dlaczego?
Ja wczoraj wzielam magnez i zaraz pilam wapno bo mam.wysypke po antyperspirancie i strasznie swedzialo.

reklama
Ja po wizycie
Malenstwo wazy 450g
Lozysko sie troche podnioslo do góry, wiec ekstra, jeszcze nachodzi na blizne, ale juz nie jak ostatnio.
Nie spytalam czy plec zostala, ale ja juz jestem na chlopaka nastawiona :)
Szyjka dluga i zamknieta.
Anatomicznie super... serduszko sobie powiekszal i przegladal..widzialam zebra, paluszki, głowę oko i nos, kosc udowa..
Na kolejna wizyte mam do zrobienia:
Drugi raz :
Tsh
Toksoplazmoze igg i igm
Przeciwciala bo mam gr krwi ujemna
Test obciazenia glukoza
Zobacz załącznik 864476
Powiedzial ze bezwzglednie 3 cc bede miala.
Super że wszystko okej.

Dziewczyny byłam dzisiaj na spotkaniu z Panią psycholog odnośnie wychowywania dzieci. Bardzo fajny temat ale tak od 2 latka. Jakby ktos być zainteresowany to polecam stronę pozytywnadyscyplina.pl

Kupilam też książkę która mi polecono na zajęciach dla kobiet w ciąży w operze. Dzisiaj zacznę czytać, ma bardzo dobre opinie, jakby ktoś szukał czegoś na wolne wieczory

Załączniki

• IMG_20180606_145117.jpg
    IMG_20180606_145117.jpg
    353 KB · Wyświetleń: 79
Nie wiedzialam ze nie mozna.brac.razem wapnia i magenzu. Mozesz napisac dlaczego?
Ja wczoraj wzielam magnez i zaraz pilam wapno bo mam.wysypke po antyperspirancie i strasznie swedzialo.
Piszą, że nawzajem się wykluczają. Ale też piszą, że muszą być między nimi odpowiednie proporcje: "Nadmiar wapnia zmniejsza przyswajalność magnezu, natomiast brak magnezu zmniejsza przyswajalność wapnia". Generalnie nie wiem, czy biorę na tyle dużo wapnia, żeby blokować przyswajanie tego magnezu, ale wolę brać osobno. Chyba też jest tak z żelazem i wapniem, że mogą się blokować. Ale żeby już wszystko brać osobno, to mi dnia nie starcza :-)

A do wapnia biorę oczywiście d3+k2.

@Kocurek gdy przejrzysz tę książkę, napisz proszę, czy wg Ciebie ona jest raczej dla mam, które spodziewają się pierwszego dziecka, czy o większych rodzinach też? A dla kobiet po poronieniach? Czy coś dla zagrożonych ciąż jest?

Piszą, że nawzajem się wykluczają. Ale też piszą, że muszą być między nimi odpowiednie proporcje: "Nadmiar wapnia zmniejsza przyswajalność magnezu, natomiast brak magnezu zmniejsza przyswajalność wapnia". Generalnie nie wiem, czy biorę na tyle dużo wapnia, żeby blokować przyswajanie tego magnezu, ale wolę brać osobno. Chyba też jest tak z żelazem i wapniem, że mogą się blokować. Ale żeby już wszystko brać osobno, to mi dnia nie starcza :-)

A do wapnia biorę oczywiście d3+k2.
Moja gin mówiła, że magnez w ogóle trudny jest i lepiej go brać oddzielnie.

Dam znaka jak przerzuce parę stron. Daje też kartę z pomocnym linkami i stronami które dostałam. Dotyczą ciąży i połogu od strony psychicznej. Oczywiście, nie wszystko może być warte uwagi.

@Kocurek gdy przejrzysz tę książkę, napisz proszę, czy wg Ciebie ona jest raczej dla mam, które spodziewają się pierwszego dziecka, czy o większych rodzinach też? A dla kobiet po poronieniach? Czy coś dla zagrożonych ciąż jest?

Załączniki

• IMG_20180606_150516.jpg
    IMG_20180606_150516.jpg
    300,1 KB · Wyświetleń: 83
reklama
Do góry