reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Październikowe mamy 2018

Sama zaczęła temat dwie wizyty temu, że trzeba zrobić morfo i mocz, ale mówi otwarcie, że ona skierowania nie da, bo jej to z pensji leci. Zrobiłam, bo to akurat mały koszt. Na poprzedniej wizycie była cała akcja z rzekomym obumarciem ciąży więc nie myślałam o badaniach.

Wysłane z mojego F3311 przy użyciu Tapatalka

Powiem tak, mam tylko jeden komentarz, ja pierdole! (Sorry)
Mama .... zmień lekarza ..

reklama
Naprawdę do 10 tc?? Mój gin zleca badania dopiero na drugiej wizycie, czyli po 12 tc, wtedy też zakłada kartę ciąży. Ogólnie w Austrii jest trochę inaczej i oni poważnie ciążę zaczynają traktować dopiero po 12 tc.. Co prawda pierwszą ciążę też miałam prowadzoną tutaj i wszystko ok, w Pl jak bywałam to chodziłam do mojej dawnej gin i tam też robiłam więcej badań. Hmm ciekawe skąd takie rozbieżności.

l22nvcqgtbqhny14.png

2nn33e3kj29kngoz.png

W 12 tygodniu powinno robić się już badania prenatalne.

W 12 tygodniu powinno robić się już badania prenatalne.
To są te z dokładnymi pomiarami jakie jest ryzyko wystąpienia chorób genetycznych, tak?
Jeśli tak to tutaj one są na życzenie (w pierwszej ciąży na skierowaniu miałam takie info i tym samym koszt 250 eur), obowiązkowe i bezpłatne są dla kobiet 35+.
Sorki za pytania z tymi badaniami, to moja druga ciąża, ale nie mam porównania jak wygląda to w Polsce.

l22nvcqgtbqhny14.png

2nn33e3kj29kngoz.png

To są te z dokładnymi pomiarami jakie jest ryzyko wystąpienia chorób genetycznych, tak?
Jeśli tak to tutaj one są na życzenie (w pierwszej ciąży na skierowaniu miałam takie info i tym samym koszt 250 eur), obowiązkowe i bezpłatne są dla kobiet 35+.
Sorki za pytania z tymi badaniami, to moja druga ciąża, ale nie mam porównania jak wygląda to w Polsce.

l22nvcqgtbqhny14.png

2nn33e3kj29kngoz.png

Tak. Wszystko się zgadza co piszesz.
W Polsce bezpłatne są właśnie po 35 ale nie są obowiązkowe. Kobieta sama decyduje
.
250 eur to 850 zł. U nas zdaje się troszkę taniej.
U Was chyba ciąża do 12 tygodnia nie jest ciążą. Troszkę krzywdzące dla Maluszka i Mamy bo badania ważna rzecz. Szczególnie ta toxo jak masz kotka...

Tak. Wszystko się zgadza co piszesz.
W Polsce bezpłatne są właśnie po 35 ale nie są obowiązkowe. Kobieta sama decyduje
.
250 eur to 850 zł. U nas zdaje się troszkę taniej.
U Was chyba ciąża do 12 tygodnia nie jest ciążą. Troszkę krzywdzące dla Maluszka i Mamy bo badania ważna rzecz. Szczególnie ta toxo jak masz kotka...
Dokładnie, dla nich tutaj ciąża do 12 tc nie jest ciążą.. Na pierwszym usg po prostu potwierdzają ciążę i bijące serduszko, po czym umawiają na kolejną wizytę właśnie po 12 tc i wtedy zaczynają traktować ciążę poważnie. Nie wiem dlaczego tak jest, ale z tego co się orientuję np w UK jest podobnie.
Kota nie mam, a badanie na toxo miałam w pierwszej ciąży i wynik był negatywny.

l22nvcqgtbqhny14.png

2nn33e3kj29kngoz.png

Dokładnie, dla nich tutaj ciąża do 12 tc nie jest ciążą.. Na pierwszym usg po prostu potwierdzają ciążę i bijące serduszko, po czym umawiają na kolejną wizytę właśnie po 12 tc i wtedy zaczynają traktować ciążę poważnie. Nie wiem dlaczego tak jest, ale z tego co się orientuję np w UK jest podobnie.
Kota nie mam, a badanie na toxo miałam w pierwszej ciąży i wynik był negatywny.

l22nvcqgtbqhny14.png

2nn33e3kj29kngoz.png

A widzisz czyli było badanie .. pewnie po 12 tc ?
Jeśli byłby dodatni mógłby być zabójczy dla płodu i to się po prostu leczy.
Wiadomo, że natura robi swoje jeśli chodzi o selekcję Ale medycyna tak się rozwinęła, że naprawdę warto się badać.
Może chodzi o aborcję.
Do którego tygodnia można dokonywać aborcji w Austrii ?

A widzisz czyli było badanie .. pewnie po 12 tc ?
Jeśli byłby dodatni mógłby być zabójczy dla płodu i to się po prostu leczy.
Wiadomo, że natura robi swoje jeśli chodzi o selekcję Ale medycyna tak się rozwinęła, że naprawdę warto się badać.
Może chodzi o aborcję.
Do którego tygodnia można dokonywać aborcji w Austrii ?

Link do: Regulacje prawne dotyczące aborcji przeprowadzonej na terenie Austrii. | Gynmed Ambulatorium - die Adresse für ungewollte Schwangerschaften

Znalazłam.. 16 tydzień. Bez podawania przyczyn .

Widzisz to może o to chodzi. Szczerze mówiąc nigdy nawet nie sprawdzałam do kiedy, bo i tak nie brałabym takiej opcji pod uwagę.
A w pierwszej ciąży wszystkie badania oczywiście miałam robione po 12 tc, m.in. toxo.. Czyli całe szczęście, że wynik był negatywny.

l22nvcqgtbqhny14.png

2nn33e3kj29kngoz.png

reklama
Do góry